Thursday, December 29, 2011

Hanya di Terengganu??

Alkisahnya kitorg balik Ganu dr 2 smpi 4 Dec. Balik sebab anak sedara asben punya kenduri kawin 3hb tu. Plan asal nk kenduri 2Dec, last minute tukar 3Dec laks permintaan dr belah perempuan. Dah melepas aku xdpt pg wedding opis mate lama, Fatin kat KB. Mintak ampun ye Fatin... 

Gambar ini diambil pada 4 Dec di sebuah (??) parking di Kuala Terengganu. Aku xingat exact location sbb dh sah2 bukan kampung aku so mana la aku nk ingat jalan kt tmpt org. cuma yg aku ingat ala2 xjauh mana dr Wisma Permint. Bukan belakang Wisma Permint tp belah dpn.

Aku rasa aku xpernah lg tgk parking cannih kt mana2 tmpt lain... Jakun Kagum aku masa aku tgk parking ni.. 

jeng jeng jeng.. Presenting.. 

Mechanical Parking Lot


dasat tak? ada dua deret bangunan parking bertingkat ni. Utk close up bangunan parking mekanikal ni, sila tgk kt billboard atas section E tu... Tulah rupa dia.. xdapek la aku nk mengsnapnya sbb teramat la besar. Tinggi pulak tu. Aku xsure berapa keta blh masuk kt setiap section. tp mmg byk. 6 bijik ada kot.. Lupa. Nanti balik KT aku g tgk lagi =P
(menyampah aje org baca blog aku ni kan. sikit2 lupa =P)

konsep dia cannih. ko masukkan kereta kt petak2 disediakan, ikut jenis keta masing2 lah based on berat kete. Nanti bila ada keta lain nk masuk, keta ko akan di naikkan ke atas by tekan butang2 kt sebelah tu. ada lah operator yg tukang jaga kt situ.. 

kalu time nk turunkn keta cantuh gaks. katakan keta korg kt atas, nnt operator tu tekan2 la no pastu nnt keta korg akan turun.. pergerakannya mengikut arah jam ok. bila keta korg turun, keta2 lain pun akan beralih kedudukan lah.

aku terpikir lak.. kalu la tetiba sistem jem.. keta korg laks kt atas sekali.. apa nk buat? mau balik umah jalan kaki or naik teksi.. :D

praktikal kt bandar besar yg parkingnya sgt limited kan.. giler maju Kuala Terengganu bandaraya pesisir pantai.. 

:D

Ekceli, masa ni kitorg tgk je org parking kt situ. Kitorg parking kt petak biasa aje. takut beb tetiba jem kang mampus trus kansel nk balik kampung aku.. sbb dr KT tu kitorg trus balik ke Kg aku. tido satu malam pastu baru balik KL... 

Tulah kelebihannya bila org Terengganu yang menetap di KL tapi kawin dgn orang Pahang..
;D