Thursday, June 9, 2011

Tawakkal..

Mood nk keje xmari2 arini.. keje berkepuk2..

aku maidless (again!). kali ni bukan sbb xlari.. temporary maid tu dh kitorg berhentikan. bukan sbb dia xbagus.. in fact amat ler bagus.. Tp sbb dia sakit. sakit apa tu xyah la aku reveal. yg dkt2 dgn aku tau lah sbb apa.. aku cerita off record dgn dorg. aku rasa ni penyakit yg xder satu majikan pun dlm dunia blh tolerate wpun maid tu btl2 nk keje..

Tp aku sgt rasa sedih.. aku sedih sbb maid tu ckp dgn aku jgn lah cari org lain. bglah dia kerja dgn kitorg.. I feel sorry for her.. Dia sgt bagus.. kalu lah bukan sbb dia "sakit", kalu tak maybe aku pakai dia lebih lama wpun niat asal utk temporary aje.. mula2 dia dtg n tgk cara dia keje after seminggu, aku dgn asben rasa relief giler.. rasa lega... ingatkn dugaan kitorg dh berakhir.. Rupanya2 blm.. kejap aje kitorg merasa dpt pg keje n balik keje dgn tenang.. then situation back to normal.. huru hara!!!

So last monday smpi wednesday, aku ulang alik dr rumah kakak aku kt Subang Jaya. Aku dgn anak2 duduk kt rumah kakak aku. asben ulang alik dr rumah kitorg. Aku dgn asben sama2 sedih n menitiskn air mata.. mcm ler berpisah forever kan.. Tp sbb xbiasa.. maka sedih lain mcm ler.. we joke a lot. we talk a lot. and we play with the kids all the time. Bila sorg xder, rasa mcm something missing sgt.. Tp sbnrnya aku parking kt opis asben. kalu awal, pg breakfast dgn dia. balik keje laks, dia still kt opis, aku lepak bilik dia jap sambil2 minum air... Jumpa bkn xjupe.. tp sedih lah sbb mengenagkn kondisi kitorg ni yg blm abis2 lg diduga tuhan..

dh byk sgt diberi harapan oleh agen kt Indon sana. Cuti pun dh nk abis. keje pun huru hara.. bukan aku sorg aje, asben pun sama.. cam arini, dia cuti.. jaga anak. smlm pun dia cuti jaga anak. 3 ari tak tgk anak2, dia decide nk cuti, nk jaga sendiri.

Smlm aku pttnya keje tp aku amik MC. dh byk ari drive sendiri ke opis, naik monorel lg.. aku rasa belah kanan perut aku makin sakit.. smlm dh xleh tahan, jupe gynae. check punya check, baru tau baby aku songsang. kepala kt belah kiri, kaki kt belah kanan, uri kt bawah. doktor soh jgn byk berjalan n byk rest.. sbb kalu urat tegang mmg akan rasa sakit.. Baby ok.. alhamdulillah.. n guess what? yeap.. it's a BOY! nmpk clearly birdnya.. senyum incik asben ada sorg lg geng dia nk lawan playstation... baby dh 500g. budak opis aku yg one mth earlier than aku baby dia xcecah 400g lg... cehhh as usual anak aku mmg besar2..

arini g keje drive lg, pastu park kt opis asben. pastu naik lg monorel.. Serik rasa.. tp aku tabahkan hati ajelah.. Lagi besar dugaan kt kita, lg besar ganjarannya.. Insyaallah..

Maid baru insyaallah latest smpi Isnin. hopefully smpi ahad. yg ni yg legal punya. aku mntk tolong adik aku dtg monitor n ajar bibik ni apa yg patut next week. aku dh xleh cuti dah.. n harapnya yg ni nnt btl2 ok n nk keje lama..

kitorg tawakkal ajelah sekali ni. dh jenuh usaha sana sini.. skrg time utk tawakkal.. May my prayers been heard and granted by the Almighty.

Tiap2 ari aku amalkn baca ayat last (ayat 129) dr surah At-Taubah (baca dr "hasbiyallah" smpi habis). Ayat ni aku dgr ceramah ustazah Fatimah Az-Zahra.. katanya ayat ni utk bg kita ketenangan & bertawakkal kepada Allah.. N lepas aku amalkn, mmg btl kata ustazah tu, hati rasa lapang, fikiran rasa tenang..

marilah kita amalkn ye kawan2 ...




Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (Wahai Muhammad): "Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia kepadaNya aku berserah diri, dan Dialah yang mempunyai 'Arasy yang besar.


Aku dlm dilema pulak.. weekend ni nk buat apa.. Asben xder balik Tganu... Sabtu malam dilema, nk tgk

dia ni ker??? Atau...



si dia ini?? hehehe



aku sbnrnya xminat bola.. kalu asben layan bola, aku jarang tumpang sekaki..  tp kalu aku miss, sure nnt aku akan ketinggalan kapal terbang dlm persidangan meja time lunch kt opis muahaha.. n aku nk gak tgk hebat sgt ke dia ni tetiba aje gelemer..
Atau mungkin jugak aku kena belajar tgk bola sbb asben aku kaki bola???