Monday, September 12, 2011

Happy Birthday Safiya!

kek kecik je. Black Forest from Kings. Taun ni xder buat kek utk dia.. Mama xlarat dah nak. Taun lepas mama buatkan kek Dora utk Safiya..


Sabtu lepas, 10 Sept 2011, genap Safiya empat tahun.. kejap je rasanya pejam celik pejam celik dah 4 taun..

Teringat lg pregnant kan dia masa tu Farris baru 1 tahun 10 bulan. Ingatkn nk tggu lah Farris over 2taun dulu baru rancang nk peknen semula, tp rezeki terawal la pulak. Masa dia lahir ngam2 Farris umur 2 taun setengah. Wpun masa kecik terasa sungguh letihnya menjaga 2 anak yg kecik2 tp sbnrnya sgt best.. Best sbb blh nmpk relationship between them blossoms each day. Smpi skrg both Safiya and Farris sgt close with each other. Kalau nak kemana2 Farris xnk masuk kereta selagi adik dia xder.. Musti xnk tggl adik. Kalau beli apa2 musti amik satu untuk adik.. Pendek kata dia sangat sayang adik dia..


Safiya dh xsabar nk potong kek..
Ye mmg feature wall umah aku kaler merah *bg sesapa yg wondering apa kes dgn kaler merah tersebut*

abang enterframe.

Note : Bila tgk gmbr ni baru la perasan dinding putih kt belakang tu dh kelabu asap! masa utk tukar cat ye mr husband! Baru la aku teringat.. feature wall merah tu pun dh masuk 4 taun.. Sbb masa asben sibuk mengecat tu, aku tgh sarat pregnantkan Safiya. Now dh 4 taun pun dia! Meh la tukar kaler lain pulak ye! Lantai pun dh nk kena polish sama..

Beli kek ni sabtu tengahari. Blk rumah singgah pg kenduri n segala open house. Dah kenyang so xptg kek. Pas Asar, asben kuar g open house geng motor dia. kitorg sumer xikut. Safiya merengek2 mntk potong kek. Jenuh pujuk suruh tggu papanya balik. Papanya balik sebelum maghrib. Pas solat maghrib aje, sumer turun ke bwh utk sesi potong kek. Bday girl excited lain mcm dah... Siap menyanyi utk diri sendiri lg :D

Mamanya masak bihun goreng aje. celebrate bday kecil2an sesama kitorg aje. Agak sedih bila Safiya cakap "tak ada org datang bday adik". Aduh! mama xplan pun nk pggl org. Mintak maaf lah ye nak. Taun lepas bday Safiya jatuh on 1st syawal. So merasala dia tiup lilin dpn budak2 kt kg.. Taun dpn insyaallah blh sambut kat tadika (mudah2an dia nak pg tadika, aminn). Tgklah kalau sehari dua ni kita ke rumah Mak Long, blh la kita beli kek n potong kek sekali lg depan cousin2 nya..

hadiah blm beli lg. xtau nk beli hadiah apa. Aritu dh upgrade rantai dia. Ingat nk belikan subang emas sbb dia nk sgt pakai subang, mcm cousin dia. Tp bila smpi dpn Poh Kong, mama tanya dia nak tak tindik telinga. Dia cakap takut sakit.. Dah gitu ckp dia, xpayah tindik lah. Mama pun smpi skrg xpernah tindik telinga nak hahaha *pecah rahsia aku*

Weekend ni plan nk treat anak2 Tgk Smurfs, sebelum terlambat (sebelum terberanak).. Safiya ada mintak hadiah "Baby Alive" punya anak patung tu. Tp mamanya sgt reluctant nk bg. Utk doll yang harganya ratus2 adalah sgt tak praktikal utk dibeli.. Kalu buku ke, educational toys ke lain lah cerita kan.. Lg satu Safiya ni terlebih kreatif sikit. Dari segi "cermat", abang dia lebih cermat. Mainan simpan elok2 dlm bekas. Safiya laks, ada 3 or 4 barbie doll.. tp sumer barbie dia xder baju. Dibogelnya terus. Pastu rambut sumer jd kusut masai. Nantilah mama pikirkan hadiah apa yang mama nak bagi untuk Safiya..

Untuk Anakku Safiya Maisarah:

Happy birthday Safiya! Sekarang dah besar, tak lama lagi dh nk jadi kakak. Safiya akan ada adik. Safiya kena jadi kakak yang baik. Tak boleh terlalu manja dengan mama lagi. Safiya kena jadi matang. musti nak pegi sekolah ye nak.. Next yr wajib pg tadika OK! no manja2 kalu tak mama babab!

Jgn selalu merajuk bila mama peluk n cium abang. Mama sayang abang sama aje dgn mama sayangkan Safiya. I love u both the same. Mama doakan abang dan adik membesar sebagai anak yang baik dan sebagai muslim yang baik.. Insyaallah. Mudah2an Allah makbulkan doa2 mama..

Pregnancy note : now dh 36weeks. Last saturday doc ckp baby dh engage, berat baby dh 3kg (aduyaiiii), doc ckp aku akan bersalin awal, either 2 or 3weeks earlier. Ye aku pun xsbr2 nk sambut 3rd addition asap. Lg best kalu dia lahir bulan ni. Next yr onwards kita blh buat double celebration - celebrate bday kakak dan adik sekaligus ;)