Monday, October 17, 2011

Tahajjud Cinta..

Aku xpernah miss tgk Tahajjud Cinta.. Kalu miss kt TV, aku tgk online...

aku ni sedikit bias kalu produk tu hasil kerjatangan Erma Fatima.. musti aku nk tgk.. sbb tu jugak lah aku g tgk teater Natrah :)

n paling bias bila ada Remy Ishak.. serius aku kena tgk hehe. Tall, dark and handsome.. i loike!!! huahahaha.. no lah.. aku suka Remy sbb dia ada aura yg kuat sbgi pelakon.. sila tgk citer2 yg dia berlakon.. sumer superb beb.. paling aku suka dlm filem Cun! Sempoi abis.. bila dia berlakon dlm video klip Kisah Hati - Alyah laks, aku tetiba feeling jd Alyah dlm video clip tu kui3.. peluk2 dgn Remy? kahkakahkah.. semput dada haha.. *mampus laki aku baca nih!

balik pd Tahajjud Cinta, aku sgt upset dgn ending citer ni. Ada ke patut Ustaz Shauki blh hampir tewas dgn pujuk rayu Suraya lakonan Neelofa.. cis cis.. pastu tergantung pulak tu cerita nya.. perjuangan Citra yg digembar gemburkn kununnya nk tlg wanita aku rasa kurang kesampaian.. Dia pttnya zassss, lagi laju pg selamatkn Seri.. bukan takat asik nk bergaduh aje dgn ustaz Shauki.. 

Paling xbest, bila Ustaz Shauki tu di gambarkn sbgi org gila S** aje.. n suami yg tidak adil.. Tpnya aku paham maksud yg nk disampaikan.. kita ni manusia selalu taksub dgn pemimpin smpi xder sapa berani tegur.. Isteri pulak kerana terlalu nk kejar syurga n payung emas, sanggup pendam perasaan, buta tentang hak dan xberani bersuara... which is something very2 true, painfully true..

lelaki pulak, ego terlebih tggi.. kunun atas kapasiti sbgi ketua keluarga, buat apa yg dia suka.. bukan ikut apa yg dh disyariatkn oleh Islam..

perempuan kalu dh sayang suami, lupa tentang hak.. dan ada juga yg sanggup biar dipijak kepala.. byk kes kalu kita baca kt paper ke, suami pukul separuh mati pun still sayang laki... maid aku cthnya.. aku sgt kesian dgn dia ni.. dia ni pekak sikit.. kalu bercakap dgn dia, kena cakap kuat2 sbb dia xdgr.. dia cakap suaminya kaki pukul. bukan takat telinga pekak, gigi dia pun rosak (jaw dia senget sikit).. aku tanya kenapa tak pernah tgglkn suami? dia ckp dia sayang...

the best part is, laki dia jual rumah dorg.. dia xsign laki dia kejar dgn moto.. pastu dia takut kena pukul.. pas jual rumah 30juta (rumah 30juta.. kau mampu???? haha), bg dia 5juta aje, pastu trus tgglkn dia, tanpa kabar berita.. dia dh sakit ati n mati kutu rumah xder, keje xder, duit xder, masuk malaysia keje dgn aku.. dh keje dgn aku pulak, manjang pikiran xtenang. bila aku tanya kenapa, dia ckp sbb dia ingat suami.. masih xblh lupa suami, tp at the same time sakit ati dgn suami... bila dh xtenang, keje pun ke laut.. ujung2 aku gak yg susah. ko punya masalah peribadi, aku yg susah ati nk tgglkn anak aku dgn ko! dia ckp dia takut stress.. sbb asik pikir. aku ckp kt dia kalu dia pikir smpi gila sekalipun, menangis smpin kuar air mata darah sekalipun, situasi xberubah.. suami dia xbalik dh dgn dia.. aku suruh dia pikirkn mana yg lebih penting dlm idup dia.. paling penting sekarang masa depan dia n masa dpn anak2.. dok kenang laki yg pesen gitu apa pekdahnya..

senang ler aku ckp kan sbb bukan aku kt tmpt dia.. tp secara logik lah.. kenapa kita ni Allah bg akal pikiran kalu kita xpernah nk guna.. sumer perempuan kena pikir diri sendiri.. sayang diri sendiri sblm nk sayang org lain.. jgn biarkn org treat kita mcm sampah sdgkn kita worth more than that..
aku sendiri dh xreti nk ckp canner dgn bibik aku.. mmg dia selalu mcm ni. dia ngadu menda yg sama dgn mak aku, dgn maid kakak aku.. cuma aku mampu bertawakkal ajelah.. mudah2an apa pun masalah peribadi dia, jgn lah smpi effect kt anak2 aku.. aku pun kena go extra mile, kena jaga hati dia, jgn smpi dia ni kecik ati kang makin stress pulak.. sedih tul lah aku laks nk kena jaga ati org. ati aku ni sapa laks nk jaga? aduyaiiii...

kdg2 rasa nk lempang pun ada.. ko punya masalah xder kena mengena dgn aku.. masuk sini sbb sakit ati dgn laki punya pasal aje.. ujung2 aku yg susah.. tu psl le dia ni ada darah tggi.. terlalu pikirkn masalah smpi sendiri2 stress... xpasal2 aku kena jd "penghibur" duka lara dia pulak.. aduyaiii...

aku terasa nk pg Darussyifa, nk berubatkn si Safiya ni.. biar dia kuat semangat n lembut ati sikit nk dok nursery. agak2 nya blh tak? bulan 1 ni dia dh g tadika.. mau aku dgn asben kena gilir cuti ni temankn dia kt sekolah.. aku hrp by May, dia dh blh seswaikn diri n nak berkawan dgn lebih ramai budak.. mudah2an itu jam dia mau duduk nursery lah.. then maid aku ni blh balik trus.. kalu aku xleh nk tune kepala dia switch off dr ingat kat laki dia, pg lah ko balik kampung trus layan perasaan jiwang tu.. tp apa2 pun, aku hrp one day dibukakkn hati dan pikiran maid aku tu.. mudah2an dia tau pikir apa yg baik utk dia.. n mudah2an dia tak tunduk dgn suami dia yg xberhati perut tu..

Bg aku kalu dh namanya kita ni perempuan, sekuat mana pun cinta kita kt laki kita, jgn lupa satu hakikat, suami tu pinjaman aje.. kalu dh namanya lelaki, dh sah2 kelemahan dia yg paling utama adalah perempuan.. tup2 kang ada laks yg berpaling tadah ye dak.. pastu kang tggl ler kita anak beranak terkontang kanting..

yg hakikinya cintakan Allah ajelah.. pastu anak2 tu lah aset kita.. harta kita.. Aset nk masuk syurga.. letak diri anak2 lebih dr menda2 lain.. n paling penting sayang diri sendiri dulu, baru sayang org lain.. kalu jodoh kita panjang, Alhamdullilah.. kalu ditakdirkn jodoh xpanjang, kuatkn ler semangat n jati diri utk diri sendiri n anak2..