Thursday, October 27, 2011

Sudah sebulan...

Arini actually dh sebulan 2 ari dah.. xsbr2 nk abis pantang :D. sesungguhnya berpantang adalah lg xbest drpd bersalin kan...

Rabu lepas pg checkup Farris n g cucuk sekali. kuning still ada sikit2 tp tggl kt muka je. kt muka dia ni ada bijik2 putih sekali tgk cam tiny white head pun ada.. sila perhatikn gmbr dibwh.. jenuh aku nk fokuskn kamera tua nk kasi nmpk..


nampak tak? sila click enlarge lah..

kata doktor tu toksah risau nnt ilang sendiri. tu sbnrnya liang peluh tersumbat je.. 

then next Q dr aku, dia ni selalu muntah. doktor tanya breastfeed or formula. aku ckp breastfeed. doktor ckp continue breastfeed. sbb kalu kasik formula lg teruk dia muntah. n this is normal. dia akan terus mcm ni smpi dia besar, n problem slowly kurang as he starts on solid. selagi fluid diet je, mmg muntah je lah kejenya..

since skrg musim ujan, baju laks aku xbeli byk.. masalah btl baju xcukup sbb asik tukar baju aje bila muntah. maka balik dr spital rabu lepas, trus g beli 6 pasang baju lg.. siap beli bib lg.. hah kau kalu siang siap pakai bib. kalu mlm xberani lah.. takut xsedar kang terlemas tutup muka ke idung ke.. maybe sebelum balik KT bulan 12 ni kena beli lg baju. maklum ler musim ujan.. tp kena gak balik sbb anak sedara asben kawin.. 

Aku laks, aku timbang berat badan aku skrg 60kg.. kena lose another 5kg to my pre-pregnancy weight. tp aku xdiet pun. it's ok kalu gemuk. aku akan hit back the gym after I mark my 100th day pospartum.. insyaallah.. Rugilah kalu aku xpg balik gym sbb selama aku peknen ni aku bukan cancel membership, aku freeze aje and still byr 20% drpd mthly fees every mth utk maintain membership. Lgpun gym is very addictive. once ko dh start, pastu join all the classes bagai, u'll be hooked. Yg biasanya sekerat jalan tu yg ada masalah nk pg je. kalu xder masalah mcm aku ni (bwh opis je anytime blh pg), konfem hooked up. Sbb tu ramai gilos my officemates yg jg members. Bila ko dh notice few inches off, lg lah ko hooked up. 

Cita2 aku nk maintain 50kg je. xleh la nk dptkn balik berat zaman ratu kebaya aku dulu tu xpernah over 46kg pun. umur pun dh tua, anak pun dh 3.. kalu nk maintain 46kg maybe aku akan kelihatan mcm zombie kampung pisang kot.. sbb aku perasan kalu dh berumur tp kurus sgt, nnt nmpk lbh tua.. maybe sbb kulit muka dh kurang anjal kot, maka senang nk nmpk cengkung. lgpun ada small babies konfem ler xcukup tido.. I dunno ni teori aku je. maybe aku salah..  

Maid aku konfem keje dgn kitorg smpi bln 6. Dia mintak xnk balik Indon, tp trus nk g kje dgn warung tomyam kt subang katanya (maybe dgn tokey lama dia kot). aku ckp xleh, since permit nama asben aku. So kalu dia xnk continue dgn kitorg, by hook or by crook, dr segi prosedur imigresen, kitorg kena amik exit declaration form utk dia n anta dia balik. dia kena tgglkn malaysia ni. kalu pastu dia nk masuk balik keje kt mana2, tu dia punya psl lah. uruskn lah sendiri..

aku tanya kenapa, dia ckp dia nk keje warung sbb nak HIBURAN. sana ada kawan2, xsunyi. tggl sesama indon jugak. bila xsunyi maka xder la dia nk pikir bukan2 n pikiran xtenang. aku ckp kt dia terpulang lah. Dia xnk keje, aku xkn pujuk soh keje. wpun hakikatnya ko dh menyusahkn aku.. n buat rugi duit aje kita amik keje kontrak 2 taun tp nk keje setaun aje. bg aku kalu ko xnk keje, baik la ko blah.. drpd ko keje xikhlas.. lg menyusahkn aku sok.. dia xder sok, anak2 aku nk anta nursery. it's now or never. Safiya pun dh nk masuk 5taun, itu jam ko nk nangis ke ngamok ke demam ke, gasak ler.. aku nk jd mummy monster.. paksarela... bukannya kecik lg.. tp hrp2 dia ok lah.. sbb dia pun dh besar...

n since will be maidless, aku rsa dh smpi masanya aku cri keje lain. byk sgt changes dh take place dlm opis. xtau for the worst or better.. tp aku rasa it'll be worst, well at least for me.. apa2 pun tggu bonus dulu bln 1.. pastu bru lah plan... tp bkn berenti keje.. aku blm ada sifat Qanaah (berasa cukup dgn apa yg ada) lg... ;)