Sunday, September 25, 2011

Save the Date..

Propa tajuk.. mcm tajuk video kawin Nabil aje "Save the Date"..

Sabtu lepas pg checkup (37weeks 4days). masuk2 aje bilik doktor, doktor trus ckp "nmpk mcm dh jatuh aje ni. ada rasa apa2?"..

aku pun ckp kt doktor jumaat petang kt opis, sebelum g solat asar, aku tetiba ada rasa mcm "terbukak" dan "mcm ada menda turun", pastu discaj byk, tp blm rasa sakit apa2. Doktor ckp ok nnt dia cek VE.

check punya check, doktor ckp dh bukak 3cm. Baby dalam 3.4kg (huwaaaa besarrrr. bygkn kalu 40weeks besar mana gamaknya????). Tetiba doktor ckp "ok nk admit arini ke nak tggu sakit?" aku tanya doktor "doktor nk induce ke?". dia ckp tak? saya nk pecahkn air ketuban.. pastu dia pun explain la agak2 kul berapa aku blh bersalin bagai...

pastu asben tanya pasal bilik, aku prefer bilik sorg sbb sng aurat sumer xyah nk pikir byk. maklum la beranak... mcm2 ler... kalu ko nk terlentang dlm keadaan xsopan pun xder sapa nk peduli.. kalu bilik share2 kang nk g toilet pun susah.. doktor pun cek le pastu dia ckp bilik sorg sumer full. yg ada bilik sorg pun tggl suite aje.., dh mcm bini Jimmy Shanley anak jutawan Natasha tu pulak (aku bersalin di hospital yg sama). Nama aje suite, tp rate baru RM250.. hospital ni bukan lah mahal sgt, standard golongan marhain mcm aku aje. bkn nya mcm Prince Court ke apa ke.. Si bini Jimmy tu pun bersalin kt sini sbb rumah dia dkt giler dgn hospital.. tu aje aku rasa.. kalu ikut standard poket dia, sebelah mata pun xlayak nk pandang kt situ..

Mula2 aku ckp ok, asben ckp ok.. masa ni aku xpikir panjang.. aku rasa otak aku blank.. tp masa nurse tu letak aje set2 jarum drip tu dpn aku utk doktor pasang kt tgn, tetiba aku dpt "goosebump".. aku pandang husband, pandang jarum drip, pandang doktor.. berkali2 aku ckp aku tetiba takut. Padahal sebelum ni aku yg nk sangat beranak cpt kan.. sekali.. kecut perut daa... *peluh byk2*

Pastu aku pun bukak mulut kt doktor ckp "doktor blh tak saya masuk arini isnin?".. Doktor ckp ok. tp nk dtg kul berapa? kul 9 ke kul 10pg? aku ckp kul 9pg. Doktor pun buat surat, bg kt aku n ckp, smpi kt spital, tunjuk kt kaunter, nanti dorg trus buat CTG bagai. Kul 11 doktor naik pecahkan air ketuban.. Tp berkali2 doktor pesan kalu sakit sgt or ada tanda2 nk bersalin, trus dtg hospital.. Aku ckp ok.. pastu doktor ckp byk kali "isnin saya xleh janji ada bilik seorang".. aku ckp "takper.."

masa tu aku xpikir dh kalu kena duduk bilik 4 org pun aku pasrah ajelah.. yg penting aku xnk admit ari sabtu.. sambil dlm hati aku doa, mintak2 baby bertahanlah smpi ari isnin..

ntah ler.. aku rasa xready. rushing sgt tetiba aje kena admit. aku xexpect langsung. aku jangka ari sabtu tu nk tanya doktor bila aku ni blh di induce, rupanya2 aku ni dh nk beranak dah.. time tu lah aku teringat baju2 baby blm kemas2 n susun2.. ubat2an aku kt sana sini lg aku blm letak setempat. Ni adalah menda2 yg aku xleh nk bg arahan aje kt asben utk buat.. apatah lg bg arahan soh maid aku buat... sbb aku sorg aje tau mana aku simpan and utk kemaskn sumer2 barang tu, aku sorg aje tau kt mana aku rancang nk letak. aku mmg mcm ni bab2 nk simpan barang or organize, aku suka buat sendiri...

pastu aku terpikir laks yg aku blm minum air kelapa, blm lg rendam n minum air akar fatimah.. mcm2 lah aku pikir masa tu.. hahah boleh??? bolehhhh...

Maka insyaallah Isnin ni (26hb Sept) bersalin lah aku (insyaallah). Semoga Allah permudahkan proses aku bersalin, pjgkn umur aku dan dikurniakan anak yg sihat dan cukup sifat dan semoga dia akan membesar menjadi anak yg baik dan umat Islam yg baik. Tu aje harapan aku skrg.. 

(Buat kawan2 yg baca blog ni.. tlg doakan aku selamat bersalin yer. Doakan aku anak beranak selamat. Mintak maaf byk2 kalau ada salah silap dr aku ye...)


kuar aje dr hospital, asben ckp "jom makan nasik beriani".. tgk tak Jalan Jalan Cari Makan episod dua minggu lepas, yg ada tunjuk beriani gam Johor kt belakang The Store Sg Buloh? Restoran ni lah aku kitorg g makan.. Mmg terbaekkk wok!!!!! harga pun berpatutan.. Kepada sesapa yg rasa nasik beriani JM Bariani House tu sedap, sila lah ke sini.. kalah berganda2 wa cakap lu....  Sila layan gambar....


beriani ayam kampung utk anak2.. RM9.90 (kalu xsilap)

asam pedas aku.. sedapppppp! harga xpasti laks haha

nasik beriani kambing utk asben.. kalu xsilap RM13 or RM18.. mmg sedap.. terbuntang bijik mata asben makan.. trus lupa anak bini kt dpn!

all in all, highly reccommended!!!!

Balik dr makan, pg Tesco.. beli brg dapur.. aku jalan slow2 ler sbb serammm takut terberanak hahaha.. Selain dr brg keperluan rumah, aku beli siap2 stok aku utk aku pantang mcm milo n wholemeal biscuit.. tu adalah stok utk breakfast n tea break aku.. huhu.. sbb mak aku akn dtg jaga aku awal2 pantang ni.. maka terpaksa la aku pretend baik.. mak aku sgt strict bab2 pantang ni. tu pun aku ckp kt dia aku nk beli mandian herba yg org jual online. dia ckp tak payah. dia bawak daun2 kayu dr kampung. adoiii! sanggup mak aku sampai cantuh sekali.. huhu.. 

kt Tesco gaks, safiya akhirnya telah memilih hadiah besday nya.. apa lg kalu bukan Barbie.. ni ntah barbie keberapa ntah.. yg lain2 sumer dh bogel.. Xtau mcmana dia blh tau psl barbie yg ada "gunting" ni.. kemain hepi main sambung2 rambut pastu gunting balik kasik pendek.. Mahal xpadan dgn menda.. sib baik Tesco ada kasik voucher off RM20 utk barbie...

saya masam bukan kerana saya xsuka barbie.. tgk baju yg saya pakai pun barbie tau! saya masam kerana saya mengantuk. saya tunggu mama saya punya turn jumpa doktor kt hospital dr kul 10 smpi kul 1 tau.. pastu pg makan, pastu mama dan papa saya shopping lama2 kt tesco sampai saya penat! Mama saya tu xsedar diri betul.. dh nak beranak pun blh dia shopping lama2.. Tesco aje kottt.. 
=P