Thursday, August 4, 2011

Barang baby pun nk kena shopping jugak!

Selepas hampir 4taun xmembeli barang baby, giler rasanya bila plan nk beli brg baby. Sure geram rasa nk beli. Tp asben asik pesan, yg blh jimat, kita jimat. Baik boss!

Byk menda yg aku listkn utk beli. N now tgh survey harga n kt mana nk beli. Kalu blh beli online, aku nk beli online aje. sesungguhnya aku sgt mls nk berjalan skrg ni.

ni antara menda2 yg aku survey :

Skrg aku giler survey ini.. Cloth Diaper (CD). Aku mmg suka cloth diaper dr bersalinkn Safiya. Cuma masa Safiya aku xfully CD sbb kesian nnt bibik kena basuh byk. Bibik aku yg no 1 kejenya bagus, tp orgnya xberapa kuat, senang sakit. Kelebihan CD ni adalah lebih mesra alam, lebih jimat, blh basuh semula. Dr segi absorbencynya.. adalah sgt bagus sbb dibuat dr material yg baik (bukan mcm kain lampin biasa yg kita lipat jd 3segi tu ye). Tgk ler reganya bukan murah2.. tp kalu amik kira long term, sgt jimat compare dgn disposable diapers.

Yg Safiya punya CD masih blh guna. Aku nk recycle balik. cuma nk beli insert aje.

Autumnz - Minky Snap Button*FREE 2 Inserts* - Moo Moo Cow Black
comel bukan? Ini minky CD corak "Moo Moo Cow Cow"
Autumnz - Minky Snap Button* FREE 2 Inserts* -Blooming Love Pink

sib baik bukan anak perempuan kalu tak konfem aku sambar yg ni satu...

Lg satu kalu pakai CD, kt rumah xyah pakai suar pun xper. pakai aje CD. comel esp bila baby tu dh blh merangkak.. ;)

Byk CD punya brand sekarang. Aku plan nk beli satu dr brand yg berbeza (selepas membaca testimoni org). Pastu tgk mana yg sesuai dgn anak, n barulah stock up. Plan nk ada 12 CD utk kegunaan siang and malam. Insyaallah..

byk lg yg aku survey. Storage bags/storage bottle adalah salah satunya. Storage bottles zmn Safiya kecik dulu masih byk lg.. tp selamat ke utk recycle selepas bertahun2.. yelah safiya pun dh nk masuk 4taun bulan 9 ni..
lain2 of course lah keperluan ibu menyusu.. mcm bra yg sesuai dan juga nursing wear yg sesuai.. Senang sikit kalu nk breastfeed in public. Tak perlu lah smpi nk kena flash perut yg berlipat2 ni kt org kan hehe

ni dr Autumnz. Cantik2 lah. kena beli ni. Nanti masa berpantang nilah pekerjaan wajib aku - online shopping!!!

AUTUMNZ - Senza Long Sleeve Top (Iris)

selak saja bukaan yg tgh tu utk menyusukan anak ye.. tehehehe. RM49.90 saja kauuu.. murah bebenor.. I loike! Aku beli nursing wear dr Moden Mum aje dh lebih RM70.. *nangis*

byk lg yg cantik2.. sila masuk ke http://www.autumnz.com/



yang ni laks bukan brg aku survey. Tp barang wajib beli (tp xperlu beli online, ada kedai jamu n kecantikan dkt2 rumah aku) :

yg ni laks, produk wajib aku amik lepas bersalin.. kena brand ni gaks..

Image not available

sesuai la dgn aku. cpt je baik luka epi n bidan yg mengurut aku pun selalu tanya aku makan apa rahim cpt aje kejut.. hehehehe.. biasanya 2,3 ari aje aku dh tersenyum riang, dh xpedih. bersyukur juga sbb luka epi aku dua2 kali bersalin xbyk jahit wpun baby xberapa nk kecik. oh biasanya aku amik jelly gamat ni sepanjang aku berpantang ye. mmg elok sesangat luaran dan dalaman insyaallah.. cewah testimoni nih..

Oh ye. aku xamik jamu. Sbb aku xtahan panas. Lgpun masa beranakkn Farris, aku minum air akar kayu 2x, Farris warded sbb jaundice 10hari. Since aku breastfeed kesemua anak aku, makan aku mmg xamik jamu langsung. Mak aku bebel, ckp xjaga dalaman.. So ok.. after 4mths bersalin, normally aku akan amik ini.. continuously..

bidadari3.jpg

ni botol lama.. botol baru dia cantik sikit. Apa faedah dia? sila lah google sendiri ye.. Aku pilih ni sbb rasanya yg sedap (manis) n xpanas.. hehehe.
lg satu yg aku nk kena beli, yg ini.. Bengkung lama aku, aku telah sedekahkn kt sapa ntah aku pun xleh recall. maka aku kena la beli lain. Aku suka yg dr Leesa Formula.. Pakai awal2 aje.. nnt lama sikit sure mengelat sbb panas =P. pastu perut pun mcm blh ikat dgn getah! Tp kali ni aku berazam, bila dh kecut sikit perut aku ni n badan aku ni, aku nk pakai Premium Beautiful ku yg aku jarang2 pakai tuuuuu.. ni masanya utk keluarkn balik dr lemari. supaya selim melim perutku ala2 perut model Victoria Secret gitu (mampukah???)


Lg satu teringin nk cuba yg ini.. Tungku moden Leesa Formula gaks. Mcm best je.. Tp nmpk mcm ringan jer.


mak aku sure xsupport ni. Dia punya tungku, batu sungai. time berpantang dgn mak, setiap pg aku kena bertungku 2 bijik batu kau! Pastu petang sekali lg.. aku sendiri xtau apa faedah bertungku. Mak aku ckp utk kecutkn rahim. Aku pun ragu2 sbb masa aku belajar fizik dulu, nk mengecutkn ni kena menda sejuk. Yg panas sebenarnya lebih mengembangkan.. Tp kalu nk ckp pasal melancarkn darah nifas, oh aku rasa sgt lah tepat. Kalu masa bertungku rasa byk aje yg keluar..

byk lg lah brg yg aku nk kena beli ni.. makin lama aku tgk list aku makin expanding la pulak.. tp bajet adalah sgt seciput =P