Tuesday, August 2, 2011

Drama - Disleksia

Dah lama sorg kawan bgtau aku pasal kewujudan drama bertajuk Disleksia tapi aku xpernah dpt tengok. Sampailah ahad lepas, husband tetiba terbukak channel Astro Ria n drama Disleksia tgh on. Maka dpt lah aku tonton drama tu..

Bagi aku drama ni kupas on the surface only bout disleksia. Tapi cukup bgtau info apa itu disleksia. kalu pengarah dia nk buat lagi kawww cerita ni, dia kena buat budak tu btl2 ada tanda2 mcm budak disleksia. cthnya : susah nk bg eye contact, lepas tu problem bertutur dgn terang dan jelas.. etc.. Tp kalu nk detail sgt kang dh jd sinetron bukan drama ye dak.

Mula2 aku taknak tgk. sbb aku takut aku sedih. Tp lepas tgk, aku rasa seronok pulak. betul2 mcm farris sebelum dia Ok mcm skrg. bila kita nk ajar, dia akan buat mcm2 alasan xnk belajar (sbnrnya nk cover yg dia sbnrnya xtau n xpaham). antara alasan yg dia selalu bg penat, sakit perut etc. Farris jugak xpandai ikat tali kasut n butangkan baju.. Those were the days.. Now alhamdullillah dia dh banyak sangat berubah... Sumer dh pandai.. bercakap sgtlah petah (wpun kadang2 terkeluar jugak yg ntah apa2 tu). Sgt suka membaca n sumer menda dia nk baca. even kat parking lot pun dia akan baca model kerata org, asalkn ada kt belakang keta org dia bacalah.. tetiba kang dia persuara aje "toyota", "persona"... dia mmg suka kereta smpikn itu pun dia nk pandang n baca..

Aku sgt suka masa ustaz dlm drama Disleksia ni cakap yg budak2 disleksia ni sebenarnya pandai cuma dia ada kesukaran nak belajar. Kalau ajar ulang2 insyaallah dorg dpt. betul sgt tu. Kebanyakan org akn silap n cakap IQ rendah lah, IQ xmcm budak sebaya lah.. Actually kalu IQ rendah budak tu bukan dyslexic ok, tp lembam (slow).  Ada gak org yg pandang disleksia ni mcm org yang otaknya di "wired wrongly" or ada "faulty"..

maybe pasni aku kena bg dorg link ni n soh baca hehe.. http://dyslexiavictoria.wordpress.com/2009/06/27/dyslexia-is-a-learning-difference-not-a-learning-disability/

(n yes aku prefer menyebut disleksia is a learning DIFFERENCE rather than learning disability. Sbb dorg ni blh belajar, bukan xboleh belajar, tp dgn formula tertentu n attention yg lebih sikit)


Actually IQ dorg xder salahnya.. either average or above average.. It's just the way their brain functioned - lain dr otak manusia "normal". Kalu kita yg normal ni, otak belah kanan ada fungsi tertentu, otak belah kiri ada fungsi tertentu. Tapi otak budak disleksia ni xder fungsi spesifik. apa otak kiri blh buat, otak kanan blh buat. Cara otak tafsir input pun berbeza. tapi budak disleksia byk kelebihan. Allah tu maha adil bukan. setiap kejadian dia musti ada lemah n lebih.

salah satu kelebihan budak disleksia, otak dorg ni sgt hebat bab long term memory. Kalu dorg dh dpt satu ilmu tu, mcm dh diwelding dlm kepala dorg. Mmg long term memory sgt bagus. Lg satu budak disleksia akan ada kelebihan2 tertentu yg spesifik. Cthnya mcm Tom Cruise - seni. Albert Einstein - Fizik..

At the end of the drama, masa keluar segala nama pelakon n crew tu, dorg akan display sumer gmbr2 tokoh2 yg terkenal yg mengidap disleksia mcm Bill Gates, Tom Cruise, Whoopi Goldberg, Einstein, Leonardo Di Vinci, Jutawan Richard Branson dan ramai lagi. Kitorg tersenyum sambil tengok.. Maybe one day Farris akan jadi one of them sapa tau kan.. Xkisah lah cuma aku harap anak2 aku membesar menjadi manusia yg berguna pada Agama, bangsa dan negara dah lah..

Anyway, to those out there, checkout this drama ye...

boleh download dr sini : http://www.teamaryzs.com/2011/03/disleksia-2010-sdtvrip-xvid-teamaryzs.html

Photobucket




Pelakon : Azhar Sulaiman, Maria Farida, Redzuan Hashim, Wan Raja, Avicenna Alattas, Hazim Ajwad, Donna Aiesha

 

Sinopsis

Mengidap disleksia sejak lahir, Zahir mempunyai kelebihan menghafal apa jua yang didengarinya. Tapi kelebihan Zahir tidak mencukupi bagi bapanya, Rahman.