Tuesday, July 5, 2011

Farris dan bacaan...

Entry yg dh lama nk ditulis.. tp after weeks of procrastination hehe..

ni buku bacaan Farris. Baru buku 2. budak lain dah buku berapa aku pun xtau. Xtanya cikgu dia pun. Well, aku xnk amik tau progress budak2 lain sbb aku xnk compare..

n skrg aku lebih pandai handle emosi berbanding dulu.. maybe sbb Farris pun dh progress wayyyy beyond we expected. Alhamdulillah...

buku bacaan 2. 80 pages semuanya..


Ayat pendek2 aje.. Mula baca 28/6


Page 27 starts on 29/6. Means sehari baca 26pages.


habis 80pages on 30/6/11.

Cikgu dia tulis note suruh praktis baca kt rumah utk melancarkn bacaan. Bila aku suruh dia baca dpn aku, yes mmg dh lancar. ada sangkut sikit2 kt sini sana, kt perkataan yg panjang. Overall, pretty impressive. Terkujat aku.. Sbb dia dh pandai baca, mr papa telah menghadiahkan dia kereta kontrol kaler merah yg dia nk sgt.. as a reward lah kunun. Adik pun nk reward jugak, wpun dia xnk pg sekolah, tp dia tetapp nk tumpang sekai.. dia nk set subang dgn gelang barbie.. bapaknya pun layan ajelah..
tetiba aku rasa kesian dgn budak2 zaman skrg. kecik2 lg dh kena paksa baca buku, buat kira2.. kita dulu masa umur 6taun g tadika menyanyi n main aje..

Kalau lah doktor Farris tau ni, konfem dia bising. Dia sgt against budak2 di paksa buat menda2 earlier than their age. tp kita parents nk wat canner kan.. takkan xnk anta anak pg tadika.. sedangkn sekarang nk masuk darjah 1 pun siap ada exam, ada assessment nk tentukan kelas.. child psychiatrist xsetuju, tp kementerian pendidikan pulak sgt ler advance..

masa parent-teacher meeting baru2 ni, cikgu Farris ckp syllabus budak darjah 2 dh jd syllabus budak darjah 1. So tadika pun dh tukar buku. Buku2 semua towards darjah 1 punya syllabus, as intro to budak2 6yrs in kindy. Aku tgk buku2nya.. and it scared the hell out of me.. Guess what? Budak2 kindy pun kena belajar pecahan yg basic2.. Can u imagine????

Kesian aku kt budak2 zaman sekarang.. stress pg sekolah gamaknya..

Zmn kita dulu kbsr (kurikulum bersepadu sekolah rendah) skrg dh kssr (kurikulum standard sekolah rendah).