Monday, November 7, 2011

tommee tippee

sebelum faheem lahir lg aku dh beli botol Avent utk dia... tp recently aku realize yg bibik aku asik tertukar aje puting botol faheem dgn puting botol Safiya.. kesian Faheem tersedak2.. aku dok ajar dia tgk nombor kt puting, dia rabun laks...last2 aku decide beli botol brand lain utk faheem..

maka smlm aku tlh membeli botol ini.. dr kedai baby dkt dgn umah... 


stelah membelek segala bentuk teat, maka brand ini yg jd pilihan.. aku suka wide neck, kunun imitate breastfeed ler. dgn harapan xder la nipple confusion problem.. plg suka sbb bentuk teat dia bulat melengkung cam breast gitu...


compare dgn avent, rasa cam best lak tommee tippee tu.. semalam dh test, ok je faheem minum.. xder masalah pun xnk suck ke apa ke.. tp tetiba rasa panik laks, sok mana aku nk beli puting baru utk tommee tippee ni kalu tetiba xder stok kt kedai aku beli ni.. sbb aku xpernah jupe pun brand ni kt tmpt lain.. adehhh!!!!

Sabtu lepas balik Pahang beraya.. jem nk mampus.. lepas simpang ke bentong aje, baru ok jalan. ramai benor org kelantan dok KL rupanya.. beraya taun ni dgn makan durian.. sooon manggis laks nk masak.. yeahhhooooo....

tensi je pagi sabtu tu asben lambat2 aje bersiap.. mentang2 ler balik kg kita.. tggu ler balik kampung dia esok. aku laks nk buat lmbt2.. awas ko! buat baik di balas baik.. buat jahat sila sambung sendirik ahahahahaha.. 

kt kampung, ada ler sedara mara n jiran2 dtg melawat faheem. ramai dok suggest aku bg nestum campur dgn susu, buat cair2 kasik kt faheem makan.. sbb dia ni besar n kuat minum. xcukup susu katanya.. agak2laa.. budak tu bukannya 4bulan.. tp baru 40ari kott... kalu dh xlarat nk susu badan, sumbat aje formula milk.. tu lebih baik dr nk bg makan.. kdg2 aku pun xpaham org2 kampung n org2 tua ni.. ada je idea bernas dorg nk bg.. termasukla mak aku.. beria2 dia pun suruh kasik faheem ni nestum.. aku mengiyakan aje.. jgn jawab lebih2 xbaik, kang mak kecik ati..

mak aku mintak nk jaga faheem smpi umur 4bulan.. sbb dia risau tgglkn dgn maid aku.. aku pun xtau kenapa.. dulu masa safiya xder lak dia mntk nk jaga.. relax aje dia biar aku tgglkn safiya dgn maid no 1 dulu.. adakah kerana mak aku smell somthing fishy bout this maid? ntah ler.. aku pun byk menda yg xkenan dgn dia.. cuai nk mampus.. last few days, dia dh pecahkn 2 periuk vision aku. perghh time tu darah memang menyirap kepala btl. tp aku xmarah dia pun. mls nk bising menda dh jd pun.. lg satu kalu aku mrh kang sure dia nangis.. si tua ni mmg cpt tersinggung, ko jgn le salah ckp.. aku ni mls nk bising2 je sbb aku nk dia jaga anak aku elok2... aku bersabar jelah dlm temph terdekat ni wpun aku punya temperature dh tahap boiling water dh. kes dia pecahkn tu sbb dia angkat rak tmpt letak vision tu. kot ye pun nk angkat, ko tgk ler dulu apa ada.. alasan dia, dia lupa... yg dipecahkn tu pulak yg paling besar n paling kecik.. sadiss tull... hoih tensen mak! next time aku nk ckp kt dia kalu dia pecahkn brg umah aku nk potong gaji. bknnya kita nk sgt duit dia, saja nk kasik dia warning supaya next time hati2 la wat keje.. ni ikut dan je... mcm hampeh!!!

dh setat keje sok, aku nk bangun awal masak siap2 utk budak2 ni. nk suruh bibik uruskn anak2 aje. kain baju aku balik keje baru soh basuh. mop umah n cuci longkang ke tandas ke buat ujung mggu.. nk kena buat jadual btl2 ni sebelum masuk keje.. ni nak ajar dia mandikn baby n slowly hands off dr baby, nk kasik dia uruskn sumer n aku tgk aje.. hopefully sumer ok.. n xsesabr rasanya nk tggu safiya masuk tadika.. dgn harapan dia ok, once dia dh ok, hrpnya dia nak ler dok taska.. pastu xyah la aku nk pakai maid lg.. dh mls nk cari lain.. kitorg dh spend byk for maid only.. kes tukar2 maid ni lah.. dgn duit sebanyak tu dh lama aku leh pg umrah laki bini.. enuff wif maids lah.. berpatah arang dh aku dgn dorg ni lah.. tu blm lg dgn agen yg kaki auta belaka... janji nk bg maid A, dihantarnya maid B..umur dlm passport kemain 41.. rupanya2 umur 50.. dh sensitip xtentu psl, pastu xpaham2 ckp org.. keje pun ikut dan.. kuku pun ko nk kna remind soh potong.. tu blm lg bab cuci rambut or gosok gigi. maid aku blh xbgtau shampoo n ubat gigi dh abis. bau dh busuk cam pekung, aku tanya kenapa xshampoo? bru dia ckp shampoo dh abis. aku tanya apa lg dh abis, dia ckp ubat gigi. ari bersejarah tu mmg aku mrh dia kaw2 punya.. bgtaula apa yg xde, aku kasik yg baru.. bukannya ptong gaji pun.. ckp jela... jenis pengotor ke apa ke aku pun xtaulaaaaaaaa.... kalu bkn sbb safiya, mmg dh lama aku anta balik !!!!!

aku dh diskas dgn cikgu2 sekolah safiya (sekolah farris sekarang) ttg kondisi safiya yg byk songeh ni. dorg ckp dump aje safiya kt situ, pandai2 la dorg nnt.. katanya biasanya budak2 ni seminggu dua aje problem. pastu oklah.. tp ada satu kes sorg budak ni 3 bulan buat hal xnk sekolah. siap goncang2 pagar lagi nk balik.. tu kes paling teruk la.. let see safiya sok berapa lama laks.. ke dia bakal create sejarah baru lg lama dr 3bulan xtau laa... 

am keeping my finger crossed. mudah2an Allah permudahkn.. aminnnn