Wednesday, September 7, 2011

Raya!!!!

Taun ni turn beraya kt Terengganu dulu. Tp Jumaat balik kampung aku dulu. Ahad pg2 trus gerak g Terengganu. Mula2 aku sgt reluctant nk balik ganu. Maklumla masa tu aku dh 34weeks. letih siot jalan jauh. in fact mmg letih sgt.. Tp mengenangkn mertua aku yg dh lama xdijenguk, n mengenangkn asben pun dh lama xbalik kampung, dan disbbkn aku isteri mithali, maka aku gagahkn jua.. =P

kitorg berada di ganu dr ahad smpi ler raya ke 3 baru gerak balik ke kampung halaman aku.. Sib baik LPT2 tu dh bukak sesikit.. jimat ler sejam perjalanan..

All in all, penat mmg penat ler. satu badan sakit2.. 1st day raya gaks aku setat bengkak2 muka, tgn n kaki.. seksa nk brjalan..

taun ni meriah sikit sbb kt kg asben ada pesta bunga api.. feeling2 mcm kt KLCC masa eve merdeka la kunun..



snap byk.. tp xyah la nk tunjuk byk2 ye dak.. 

bila raya kt ganu, mmg relax aje. xmcm raya kt kampung aku. sehari sblm raya sibuklah setat memasak juadah raya.. lemang, ketupat, rendang, kuah kacang.. etc..
tp kt ganu, sumer main order aje. taun ni order nasik kuning. nasik kuning tu nasik kaler kuning yg dimakan dgn gulai ikan tongkol.. rupa dia mcm ini.. 

asben belasah xhengat punya!

rasa mmg ler sedap.. tp sbgi org pahang sejati yg dr kecik bila raya pulun lemang, aku mmg syahdu btl bila beraya di perantauan. lebih2 lg org ganu xreti masak rendang.. hehe jgn marah ye org2 ganu hehehehe.. n setiap rumah yg kitorg pg, musti hidang hidangan nasik + satay.. huhu sadiss sungguh beraya diperantauan.. 

sehari sblm raya, abg ipar aku dtg anta ketupat palas. aku pun apa lg.. since dh ada ketupat palas, mulalh feeling2 nk makan rendang.. so .. aku pun masak rendang.. pg raya tu instead of pulun nasik kuning, aku pulun ketupat palas + rendang buatan sendiri.. perghhhh baru la terasa raya muahahaha

sehari sblm raya tu, ikut asben pg pasar Chabang 3. sekali nmpk ini daa... feberet ni.. buat masak tauchu.. taruk ikan bilis.. 


hehehe.. unfortunately aku xdpt cari tauchu kt kedai2 sekitar Manir. ada ke patut org tganu xtau tauchu tu apa... huwaaa akhirnya kempunan gitu aje aku nk makan.. hampeh! Even mak mertua aku pun xtau tauchu tu apa.. *nanges*

ni laks gmbr2 pg raya.. 

ada aje amik gmbr sefamily, tp too bad, anak2 sedara asben yg jd fotografer sumer xpass pegang kamera.. gmbr kitorg blur.. tensen gua.. 

wajah2 kesayangan hamba.. farris mood bergmbr xmari.. dia ni ikut angin bab2 bergmbr.. xmcm adiknya pantang di hala kamera.. 


aku sorg je pelik xkena dgn tema.. gara2 baju kaler biru xder saiz! hampeh! masa ni 1st time masa peknen yg ni aku kena sembab2 tangan kaki n muka.. tgk ler tgn aku godang le pulak.. smpi la ni muka n tgn dh ok.. tp tgn mmg mcm gajah. nk bjalan or berdiri lama2 pun sakit... Frankly speaking, aku xsbr2 nk beranak. aku nk rest.. rasa sgt lah suffernya skrg ni.. kalu by 38weeks xberanak2 gaks, aku nk amik cuti.. or kalu doktor izinkan, aku nk mintak induce aje trus.. 

g kubur. tudung Safiya ni beli kt masjid india. dia yg pilih sendiri. dia nak sgt pakai tudung. nk cari kaler biru, tp dh xder saiz utk dia. so amik jelah kaler purple. pakainya kejap sgt pun... Farris pegang supik (wow i speaking ganu uolss haha) berisi mainan yg dia copet (read: tokki dia kasik) dr kedai tokki nya.. 


masa baru beli tudung. mlm pun pakai tudung. kalu dh besar esok mls pakai tudung, ada yg nk kena cubit nnt..



sayang adik.. 

kesian Farris.. less than 2 weeks before raya, dia mengadu sakit gigi. tgk2 rupanya gigi dh goyang sbb nk tumbuh gigi baru. Husband bawak pg dentist. Dentist cabut 2 terus. so raya dlm keadaan rongak anak aku. terjejas sedikit kehenseman anak bujang aku.. bila org tanya gigi mana, dia jawab "doktor ambik".. hehe

byk lg nk tulis n update... till next time... ;)