Sunday, December 18, 2011

Anak Patung..

Safiya dr dulu asik mintak Baby Alive. Pantang nmpk kt shopping mall sure mintak. Lately dia tiap2 ari dia mintak.. nak baby girl, nak baby girl.. Aku ckp dgn Safiya ok mama beli baby girl tp janji pegi sekolah. terjerit2 dia nangis ckp xnk g sekolah tapi nak baby girl. Hangin giler ok..


Harga baby alive ni pulak.. bukan murah2.. paling murah aku jupe pun dh sama dgn harga segram emas.. aku adalah mak yg kedekut bila bab nk manjakan anak2 dgn toys. educational toys xpe.. tp kalu menda kurang berfaedah ni manjang aku kedekut... masalah safiya ni pulak, dia bukan cermat. kat umah Barbie dh ada 5 bijik. 4 bijik (err apa penjodoh bilangan utk anak patung??) dh dibogelkn. baju ntah kemana.. Satu aje yg masih berbaju. Rambut laks masing2 dh jadi mak lampir..

Safiya sgt lain dgn abang dia. Farris aku harap sikit nk main elok2 sbb dia nmpk lg cermat. Toys dia sumer dia simpan elok.. Hot wheels dia,dia simpan elok2 dlm bakul n susun2 kt rak TV.. rak TV okkkk.. umah aku mmg xlawa pun.. mainan sepah sana sini. gasak ler aku kdg2 mls nk cara.. biarkn saja... biarkn anak2 kreatif ok maka akan membantu pembesaran minda yg sihat muahaha (sbnrnya mak malas kui3). one day nnt aku amik gmbr toys Farris yg bersusun2 n tunjuk kt sini eh.. kalu aku ingat laa..

So semalam, pg Tesco, dia mintak lg baby girl. nk dijadikan cerita, aku terjumpa patung baby comel sgt. material pun bagus.. Siap dgn puting, botol susu, pampers, set bedak n alat mandian + potty training punya bekas tu cuma RM29.90 aje. Tunjuk kt dia, dia suka. siap cium2 lg kotak tu.. Selain lg murah giler babas, ada cop MC means selamat utk kanak2.. maka zaaassss aku membelinya.. So senyap dah.. dh xsebut nk baby girl lg.. tggu n lihat jelah baper lama bertahan sebelum dibogelkn n disepah2kn..

ni gmbr tido tghari smlm. tido dgn baby gilrl dia. malam smlm pun tido dgn baby girl. pg ni pun. aku nk tgk berapa lama bertahan..

masa aku kecik2 dulu, family aku sgt ler susah. maklumla mak bapak peneroka felda. noreh getah je kejenya.. g ladang pun naik moto buruk pemberian mak sedapa kepada mak aku. dgn moto buruk tu la jugak bapak aku gunakan utk angkut anak2 dia pg n balik sekolah. bapak aku ni wpun xsekolah tggi, tp dia sgt amik berat hal2 sekolah anak. sebelum g menoreh anta g sekolah. time balik sekolah lak jemput kitorg dgn baju menoreh tu lah. masa tu xterasa pun baju abah tu busuk.. sbb semua org pun mcm tu.. tu life idup kitorg dulu2.. tp alhamdulillah berkat usaha mak bapak aku anak2 dorg arini sumer berjaya or at least hampir lah. aku sebut hampir sbb ada 2 org lg anak dia yg masih di IPTA. kakak aku cikgu, aku - well korg tau la aku keje apa kan.. keje godek komputer ari2.. adik lelaki aku pangkat hebat tp gaji xhebat mana - leftenan komander TLDM. Dia askar yg ari2 pengang pen maka badan cam badak dipam2..  lagi 2 org belajar lg.. recent years je baru la mak bapak aku tu senang. this yr la paling nmpk ok sbb mak bapak aku dh dpt buat rumah batu lg cantik n lg selesa.. grill aje bapak aku beli yg lg lawa dr umah aku n mahal gilos. eksyen bapak aku.. high taste rupanya.. 

masa aku kecik2 dulu, toys adalah benda yg jarang sgt dpt.. jarang sgt ok.. kalu dpt anak patung yg pejam celik pejam celik (baring dia pejam, angkat dia bukak mata..) tu dh kira hebat sgt lah. Yelah bila nk makan pun bercatu apa kes nk bazir2 duit beli mainan anak betul tak? Susahnya masa aku kecik2 dulu, bila masa ujan xleh noreh getah.. sgt la azab. ari2 makan nasik goreng. asalkn ada bawang, ikan bilis n kicap, jadilah nasik goreng. Tp kitorg sentiasa happy. ada je menda yg blh kitorg buat mainan.. salah satu mainan buatan sendiri yg smpi skrg aku masih enjoy membuatnya adalah "anak katak"..

Dolu2 aku n kawan2 aku kalu main pondok2 musti ada anak katak ni.. material yg diperlukan adalah : kain lampin..

meh aku ajar step by step buat anak katak..

step 1 : bentang kain lampin kt permukaan yg rata..

step 2 : gulung kedua2 belah kain smpi bertemu kt tgh2..

step 3 : lipat one end smpi ke tgh2..

step 4: buat cam kat atas.. 

step 5: selit ujung kt bawah kain n selisihkn.. pastu tarik.. dh siap anak katak.. boleh main..

ekceli aku buat tu utk safiya. dia suka.. instead of anak katak. dia panggil katak aje.. tp kejap jelah dia main.. byk lg menda best dia blh main xmcm masa aku kecik2 dulu.. anak katak ni kira abis best lah.. kehulu kehilir angkut.. time tu kalu xnk cpt sgt terburai, kitorg biasanya amik getah gelang (rubber band) n ikat kt badan dia.. 

kesian kan.. tak kesian lah.. wpun serba kekuragan tp aku membesar sbgi budak yg hepi.. n smpi skrg aku sgt value duit n kdg2 sgt kedekut utk membazir kt bab2 tak berfaedah.. kalu nk beli apa2 yg mahal, aku musti akan pikir bukan sekali dua tp pat puluh pat kali pun blm tentu aku abis pikir lg.. 

Tp aku sgt sebijik perangai bapak aku.. aku xkedekut bab anak2 sekolah. aku xmerungut anak2 pg sekolah mahal n spend byk utk sekolah anak.. wpun aku kdg2 heran bila dgr jiran2 aku mengomel tadika tu mahal, tadika ni mahal.. ada tu kemain kaya tp pakai kabel nk masukkn anak ke tadika kerajaan sbb ada kuota... biar betik??? bglah peluang tu kat org yg less fortunate. bersepah lg org yg kurang mampu. education is the best investment.. so jgn la kedekut...