Tuesday, November 15, 2011

Anak no 3...



Sudah besar skrg.. dh pandai tegur org sikit2 n dh setat senyum sikit2..

xlama lg mamanya pun dh nk masuk keje.. skrg tgh train bibik mandikan n uruskan. tiap2 ari ada je yg lupa.. Xberapa byk minum pakai botol. dok tolak2 pakai lidah. sigh.. kena ajar lg nih...

malam kalu kena gaja, bangun every 4hrs utk feeding. Syok mama tido.. Ada masa2nya every 2hrs dia bangun. Sadiss..

Opismate sms. Jadual standby dh kuar. Bulan 12, turn aku standby 12-18 haribulan. bulan 1 laks 9-15 haribulan. Chinese new year kang aku kena lg gamaknya sbb aku aje sorg2 melayu dlm team aku. sorg lg melayu dh cabut pg Ambank. Byk cantik muka dorg eh nk soh aku standby 2x sebulan eh. Tp sbnrnya standby ni berbayar.. n bawak laptop balik rumah.. blh remote access je dr rumah.. pakai broadband company bg.. tp tetapppp malas nk standby.. padahal dpt duit lebih tu.. (simpan duit tu blh beli jam tag heur yg aku dok pospon2 tu kan)

Selama aku keje sini baru sekali aku standby. Tu pun awal taun aritu.. Adoii panik btl nk kena standby. Ramai sungguh resign akhirnya xcukup staff aku pun tpaksa la standby.. hrp2 xder masalah lah.. kalu tak, masaklah aku mana nk susukn anak, mana nk buat keje. kalu xleh solve problem dr umah, kena masuk opis.. Pass baton kat asben lah utk jaga anak. Time tu sure Faheem kena minum susu formula... tgh2 mlm nk pg panaskn EBM? humm dan faheem jerit setaman blh dgr..

kalu sebut psl standby.. mmg rasa nk resign n jd housewife.. tp tidak sama sekali la kot.. belum bersedia pslnya nafsu duniawi aku masih besar.. mcm2 aku nak kehkehkeh..

Apa2pun, aku harap n aku doa semoga Faheem ok masa ketiadaan aku. n aku harap bibik ni akan jaga anak aku dgn baik. So far dia mmg sayang budak. cuma perangai dia kdg2 menjengkelkan aku.. buat keje pun ikut dan aje.. arini nk naik temperature aku.. ada ke patut dia blh buang plastik bungkus roti kt rumah jiran belakang. Rumah aku ni semi-D cluster, yakni kembar 4. umah blkg ni tuannya dok Sarawak, ujung taun baru balik. Masa aku kuar kt terrace, aku nmpk ada plastik roti. aku tanya bibik. Dia ckp dia nk g sidai towel kt pagar belakang. Pastu dia nmpk plastik bungkus roti atas meja. Dia amik n trus kuar. Pas sidai towel, dia buang plastik tu kt situ. Aku ckp baik2 kt dia, blh tak lain kali sampah buang dlm tong sampah??? Aku geram dgn dia ni byk menda tp aku sabarkn aje sbb aku pikir dia jaga anak2 aku...

Kelmarin lg best, dia soh Safiya ajak aku pg beli goreng pisang sama singkong. Aku dgr aje Safiya ckp singkong aku dh tau dh ni sure bibik punya keje ni. anak aku mana la tau singkong tu apa. Aku tanya dia sapa ckp nk singkong? Safiya cakap bibik. Sahhh dia punya keje..

Aku xpernah berkira soal makan minum dia. sabun ke bedak ke pad ke segala keperluan dia aku xpernah potong gaji. makan ler apa yg dia nk makan yg ada dlm umah ni. aku xpernah bising. Gaji dia dpt mmg gaji bersih.. tp aku sgt xberkenan sbb xder adab.. ko hadap sgt nk makan goreng pisang sama ubi kayu kau, kau gunakan anak aku, suruh aku kuar n beli pakai duit aku.. cuba imagine kita keje dgn boss kita. boss bayar gaji kita, makan pakai tempat tggl boss tanggung.. pastu kita suruh anak dia ajak dia kuar, beli apa2 yg kita nk makan, pakai duit boss kita, as if anak dia yg nk makan padahal kita yang nak..

Aku nk tanya korg tergamak ke korg nk buat mcm tu??? Konfem xkan buat punya kan.. sbb kita tau hormat org.. Lain le kalu boss pelawa n tanya ko nak apa.. lain la citer kan.. ni main suruh2 main request2.. amboiiii over betull.. tp soriler aku nk layan.. bila2 aku rasa aku nk beli, aku beli.. ko main request2 gini thru anak aku laks.. sori the mori ler.. kalu aku layan ko skrg, esok lusa ko buat lagi.. konfem punya lah.. Dorg ni kan, wpun serumpun dgn kita, tp bab adab, mmg xder... percaya lah ckp aku yg berpengalaman dgn 5 org bibik nih... jgn layan lebih2, konfem bukan takat pijak kepala, dia kencingnya atas kepala ko!

tak per soy, sabar jelah.. sabar tu separuh dr iman *sambil urut2 dada n rasa nk bunuh org*