Monday, October 10, 2011

Penatnya berpantang...

musim beranak dh lepas.. kini tiba musim berpantang.. sesungguhnya aku xsuka berpatang sbb ;

i) kena pakai bengkung, stokin
ii) kena mandi air panas
iii) kena minum air suam aje
iv) itu xleh makan, ini xleh makan...
v) busuk bau susu bila leaking =P
vi) sleepless night - baby bangun 3-4 times utk breastfeed pastu berak byk.. huwarghhhhhh
vii) dh lama xbuat keje2 bangun tgh malam...
viii) bosan xder keje nk buat. xleh nk kuar jenjalan... asben laks keje.. balik dh mlm. mlm dh sibuk uruskn anak2.. siang bosan aje anak2 asik tgk tv citer kartun..
ix) jaga baby ok.. tp nk layan karenah yg besar adalah sgt tensen...
x) bibik xberapa pandai uruskn baby lg.. so aku uruskn sendiri.. letih!!!!
xi) anak2 yg besar mengada2 bila mama ada kt rumah mandi n makan pun xnk dgn bibik... :(
xii) sakit pinggang n belakang sbb breastfeed sambil duduk. nk bg sambil baring baby too small
xiii) sembelit... tensi tensi!!!

dan lagi dan lagi dan lagi...

mak dh balik.. abah xsihat sgt so mak dtg seminggu aje.. sedih btl..
sunyi lah sbb dgn anak2 aje.. xder org yg ajak berbual.. borak dgn bibik? humm lupakan.. sepatah ko tanya, dia akan bercerita non stop smpi telinga naik bingit. Si tua tu sgt suka menceceh... dh ler pekat jawa apa pun xpaham.. kalu asben ada, ada la gak tmpt nk berborak.. tp dia smpi umah dh maghrib.. pastu kang sibuk dinner itu ini dh time nk masuk tido sumer org...

Siang laks, budak2 ni suka kacau baru nk tido kang dtg kacau nk itu nak ini..
kdg2 tgh letih giler, anak2 yg besar ni dtg nk cium lah, nk peluk lah.. nk usik2 kita lah.. kadang2 rimas.. badan tgh penat, nk melayan kehendak yg bukan2 ni sgt ler xlarat..

byk lg lah menda yg aku xlarat... tensen n stres.. kdg2 aku rasa pttla ada org yg blh kena meroyan... sib baik xkena kt aku huhuhu.. aku rasa bill hp aku sure melambung tggi punya.. asal bosan aje aku call mak aku, call kakak aku.. i need some sisterhood and motherhood advice sometimes..

at the same time, aku sgt risau, blh ke bibik ni handle 3 musketeers ni bila aku dh setat keje esok. Farris dh darjah 1, Safiya laks tadika taun dpn.. sure kelam kabut dia ni. dh ler dia ni half-cook punya maid.. buat keje sgt ler cuai.. maybe sblm g keje aku kena bangun masak siap2 kot..

tiap2 kali pas bersalin, aku selalu dlm dilema.. musti rasa nk berenti keje.. tp apakan daya.. xdapek la nk berenti keje.. blm kategori mampu..

bulan 5 taun dpn laks, bibik mntk balik jenguk anak2.. padahal kalu ikut kontrak mana blh balik sebelum 2taun.. tp xkisahlah.. dia nk balik, pg lah balik.. aku rasa dia xkn balik sini dah pas tu.. xper la.. aku harap by that time Safiya dh ok utk ke nursery... am keeping my finger crossed aje.. tp kdg2 terbayang2 kt pikiran aku, blh ke aku handle 3 anak tanpa maid.. aku rasa aku blh tp aku rasa rumah cam tongkang pecah punyalah... pastu sure laki bini asik gaduh aje.. maklumla masing2 nk mengelat n berbagi2 buat keje rumah n jaga anak.. nasib laaaaaa.... =P

itu jam asben pun xdapek la nk pg ride moto n pg main bola ptg selasa.. sila balik awal la ye time tu.. kalu berkeras mau pg jugak, bakal menyebabkn berlakunya monsun timur laut yg hebat gamaknya... aku pun xder la nk berjimba pas opis hr OR pg gym cuci mata ptg2.. masa yg aku ada utk pg gym hanyalah pg2 or lunch time.. tmbh sorg anak, life pun tukar sama, jadual tukar sama.. mudah2an dipermudahkn segala urusan udah ler.. n diberi kesabaran oleh yg esa..

paling sadis nnt, weekend nk outing angkut 3 serangkai.. perghhh sure bertekak aje kt shopping mall nnt dgn anak2 yg xpaham bahasa.. well.. kids are kids lah kan...

panjangnya aku mengaruk.. well.. apa blh buat.. aku kan org tgh berpantang.. emosi xberapa nk stabil... =P

p/s : faheem ni nk breastfeed to sleep. kdg2 smpi muntah balik xtido2 gaks.. perlukah aku introduce puting aka pacifier? or tidokn dia dlm buai?? kpd mommies yg ada advice sila lah bg.. Farris n Safiya dulu pun cannih gaks.. akhirnya aku tidokn dorg dlm buai je.. abis cerita.. plannya dgn si Faheem ni xnk ler ajar tido buai sbb susah btl nk travel kemana2.. or nk balik kampung. anak 3, maid lg.. mana nk sumbat buai...

gua tensen beb.. sapa ada pendapat sila lah kemukakan...