Wednesday, December 21, 2011

Shopping barang sekolah

Semalam amik cuti. selain dr nk clearkn cuti yg berbelen 2 ari, nk g beli kelengkapan sekolah Farris.
Sebelum g shopping, g sekolah dia dulu. Aritu dia dh amik diagnostic test. So pg ni utk tgk dia dok kelas mana n nk beli buku2 sekali.. Guess what? Out of 7 classes for standard one, Farris kat kelas ke 4. Tgh2.. As what i always wished. Alhamdulillah. Pikir2 balik kan, not bad eh for a dyslexic kid like him dpt kelas no 4. Alhamdulillah.. Aku doakan semoga taun demi taun Farris akan terus progress well and aku pegang kata2 Dr Kasmini, with the right treatment, support, etc.. one day he'll bloom. Insyaallah...

31 Dec ni ada orientasi. Aku dh plan nk jupe cikgu dia n bgtau sendiri psl kondisi Farris. Hrp cikgu dia ok laa.. amin..

cobaan mengambil gmbr dpn sekolah. panas melengut.. nk bukak mata pun xlarat..

Sebut psl kondisi Farris, smlm gak kitorg pg sekolah agama. Actually kitorg cari sekolah agama Private. Actually ada la sekolah agama kerajaan punya. Dh register awal2.. tp last minute kitorg decide nk anta private.. Sbb kt skolah tu sekelas smpi 40-50 org.. mmg xseswai dgn Farris. Dia mmg dh blh baca, tulis, mengira.. tp bab hafazan mmg very poor. Paham2 jelah belajar bercakap pun masa umur 4 taun.. canner la nk dia sebut perkataan2 dlm bahasa Arab dgn betul.. pastu nk hafal pulak tu. Kalu dh smpi 40-50 org sekelas, canner la cikgu nk bg perhatian kan.. mula2 tu aku agak terasa sikit dgn ustazah yg kitorg jupe kt sekolah ni.

Kisahnya masa nk register tu, asben berterus terang dgn ustazah tu psl kondisi farris. Masa asben ckp aje Farris ni mild disleksia. Ustazah tu ckp "yg tulis terbalik2 tu ke?". husband ckp "ye".. trus ustazah tu ckp "kalu mcm tu susah lah. mcmana nk ajar kalu semua dia terbalik"..

Frankly speaking.. Aku xberapa suka org yang belum apa2 dh sgt negative.. dgr la dulu explanation kitorg..

dgn pantas aku pun ckp.. aku ckp ler farris ni kitorg dpt detect problem dia masa dia 5taun. dh pg jupe specialist, dh buat treatment n now he's OK. dh blh baca, tulis, mengira.. dgn baik sekali. Asben siap ckp kalu teruk, xkn ler dia dpt duduk kelas ke 4, means dia xder la teruk sgt. pastu aku ckp kt ustazah tu kitorg punya expectation xtinggi. Kitorg tau kemampuan Farris tu mcmana.. Kalau dia xcpt pick up sekali pun wpun pas anta kt sekolah ni, kitorg xkn cakap sekolah tu xbagus. Pastu baru la ustazah tu ok n ckp kalu cantuh dia akan letak farris sebelah cikgu. Pastu dorg akan ikut kemampuan Farris. kalu xblh, maka dorg xpaksa. Kitorg ckp OK..

Kdg2 aku agak kecewa dgn sikap skeptikal sesetengah manusia. aku anta anak aku kt sekolah korg bukan expect korg ubah dia jd superhuman.. aku nk anta kt sekolah korg sbb aku expect bila student xramai.. pastu berbayar, aku expect korg lebih fokus kat each and every student. Jgn cpt2 nk judge parents tu demanding ke apa.. n lg satu, kalu ko dgr je budak tu ada masalah or sedikit special, trus ckp susah.. *sigh*. ni lah perangai manusia.. before this lg best.. pernah aku ckp dgn someone related to us (sedara mara lah) psl farris, trus dia ckp farris ni IQ dia lg rendah dr budak sebaya.. i was like "hellooo???" tp dgn sabar dan penuh tawadduk aku explain kt dia, kalu IQ dia rendah, dia budak lembam.. IQ dia xrendah.. IQ dia normal cam budak biasa.. cuma cara otak dia tafsir tu berbeza.. pastu aku pun ckp "Bill Gates pun disleksia.. takkan ler Bill Gates tu IQ dia rendah".. so skrg ni aku suka bgtau org.. "Farris ni special mcm Bill Gates. Dia disleksia." hah kau xder sapa berani ckp dia IQ rendah. muahkahkahkah..

Anyway pas bincang baik2 n ustazah tu pun OK, kitorg register je Farris kt situ. sekali dgn kelas Iqra.. harap2 dia xder la penat sgt since byk menda nk buat sekaligus.

Dr sekolah tu, kitorg trus ke Aeon yg baru bukak dkt dgn umah aku. bukan dlm taman yg aku tinggal.. tp kt luar.. Tp dkt ler.. dlm seploh minit ada la kot. ntah ler xpernah timing. kat Taman Anggun Kota Emerald, Rawang. Anggun ni taman yg high end lah. utk org2 kaya. umah cun2 gilos kt situ tp aku mampu telan air liur jeklah.. Semi-D RM850k. kau mampu???? Aku tak.. haha. maka aku duduk ajelah kt taman utk2 golongan Marhain mcm aku ni..



Best ah Aeon ni. aku kira complete lah utk keperluan kitorg n location pun sgt dkt. Paling aku suka sbb ada segala feberet aku : sushi king, secret recipe, kenny rogers, pizza hut and paling penting... jeng jeng jeng.. ada TGV!!!! tp opening soon ler.. yabedabedu... best giler!!!! So jemput2 ye dtg ke Aeon Rawang =P

Ekceli Aeon ni baru bukak isnin lepas, 19hb. Kira aku antara org yg awal la g ukur tapak kt sana.. hehe

Kt Aeon ni dok shopping kelengkapan sekolah Farris n kasut sekolah Safiya lah.. aku xsangka btl mahal rupanya beg sekolah budak. nk beli beg saiz apa pun aku xtau. siap sms kawan tanya beg nk kena beli besar mana hehe.. blm abis lg shopping.. tggu weekend ni pulak.. aku sendirik pun nk shopping baju aku. la ni g keje baju2 lama aje. baju keje + baju g jalan sama je.. sian btl.. maklum la taun ni shopping baju peknen aje..baru ni la nk shopping baju baru..

ni some of photos taken smlm. Faheem tggl kt umah dgn bibik. So far xpernah bwk dia keluar lg. setakat g klinik adalah. pastu bawak g kedai makan .. tu pun sbb bwk bibik sarapan kt luar.. kalu tak mmg tggl kt umah aje. nnt besar sikit blh la bawak kuar..

Farris yg sentiasa good with blocks, lego.. etc..ciri2 budak disleksia sama.. 

baekk punya pose dr Farris.. 

ololo comelnya anak2 mama.. wpun kadang2 blh kena heart attack dgn perangai masing2.. ;)

sabtu ni nk g settle sekolah Safiya laks.. melayang lg RM.. fenin la kepala inche husband.. kui3.. dulu2 turn mak bapak kita fenin bila anak masuk sekolah.. skrg turn kita pulak. tak lama lg fenin nk sambut menantu laks.. how time flies.. 

p/s: tetiba terasa tua bila anak nk masuk sekolah rendah.. Safiya pun dh tadika..