Wednesday, July 27, 2011

Shopping Raya..

Rasanya ni 1st time kot, siap shopping raya before puasa. ubah trend sikit, sbb dh setat puasa sok sure aku dh xlarat nk berjalan bershopping sakan..
Last monday gaks asben dpt bonus.. maka kita paw!!! haha. Well, xder la paw sgt..

Too bad taun ni aku xberaya sbb time raya nnt aku dh 34weeks (bygkn kebesaran yg bakal berlaku ketika itu), maka yg menjadi tukang paw adalah anak2..

Last monday, kitorg amik cuti. sementelah pulak letih 2ari di PD utk family day opis asben. Isnin tu pg2 rushing pg Imigresen Putrajaya, bikin permit bibik. Alhamdulillah settle satu hal.

Next, trus pg Sogo. Wpun hari isnin, tp kemain ramai umat. Dua2 anak kitorg bawak. dorg pilih sendiri baju2 raya dorg.. This yr rasanya kitorg buat good catch! Baju cantik2 n not so pricey. Maybe sbb shopping awal maka sng ler nk memilih. Baju, suar n kasut Farris beli lebih maklumlah dh besar. Pakaian pun kena nmpk matang sikit.

Kasut pun beli sandal Adidas aje. tu pun dh hundred over. Long term. Esok ada apa2 aktiviti kt sekolah on saturday ke, blh la lenjan cukup2.. *dasar mak cheapskate haha*

Farris dgn Safiya suka giler dgn baju masing2 *sorry gmbr aku xamik. sumer baju dh bungkus masuk lemari. Tggu gmbr rayalah ok*. Farris paling hepi siap cakap "ni baru hebat" sambil terlompat2. aku pun xtau apa yg dia suka sgt dgn seluar Jeep n Tshirt Jeep dia. Jeep je nak.. bukan brand2 hebat keatas pun... elok le, belajar bersyukur dgn apa yg ada ye.. mari belajar bersederhana dr skrg - kata2 mak cheapskate haha. xder lah.. Personally, I dont shower my kids with branded stuffs. Sikit2 ajelah. tu pun yg mana perlu sahaja. I want to raise them dgn penuh siat wasatiah. Insyaallah. Aku sgt percaya pd semangat org dulu2 "melentur buluh biar dr rebung"..

Safiya mcm biasa, "I love pink". Baju, dress, tshirt sumer kena ada kaler pink. at least tompok2 pink sikit pun xper. Tshirt barbie ada, the Tshirt poney sama dress poney. Suar aje kaler purple, Power Puff Girl. Cohmel giler baju budak2 perempuan.

kt Sogo, aku sempat sambar one maternity blouse and skirt (nk pakai 2nd day raya, iparku yg Toh Puan itu konfem buat open house besar2an pd hari raya kedua setiap taun). Pastu aku gak setat beli sesikit barang baby dlm perut. Baru beli ;
i) mitten, booties, socks
ii) avent bottles & brush
iii) baby wipes (sbb murah trus beli)
iv) changing mat
v) barut baby (binder)
vi) maternity pad. beli awal2 kang lupa mampus!

aiyakk byk lg blm beli kan.. huhu. pospon pas raya beli yg lain2.. beli sesikit dulu. time pantang nnt kita buat online shopping aje haha

lain2 yg aku dh beli, baru beli nursing bra kt Lunatots Maju Junction last week. sambil2 survey Cloth Diaper. Sudah ada aim tp blm beli lg ini Cloth Diaper. Pun sama, bajet pas raya lah kang ada yg xmampu nk ulur duit raya kt anak2 sedara. Kt Maju Junction gak aku telah menyambar satu jubah utk pakai raya.. tp regret beli sbb aku rasa pttnya aku beli last minute sbb konfem akn menjadi ketat dkt2 nk raya sok.. maybe aku kena beli lain dkt2 nk raya nnt.. sgt marah diri sendiri sbb xpikir panjang *sigh*

Pas Sogo, pg Masjid India cari baju asben. Lebih sejam dok ronda2 cari baju dia. Owh suami saya sgt cerewet bab bershopping barang2 dia.. jgn ckp baju lah.. nk cari sepender pun dia cerewet.. Tak mcm saya yg xsuka pening2 kepala.. Paling xleh blah kalu dia pilih stationary dia.. diulangi stationary!!! pun cerewet nk mampus! sbgi isteri yg dutiful lg solehah (sila muntah ramai2), saya pasrah ajelah.. Redha!!!

Pusing punya pusing satu dr Jakel smpi ke Wisma Yakin, jupe kain n kaler yg berkenan, ada pulak yg dia xsuka. ada tu leher xcukup fit. Ok cari lain. Nexxttttt..

Next pun xsuka, baju dh ok, suar ketat... Nexttttt

Next pun xsuka. Suar ok tp baju jatuh.... Nexttt

Next pun xsuka sbb butang 3. Dia nk butang 5.. Nexttttt

Aku pun xtau berapa kali dia try test daaaaaa... 
Last2.. kita tempah ajelah. Custom made up to your liking ye kekanda.. Siap 20hb 8 nnt insyaallah.. Phewww!!!!

Habis edisi bershopping, ke Jalan Duta la pulak. Asben main bola. Sib baik ada tokey Kolagen Poisse http://madamepoisse.blogspot.com/ maka adala kawan aku nk borak2.. Farris n Safiya main bola tepi padang.. Gol and Gincu anak dara aku.. hohoho..

balik rumah, solat maghrib kt masjib country homes, then pg kedai makan.. makan kenyang2.. balik rumah, sumer flat..

Skrg yg pending satu aje, tudung aku.. tp no biggie, akan ku melawat Ariani weekend ini selepas membuat lawatan ke Hospital Ampang, melawat isteri kazenku yg baru disahkan mengidap Kanser Darah. isteri kazen aku ni bestfren aku masa kecik2 smpi le zaman masuk uni.. tp sejak 7taun lepas ala2 dh jd cam stranger dgn aku.. aku rasa sgt kekok nk berjumpa dgn dia (sbb dh 7taun xbercakap dgn dia!).. tp dh tanggungjwb aku sbgi sedara sesama islam (apatah lg dia dh mmg jadi sedara dgn aku skrg) utk melawat dia.. wpun mcm tu, aku xpernah lupa. Aku doakan dia cpt sembuh n dpt kembali menjaga anak2nya yg seramai 4 org.. amin..