Monday, October 3, 2011

The arrival of my new bundle of joy...

Akhirnya, disbbkn aku xrasa sakit2 smpi "tempoh tamat" yg doktor bg, maka pg 26hb aku telah pg menyerah diri ke hospital dgn ditemani husband..

Pttnya aku masuk kul 9, tp kul 9 baru smpi spital dgn blm breakfast.. so apa2 hal kita breakfast dulu.. maklum la nk energy kunun.. doktor ckp nk pecahkn air ketuban kul 11... jangkanya kul 3 or kul 3.30 bersalin lah aku.. n masa tu aku dh blh agak dh once dh sakit, apa pun xleh telan.. 

pas sarapan, trus admit. Smpi2 aje asben tanya ada bilik sorg? Nurse ckp ada tp tggu patient discaj. Asben trus book. Tp sementara nk tggu patient tu discaj, aku masuk 3 bedded room. Nurse dtg amik CTG. katanya aku ada contraction every 5mins.. tp aku xrasa pun.. aku rasa biasa aje... pastu nurse bg ubat flush najis etc.. n siap2 tukar baju wad.. dkt2 kul 11 Dr Ratna smpi, trus buat VE, katanya dh almost 5cm. dia pecahkn air ketuban...  xlama pastu nurse dtg dgn wheelchair, pindahkn aku ke single room... 

Then, the contraction getting stronger and stronger.. cam org lain gaklah, sakit nk bersalin ni punyalah hazaaabbbbb.. tuhan aje yg tau (sbb tulah sakit bersalin ni dikatakan sakit kedua selepas mati).. meleleh2 air mata, air idung sumer... asben ada kt sebelah sambil tlg urutkn belakang... tp anak ke 3 lah katakan.. cool aje la kunun... kita laks yg menanggung sakit ni, xkira la dh berapa anak pun ko ada, sakit tetap sakit.. cuma maybe bila dh beranak byk ni, sakit tu xder la lama sgt.. aku pun xingat kul brp doktor dtg buat VE lg sekali.. masa tu dia ckp dh nak 7cm.. dia ckp kalu nk amik pain killer, amik lah skrg.. mula2 aku eksyen, xnk amik.. last2 mengalah.. sakit dh xleh tahan aku soh asben mntk kt nurse... nurse pun masuk nk soal siasat aku mcm2.. btl ke nak amik, kalu amik nnt lg cpt dilate katanya etc etc.. pastu dia buat VE lg.. bengkek giler aku.. aku ckp kt nurse tu doktor dh ckp td blh amik... berkeras aku nk amik.. last2 nurse bg.. kunun bg aku lalok.. tp sikit pun aku xlalok. contraction dh kuat giler.. aku dh terasa nk meneran.. blm sempat nk soh asben pggl nurse, nurse dh masuk tanya ada rasa nk meneran ke tidak. aku ckp ye.. 

pas aku ckp ye aje, 3 nurse dgn Dr Ratna masuk, bawak segala2 peralatan masuk bilik. Aku terkesima.. Tetiba Dr Ratna bersuara "Puan kena bersalin kt sini ye.. Sbb labor room penuh".. trus aku mengucap panjang.. Doktor ckp dia ingat aku org last drpd 5 org yg dh nk bersalin, rupanya2 aku yg ke 2.. org lain dia dh masukkn ke labor room.. maka disbbkn itu, terpaksala aku beranak dlm wad single room! Baru la aku tau katil kat wad tu mmg blh convert jd katil mcm kt labor room.. yg kt bhgn kaki blh turunkn utk dia letak segala mcm benda.. apa la nasib aku giler ramai nk bersalin aritu smpi aku bersalin kt dlm wad.. perghhh...

masa tu dh le sakit, panik pun ye. Giler kau aku xpernah imagine nk beranak dlm wad. Mujur wad sorg.. Kalu wad ramai mati lahhhhh.. ni private hospital ni.. punnnn ramai nk mampus. 

Di pendekkn cerita lah, aku xmenanggung sakit yg lama (alhamdullilah), tp aku melalui episod bersalin yg sangat sukar! Jenuh aku meneran, baby xkeluar2.. smpi putus2 nafas, rasa nk menjerit pun ada.. aku rasa sgt helpless n berdaya langsung.. smpi pas aku putus nafas meneran aku mengucap panjang n jerit kecil "Ya Allah"... husband aku dgr dh 2x mengucap panjang n baca doa.. kalu aku blh dgr, doctor pun tentu dgrkan.. tp sambil tu dia terus dgn handycam rakam the whole process.. mmg aku suruh dia rakam.. aku nk tgk.. yelah aku sakit tp aku xtgk.. jd bila rakam blh la aku tgk canner rupa diri aku masa bersalin.. muahaha

