Wednesday, June 22, 2011

Terimalah Seadanya...

Aku xberapa suka bercakap hal men vs women sbb aku adalah seorang feminist yg anti male-chauvinist. Tp arini aku nk tulis sbb tangan aku gatal sgt nk menulis..

Semalam, a good fren of mine (lelaki) called. Aku kenal dia dh lama, dr umur aku 18kot. asalnya dikenalkn oleh kawan2 (kwn2 kenen la kunun), tp xmenjadi, xder chemistry, we are totally ok bout it so we ended up jd good frens smpi lah sekarang. Dh kawin 2x aje jumpa. Both dgn asben n anak2 aku angkut.. 1st time, masa adik dia kawin, 2nd time, masa dia buat open house kt rumah baru yg berharga RM460k gitu.. aku kenal wife dia, tp xrapat.

Kitorg jarang communicate. kalu ada pun, thru sms/phone calls (sgt jarang) or facebook chat. Tp aku jarang online, so jarang sgt ler chat. Last fb chat was like months ago. Masa tu dia bukak cerita kt aku yg dia ni ada awek..  Masa tu dia ngaku kt aku dia ada awek. aku ingat dia main2.. tp rupanya serious. Dia mmg selalu bercerita dgn aku ttg mcm2 hal.. sbb dia ckp aku akn sgt frank dgn dia n kalu aku xsuka, aku direct hentam. mmg itu lah sifat aku. Masa dia ckp ada awek tu, mmg aku hangin lah. aku marah lah dia n advice dia pikir masak2 etc etc.. dia bengang. maklumla org tgh mabuk bercinta, sekali member xsokong daa.. bangkang lg ada.. so dia trus offline dgn aku. trus senyap smpi smlm..

Smlm dia ckp dgn aku dh putus dgn awek tu last week. dh kantoi pun dgn wife dia. wife dia makan ati sampai hilang berat badan 5kg. Dia ckp dgn aku dia pikir balik apa yg aku dh cakap.. mmg dia salah. n now he is in the midst of fixing things. Aku ckp kt dia, damaged done. Tak leh buat apa2 dah. yg dia blh buat skrg, make a U-turn. permenant one. n doa mudah2an Allah xbolak-balikkn perasaan dia.

Since dia dh insaf (lets take whatever he said as true lah), so takdelah aku hentam dia n blame dia. cuma aku suruh kalu dia nk buat menda xbaik, pikir anak2 n kenang balik susah senang dia dgn bini dia selama idup bersama 9taun ni..

Tp smlm aku lbh byk bertanya dia kenapa? n most of my questions dia xleh jawab. aku tanya dia apsal dia blh sangkut dgn awek dia tu? apa yg hebatnya dia compare dgn wife dia? Dua2 soalan dia xleh jawab. Dia cuma blh ckp dia pun xtau kenapa blh jd mcm tu.. :P. Tp dia blh ckp dgn aku dh tua2 ni makin ramai pulak yg minat.. dia rasa lebih konfiden dgn diri sendiri. Aku pun cakap ler perempuan yg minat tu sbb perempuan tu ingat ko ni kaya n dh stable. kalu ko susah mcm mula2 keje dulu ko ingat ada perempuan nk himpit? masa tgh sengkek dulu, bini yg satu tulah yg setia dok kt sebelah susah n senang. dh senang, ramai ler perempuan yg himpit. tp sendiri mau ingat lah.. perempuan2 yg menghimpit ni gamaknya perempuan cap apa? lu pikirlah sendiri.. Yg perempuan pun.. xpikir dah laki org ke bapak org ke, kalu nk kebas, semacam aje lajunya... btul lah Fadhilah Kamsah ckp "hanya perempuan yg membunuh perempuan"...

tp dia ada ckp dgn aku.. awek dia tu, opismate dia juga.. betul ler kata ustaz dlm rancangan Semanis Kurma tu (bukan rancangan "Manisnya Kurma Ini" versi maharaja lawak okkkkk!), katanya manusia ni baik lelaki baik perempuan biasanya akan curang dgn org yg HAMPIR dengan dia. aku tanya dia berapa umur awek tu. dia ckp 22. pastu dia ckp tu umur N (wife dia) masa dia kawin dgn aku tu.. N xboleh dah balik ke umur 22.. dia trus naik aje..

trus dlm hatiku berkata.. ohhhh faktor fizikal juga rupanya *sambil mengerling kalendar kt atas meja n berkira2 bila gamaknya aku blh hit the gym semula nih*.

