Monday, October 24, 2011

Bentan???

Mengandung, bersalin dan berpantangkn budak ini sgt ler mencabar...

tido.. 

baru bukak mata.. kjap je putisnya.. skrg dh golap.. xper nnt besar blh jd "tall, dark n handsome".. ;)

gmbr smlm.. asik meragam.. badan suam2 rupanya2 naik ruam.. silap aribulan plan esok utk cucuk sebulan btukar kpd checkup demam ruam la pulak..

Jumaat lepas jd pengajaran paling besar dlm idup aku...

alkisahnya aku ni cross the line, nk bykkn susu punya pasal, aku g makan sup lobak putih + bayam... tambah pulak skrg musim ujan. tido bwh kipas.. hasilnya???? jumaat lepas siang aku rasa lain mcm, tp relax je lagi.. mlm tu aku sejuk menggigil smpi ke tulang. xpernah2 aku menggigil mcm tu. aku ckp kt asben mlm tu, in case aku xlarat nk bangun, buat susu formula (susu standby bukan beli tp dpt free) n feed faheem.. pas tidokn faheem, aku telan ponstan sebijik, pakai baju sejuk, selimut 2 lapis, tutup satu badan smpi ke kepala n tido.. sedar2 3 jam kemudian masa faheem nk susu. aku bangun.. wah aku dh xrasa menggigil so blh la susukn faheem. sekali masa aku bukak sweater, aku mendapati tshirt yg aku pakai lencun selecunnya.. aku susukn faheem smpi dia tido. aku bangun n tukar tshirt. pastu tido. 2 jam lepas tu faheem bangun nk susu lg. aku tgk baju aku lencun lg dgn peluh... tukar sekali lg baju.. berpeluh gilos kan.. reminds me situasi yg sama jd kt aku masa pas aku bersalin. smpi asben tkejut tgk aku bpeluh n dia tanya kenapa berpeluh aku jwb xtau.. mmg aku xtau pun tp aku blh berpeluh jantan dlm bilik aircond few hrs pas bersalin.. 

the next day, rasa sakit2 satu badan, tulang2 semua sakit, tapak kaki n tangan sejuk.. so aku pun apa lagi, brtungku sakan ler, minum segala yg panas2.. google internet ada yg bg petua minum kopi panas. kwn aku laks ckp kunyah lada hitam n bubuh bawang putih dlm telinga. pastu aku pun lumur satu badan dgn minyak panas akhirnya ok.. 

padan dgn muka aku.. ada sbbnya ngapa org tua2 suruh berpantang.... kena dah sekali kt aku.. yg xleh tahan bkn sbb menggigil tu.. tp bab sakit tulang tu.. perghhh serik makk!!!!!  mak aku cakap kalu bentan turun darah.. aku xder lak turun darah... sib baik.. tp bila pikir2 balik, aku ni gamaknya dh xleh nk turun darah sbb aku dh byk tumpah darah masa beranak dulu kui3...

byk planning aku nk buat pas abis pantang ni. 1st, aku nk g potong rambut.. masa peknen dulu cantik rambut aku.. hitam berkilat lembut.. blh jd model "guna jari pun buless" dh beranak, kering kejung ko! mujur xgugur.. pergh hormon punya pasal! aku nk fotong fendeks n buat treatment...

nexttt, aku nk g cari almari baju baby.. skrg baju dia dlm bakul.. sian dia.. 

yg kt bawah ni laks.. tu keje bibik aku.. dia malasa turun naik tangga amik baju budak2 ni, so baju2 yg stok pakai siang sekali dgn suar dlm, dia longgok atas chest of drawers aku. ni kt sudut tepi belah meja makan ok.. sapa masuk rumah aku sure nmpk.. yg dlm bakul tu, segala mekap safiya (bedak, sikat, lotion, baby oil). Yg pemadam tu laks, pemadam papan lukis ikea anak2 pun kt situ gak duduknya.. yg paling xleh blah, cuba tgk susunan baju2 tu.. hah cantuh la jugak cara dia lipat baju.. ke laut ke gaung semua ada..  

aku mls nk bising.. sbb aku ni tgh pantang. lg satu aku kesian la gak kt dia ni dh umur 50 nk buat keje turun naik tangga. jd nnt pas pantang aku nk kemaskn drawers tu utk dia letak baju2 budak ni dlm drawer tu.. baju siang kegunaan kt umah aje.. jgn semua baju smpi baju outings pun nk letak kt sini sudah. bkn blh percaya sgt si tua tu.. kalu kita tegur dia buat salah, dia ckp "saya ini pikirannya tidak tenang. asik pikirkn suami"... bila ko xtegur dia buat salah, dia pijak kepala ko pulak.. mmg dasarrrrrr.. mls aku nk cerita byk buat aku tensen aje.. insyaallah kalu things jd as planned, bulan 5 ni balik kg, aku antar dia balik terus lah.. all i can do is keeping my finger crossed.. 


cuba teka apa dlm drawers ni???? sumer itu adalah tools2 kek aku.. hah percaya tak?? byk ok.. aku saja mls nk simpan dlm drawer kt kitchen cabinet sbb xnk campur2 dgn barang2 lain.. kang susah nk cari so aku beli  chest of drawers yg cantik sikit rupa paras dia n letak kt sudut ruang tamu, sambil2 kunun nk feeling2 cun, sbnrnya simpan brg2 baking aku.. skrg aku xaktif baking.. tp aku masih bake for fun n utk sekolah farris or any event dkt2 rumah.. n lately aku dh jd cikgu baking.. aku dh ada sorg student yakni adik ipar aku hahahahah.. let go brg2 tersebut? humm i dun think so.. sayang ler..