masa aku dh xlarat sgt, tetiba dgr doktor ckp kt nurse "Ambik Vaccuum".. dlm ati aku ckp "ahhh sudah, kena vacuum pulak aku"... last2 aku kena vaccuum.. vacuum pun jenuh gak aku nk meneran kuarkn baby.. nurse n doktor dh mcm cheerleader bersorak kt aku suruh aku push sekuat ati.. aku rasa org kt luar wad pun blh dgr suara dorg.. last2 kuar.... Kuar2 aje baby, aku trus ckp "Alhamdulillah", asben pun mengucapkn syukut.. doktor laks ckp "Besarnya baby... tali pusat pun besar".. kaki tangan aku shaking kuat giler. masa tu aku trus aku ckp "Ya Allah saya shaking".. masa tu aku blh rasa lah darah mmg byk kuar.. Nurse bwk kuar baby, xkasik can aku tgk langsung.. Tetiba doktor toleh kt asben n ckp "Suaminya keluar dulu ye. Saya tgk dh pucat dah tu".. Trus aku pandang husband.. mak aiii laki aku dh pucat! 3x beranak, dia ada sama.. tp yg 3rd ni lah dia blh pucat smpi doktor soh kuar. Aku xtau apa perasaan dia masa tu. teruk sgt ke keadaan aku gamaknya.. Masa doktor soh asben kuar tu, doktor tutup seluruh bwh badan aku n suruh asben aku keluar tanpa menoleh or tgk kt aku.. masa tu aku pandang aje asben jalan dpn aku n trus kuar.. dlm ati aku ckp jgn lah aku mati xsempat nk bereterima kasih sbb temankan aku bersalin.. masa tu aku ingat aku dh nk mati dah.. serius cakap!

pastu doktor ckp kt aku dia nk tggu uri kuar.. pas uri kuar dia akan "tidokan" aku terus.. mmg ye pun aku trus ler tido smpi aku tersedar sendiri nurse dtg hantar tea break... pas beranak, aku xbreastfeed anak langsung. aku tido aje sbb blood pressure aku sgt low.. mlm tu bru aku berani jalan slow2 ke nursery, tgk baby.. masa tu asben n anak2 ada... pas aku selamat sumer asben balik amik Farris n Safiya.. tp mlm tu aku suruh asben balik tido kt rumah dgn budak2 tu.. aku tido sorg kt wad.. tp nurse xputus2 dtg cek aku.. bilik aku pun dpn counter nurse aje so xder la takut.. esoknya blm kul 6pg aku dh bangun.. trus mandi n pg tgk baby... 

Bila asben pasang balik yg dia rakam kt handycam, terus terang aku ckp, aku sgt fobia.. Susah btl aku nk bersalin.. tgk pulak baby divacuum, kena tarik, pastu doktor buat episiotomy dgn kejamnya (xkn nk buat penuh kasih sayang kot, dh kecemasan...), pas baby kuar aje, doktor cabut alat yg dia pasang kt kepala baby, nmpk benjol kepala dia.. doktor cekak kt kepala dia bawah jaw, n tarik sambil aku push.. Masyaallah.. aku xleh nk gmbrkn dgn kata2.. cukup utk buatkn aku serik utk beranak lg.. asben jokingly ckp dgn aku sorg lah lagi.. cukupkan 4.. kan susah sng dia dgn aku.. yes betul, mmg dia ada dgn aku.. tp yg menanggungnya adalah aku sorg... cuba kalu dia yg tanggung azab sakit, pastu kena toreh.. itu jam bru blh ckp la mau byk ke sikit... so diam2 sudahhh ye kaum2 lelaki semua! sesungguhnya aku sgt fobia! nk ckp lebih2 xbaik.. anak ni rezeki Allah bg.. tp kalu tanya aku, mmg aku serik.. 

aku offer mak aku tgk video tu, xnk dia.. dia takut.. hehe.. aku nk simpan smpi mati.. aku nk tunjuk kt anak2 aku, susahnya aku nk bersalin kan korg sumer.. jd besar harapan aku ni kalu anak2 aku balas jasa aku ckp lah kalu dorg blh jd anak yg baik, umat Islam yg baik.. tu aje..

So presenting... Muhammad Faheem bin Mohd Yusri. Lahir pada 26 September 2011 di Putra Medical Center, Bukit Rahman Putra, 2.52pm dgn berat 3.6kg and panjangnya 56cm.. Tall n big gitu.. Kuar2 putih melepak gitu.. comel, mulut kecik bibir pink.. tp too soon to tell.. budak2 ni muka dia berubah2.. mcm Safiya gaks dulu, kuar2 aje putih melepak.. last2 kelabu asap jugak akhirnya hehehe.. 


one look at you.. it's all worth it.. ;)

bersalin masa 37weeks 6days preggy. Dia dah 3.6kg.. Imagine kalu dia 40weeks.. berapa berat dia gamaknya? mau 4kg kot.. huhu

Sgt ler overjoy lg happy dgn new addition ni. Farris n Safiya sgt sayang adik.. cuma Safiya agak berlebihan sikit sbb wpun sayang adik dia sgt ler mengada2 dgn aku.. iri hati agaknya.. kalu aku lebihkn adik, merajuk la dia n lari menyorok bawah meja.. pastu menangis.. *sigh*

penat aku nk melayan.. nk layan badan lg.. anak2 lagi.. kadang2 terasa tensennya.. 

Byk lg gmbr2 baby tp blm ada masa nk upload.. Busy sungguh ada anak kecik ni.. and now Faheem pulak jaundice, maka aku kena make sure every 2 hrs aku kena kejutkn dia utk dibreastfeed. tu yg penat tu.. badan pun blm fully recover.. this is part and parcel of being a mother kan.. mudah2an Allah bg aku kesabaran yg lebih.. Amin... 

Pas aku discaj, sorg kawan baik aku dr zmn belajar call.. Nangis2 dia ucap tahniah.. Aku tau dia sedih sbb dia dah 8 taun kawin tp blm dikurniakan anak.. Sedih aku dgr suara dia.. Yelah sapa yg xnk anak.. Naluri perempuan musti nak anak.. tp belum rezeki dia.. Aku xpernah lupa doakan semua kwn2 yg blm ada anak semoga diorang dapat rasa sendiri pengalaman jadi emak.. Semoga Allah makbulkan doa2 mereka.. Amin..