Pastu aku ckp ler kt dia.. masa ni tone nk marah pun ada.. aku ckp ler kt dia jgnkn bini kau.. kau sendiri dh xleh balik ke umur 25 (umur dia kawin dgn bini dia). awek ko tu pun xkn selamanya kt umur 22.. itu kan fitrah manusia.. we are aging.. and as we are aging.. paham2 ajelah.. sana kedut sini kedut, sana kendur sini kendur.. sgt selfish ok alasan itu!!!! tulah masalah lelaki (aku rasa laa.. ), suka sgt menolak fitrah manusia.. aku pernah tanya doktor, masa tu aku peknen anak sulung. aku tanya doktor kalu aku xbreastfeed, adakah the top part blh back to zaman anak dara? doktor ckp kt aku samada aku breastfeed or not, my body wont be the same anymore. bukan sbb breastfeed. tp sbb pregnancy.. then the doc said " but u must be happy, your body actually did a noble job - melahirkan seorang bayi and able to feed that baby"..

so i guess lelaki ni kenalah paham. ko nk anak, suruh bini beranak. kalu pas beranak body bini xsekencang masa ko mula2 kawin dgn dia, terimalah seadanya.. mcm ler body korg pun mantap macam masa baru2 kawin kan.. maybe sbb prempuan ni sifatnya lebih "menerima pasangan seadanya".. maka perempuan jarang komplen! aku sendiri suka kalu laki aku gemuk n xhensem. biar org xpandang dia.. unfortunately laki aku jenis mementingkn penampilan la pulak. asal lama je xbersukan, mula la dia dok amik ukurlilit pinggang dia..

Wife kwn aku ni mmg ler lebih gemuk dr zmn anak dara dia. Masa zmn anak dara dulu, mcm model, slim n tggi..  tp wife dia dimata aku sgt cantik. dia ada kulit yg cantik lg flawless.. sebijik jerawat pun xpernah singgah. psl badan tu, kalu rasa xberkenan, cuba anta bini tu pg slimming world.. ingat Erra Fazira n Ziana Zain tu kalu xpg slimming center blh ke dpt body bergetah cenggitu.. cuba bwk pg tgk, tgk mampu ke tak mampu nk tgk bill... xmampu kalu, senyap2 sudah betul tak? jgn ler jd selfish...

kwn aku ni gaks dok ckp dgn aku awek dia pandai masak "masak lemak cili api" lg sedap dr bini dia. aku selamba sound, bersepah lg org blh masak lg sedap dr bini kau.. xkn tu pun nk jd isu. just take it this way ler, maybe awek dia pandai masak dr bini dia.. tapi.. blm tentu awek dia blh manage rumahtangga n anak2 secekap wife dia.. sumer org ada plus minus dia, bersyukur aje xleh ke? xpun kalu xsuka sgt cara isteri tu masak, anta bini tu pg kelas memasak.. abis cerita..

kenapa musti komplen dgn mengcompare eh? sedangkan ko duduk diam2 xtake any action ie: anta bini ke slimming center sbb xsuka dia gemuk (lg mau ckp bini aku diet la mcmana pun xkurus2 jugak), pastu anta bini pg kelas memasak kalu xsuka dia masak xsedap. ni sumer expect bini tu amik inisiatif sendiri. bukankah itu sgt selfish???

smlm sempat jugak dia memberikn aku nasihat spt ini "ko jaga yus tu elok2.. bini aku jaga aku elok2, tp aku terbabas gak"..

OK now, seorang perempuan itu musti jaga badan, jaga penampilan, jaga suami elok2... etc..

ABIS TU LELAKI NAK KENA JAGA APA???? ke xyah jaga apa2??

owh sgt selfish okk..

aku kesian dgn wife dia.. wife nya sgt upset, tp bertahan sbb anak2.. kalu kena kat aku, hummm xtaulah nk kata apa.. bye2 Joni kot..

Yes, aku rasa semua perempuan kena jaga badan, jaga penampilan.. paling penting jaga kesihatan.. tp rasanya baiklah kita pikir kita buat semua tu untuk diri sendiri..

Personally, aku lebih suka menyerahkn menda ni kt Allah.. Allah akan duga kita kt every point in life. mcm2 cara, macam2 menda.. Jgn sesekali mintak Allah ringankn ujian.. tp mintak lah Allah perbesarkn iman kita.. Lg besar ujian, lg besar ganjaran..

Aku dh byk sgt Allah duga, bertimpa2.. n so far yg berat2 sumernya hal related dgn anak, dgn maid *pheww*. tp alhamdullilah.. setakat arini masih blh tersenyum riang (wpun kadang2 menitiskn air mata melalak jugak huhuhu)