Monday, November 28, 2011

Waktu gembira sudah berakhir..

Salam...

aku dh selamat masuk keje jumaat lepas. pejam celik, pejam celik, dahhhh 2 bulan. kejap aje. kompeni aku kja skrg blm implement cuti 3 bulan. beruntunglah org yg cuti smpi 3 bulan ye dak.. tp kalu cuti smpi 3 bulan, humm takut2 masuk opis password PC pun lupa!

Faheem mcm tau2 aje mak nya nk keje ari jumaat tu. dia buat hal baikkk punya. tido lmbt. pastu kul 3 pg blh bangun menyusu n berak 2 x.. 2 x okkkkkk... pg tu pulak, tgh sibuk2 nk bersiap g keje, dia bangun melalak2.. xnk susu. nk direct breastfeed xsempat. bg expressed breast milk dlm botol dia xnk pulak dah. bersilat pg tu bibik nk bg susu.. pas aku g keje aje, elok senyap. Tido trus. Sabo jelah..

Tu cerita ari jumaat. Arini ok, alhamdulillah xder sebarang kejadian yg tidak diingini. Behave n sgt bagus. Bangun menyusu cuma 2 kali.. Dptlah mama nya tido lama sikit. 2nd menyusu tu kul 5.25am. Trus xtidolah aku. Pas breastfeed, aku ke dapur defrost EBM, kemas2kn pump and ice brick masuk cooler bag. Pastu trus mandi, solat n bersiap2 ke opis.

Susu laks, stok expressed breastmilk(EBM) ada la dlm fridge. Kt opis laks, berjaya gak aku collect 5botol EBM utk Faheem. Sehari dia minum 4botol setakat arini lah.. Alhamdulillah cukup utk anak aku.. mudah2an murah rezeki hasil tenusu lumayan :D. Tp aku standby gak susu Isomil kat rumah. In case xcukup susu yg dh defrost. Kang xder la kelam kabut bibik..

Faheem sgt sensitif. Kulit muka penuh ruam susu. cuba satu krim, mcm xseswai sbb mcm menghakis kulit laks. jupe doktor lain, dibgnya calamine lotion. Alhamdullilah ok.. skrg dlm paras berjaga2, sikit aje susu yg meleleh kt tepi mulut pun harus di lap sepantas kilat. sbb dia punya ruam susu bukan setakat penuh pipi tp smpi tepi mata.. gara2 dia suke tenyeh muka sendiri dgn mittens.

Sabtu lepas checkup 2bulan n cucuk triple antigen. Berat Faheem dh 5.8kg. Lahir, 3.6kg. Umur sebulan, 4.6kg. 2 bulan, 5.8kg. Means Faheem gained 1.1kg in one mth.. berat badan naik sedondon dgn tahun kelahiran. Xsabar2 nk tggu besar. Blh buat main n jalan2.. Skrg baru pandai senyum sesikit n sembang sesikit. Tp dia sgt excited bila nmpk kakak n abang. Ternanga2 bila nmpk. Mcm tau2 aje tu abang n kakak dia..