Sunday, July 17, 2011

Cerita Balik Kampung

Sabtu ahad balik kampung. Last balik kampung masa chinese new year. Mcm ler jauh sgt kampung tp jarang sgt balik kampung. Tp mujurlah mak aku selalu dtg jenguk anak2.. selalu dok ckp dgn diri sendiri kerap2 la balik kampung tp most of the time ada je kejenya bila time weekend. Esp peknen skrg ni lg ler mls nk bergerak.. tp wpun aku jarang balik kampung, 2,3 ari sekali aku konfem call mak tanya kabar..

2 ari je kt kampung, arini rasa penat giler. sakit2 badan. Esok aku 28weeks. tp rasa mcm dh 38weeks. dh xlarat giler. bgn pg agak energectic lah. smpi opis masih leh wat keje.. tp masuk kul 4 keatas, aku dh setat sakit sini sana. mlm, kul 9 keatas je aku dh flat. tp kuatkn semangat aje melayan anak2.. budak2 ni tido lmbt. kul 9 tu segar bugar siap ajak kita main lagi.. aku dh plan kalu by 38weeks xbersalin, nk mntk doctor induce aje. xder la aku nk tggu smpi 40weeks cam bersalinkn Safiya.

Balik kampung buat apa? ummm makan durian. soriler kpd kengkawan yg aku xajak dtg umah makan durian.1st, sbb durian xbyk n xcantik. ketot2 buahnya sbb byk sgt kena baja sawit agak terencat buahnya. maklum pokok2 dlm kebun sawit bapak aku. masa bapak aku usahkan sendiri kebun tu, xde masalah mcm ni. Sejak org yg jaga, durian pun dh xcantik. Maybe baja pun main campak aje xkira kena kt pokoh buah2 lain. buah rasa masih sedap, tp yg isi cantik xbyk.

2nd, sbb rumah mak bapak aku masih blm 100% siap reno. brg bersepah lg.. xder tmpt org nk duduk. sume org dlm rumah tu sibuk dgn hal rumah, aku jd tukang masak ajelah. asben laks kena drill dinding pasang railing langsir hehe.

lg satu urusan aku balik kampung adalah, aku pg amik cincin n loket yg aku tempah. ikat mutiara yg beli kt sabah last year. Geram giler aku dgn kedai tu.. masa aku tempah tu segram RM134. masa nk amik blh pulak dia kira ikut harga semasa yakni RM155. giler aku bengang. Katanya sbb aku xletak 50% deposit utk secure harga RM134 tu.. masa aku g tempah tu xder lak ko cakap. kalu ko ckp awal2 kan senang! mls nk argue, byr jekla.. pasni no tempah2 lg.. ada duit kalu, kalu rasa nk beli, beli aje. Before this aku ni giler diamond + white gold. Sgt giler smpi sanggup beli. Tp pakai jarang2.. xbest la nk pakai ari2 kan. Now aku rasa nk tukar habit, nk beli emas.. investment gitu. Bulan dua aritu harga emas RM134. Skrg RM155. Giler cpt naik!

Smlm gak kitorg g tukar rantai Safiya. rantai dia dh putus sbb nipis sgt. Tolak 2 pendant, 1 rantai. Susut nilai RM30 segram. Ambik rantai yg tebal sikit + satu pendant kecik, lepas nego punya nego, kena tambah RM230 aje. Rasa mcm best pulak blh tukar2 eh.. Suka Safiya. Aku ckp kt asben xperla anak perempuan sorg aje, layan jerkla.. Yg abangnya pulak siap ada PS2, ada PSP, ada keta kontrol.. tu lg mahal.. no resellable value pulak tu kan.. Brg2 perempuan gak yg ada nilai! maka lepas ini aku akan stop beli diamond and white gold. Nk gadai pun xder sapa yg mau. marilah kita membeli emas.. err tp kena tggu bonus lah.. Gua blm mampu nk jadi mami jarum pantang nmpk kedai emas..

Balik ni gak dpt ler makan kuih koci buatan emak.. Finally! Siap bawak balik inti kelapa kerumah aku. hajat dihati nnt blh buat kuih ketayap pulak. Pastu dpt makan ikan patin sangkar masak tempoyak. Kolam2 xmain eh. kalu dh namanya anak jati Temerloh ikan patin harus dr sg. pahang hoccay! Pastu dpt makan ikan bakar talapia. ni lg satu, kalu kt KL aku xmakan ikan talapia sbb was was dgn kadar kebersihan. Ikan2 cannih baik aku beli kt kampung dr sumber2 yg aku konfem halalan toyyiba lagi bersih dan suci. Lg satu yg dh dpt, budu cap ketereh. Budu feberetku.. Aku mmg suka budu tp kena pair dgn ikan goreng lah. xder la smpi buat kuah time makan nasik. Sbnrnya budu ni kelantan mari tp kt kampung aku pun ada jual. Actually aku bukan reti pun budu cap apa yg best. asalkn budu sedap sumer kt aku hahaha.

Samalah cam cencalok. Kalu dr melaka tu sumer sedap aje kt tekak kampung aku ni. Cuma kalu keropok lekor, jgn main2, aku sgt choosy ada tempat2 aje kt Tganu tu yg aku approve kopok lekor nya. Kalu sebarang beli mmg aku xmakan. Lg satu roti paung panas (terjangkit diana punya post trus aku terbayang2 roti paung panas), hanya dr satu kedai kt manir walking distance dr rumah mertua aku aje yg aku approve. kalu kt stesen minyak ke, kat pasar ke, konfem aku xmakan.. berlagak nk mampus kan..

ok masa utk melawat blog org lain. *Monday Blues*. Tamatlah karangan dihari isnin. arini xtaula balik kul berapa *sigh*. asben pg HQ, beberapa ari ni dia akan busy menginterview org yg mntk keje. Dia yg nk interview org, dia yg nervous. Padahal panel ke lima aje. Panel pun smpi 5 org. Kalu aku jd candidate dh tentu aku 3,4 kali tercirit. Sbb tulah aku xpernah pg interview keje kerajaan kot LOL. Kalau lah aku yg pg interview, asben laks tukang interview aku, konfem aku lulus dgn cemerlang atas alasan 'kalau kau tanya aku soalan bukan2, kau pg tido dlm keta'..