Monday, August 1, 2011

Puasa @ 30 weeks pregnant.. cerita Farris

Salam..
Selamat Berpuasa Semua! Semoga ramadhan kali ini lebih baik dr sebelum2nya ye..

aku skrg at 30weeks preggy. smlm 1st day puasa, aku amik EL. all smooth sailing until kul 5ptg, aku dh ketar lutut, kepala dh pusing. dlm hati aku ckp "ah sudaahh.. nk kena migraine pulak ke".. bertahan smpi ke bukak puasa. masih sempat masak kari ikan tenggiri, ayam kunyit, sambal kicap n ulam2an..

Bukak je puasa, togok air smpi 2 gelas besar. then makan nasik sikit, kuih2.. solat maghrib, rasa dh xleh berdiri. pastu asben gerak ke masjid utk isyak + terawikh. aku dh xlarat. Baca Al-quran smpi masuk isyak. Then masa solat isyak, aku dh mumble2 dah. mcm sedar xsedar aje apa yg aku sebut/baca.. asben balik terawikh, aku pesan dgn dia uruskn anak2... aku nk tido dulu. giler mencabar puasa kali ini.. aku harap aku kuat semangat nk abiskn sebulan puasa. aku berazam xnk kantoi wpun sehari. tp aku xder la nk memaksa diri sendiri. selagi larat, insyaallah aku teruskn.. rugi nya xpuasa.. setaun sekali aje kan.. tp rugilah juga aku xdpt nk buat terawikh taun ni..

arini keje.. let see wether I can make it thru the day or not. Plan nk masak lg arini. see how ler. kalu sempat n larat, aku masak. kalu tidak, tapau ajelah kita (pastu sakit perut as usual huhu)

so suryana, bertabahlah.. kuatkan semangat. puasa lah penuh selama sebulan. Yakin boleh! yeah!

Smlm farris marah aku sbb aku suruh dia minum air masa balik dr sekolah. dia ckp "teacher cakap kena puasa, xblh makan, xblh minum. mama lupa ke? " . aku ckp ler dia dh makan pun pg td so minum ajelah.. then baru dia minum.

Pastu dia call bapak dia n ulang cakap menda yg sama. ckp dia kena puasa. Mlm td sebelum tido lg lah kelakar conversation dia.

Farris : Teacher cakap, kena puasa. xboleh makan xboleh minum. xboleh korek hidung, gigit pembaris, pensel.. TAK BOLEH MAKAN PEMADAM..

me and husband : *gelak cam nk pengsan* n ckp sama sendiri ada budak makan pemadam ke?

this is one example how kids normally manage to put a smile on your face and pull little strings in your heart kan.. they are absolutely a bundle of joy!

n tetiba aku pikir, kalu jd cikgu tadika, blh sesekali kena heart attack kan.. kalu tetiba ada student jerit "cikgu... ali makan pemadam".. dang!

dan dan tu lah nk kena bertukar jd PBSM menyelamatkn budak dr telan pemadam.. LOL

p/s: pg td aku pujuk farris suruh sarapan, n puasa kt sekolah aje. kt rumah makanlah mcm biasa... it's good that he got the idea already. execution next year lah.. I would rather emphasis on solat first before puasa, coz solat tu kan duduknya lebih tggi dlm rukun Islam..

teringat aku pesan ustaz dlm satu ceramah yg aku dgr. "Orang yang berpuasa, belum tentu bersolat. Tapi orang yg bersolat, TENTU akan puasa"

renung2kan.. how true kan.. sbb tulah solat tu tiang agama ;). Kalu tiang kuat, bwh2 sumer kuat.. insyaallah..