Sunday, June 26, 2011

Sudah Sampai..

Akhirnya setelah 2x maid yg agen carikn last minute xjadik masuk, pastu di tipu pulak oleh sorg agen berpengkalan di Malaysia (sib baik dia pulangkn duit), pastu maid sementara pulak sakit n dihantar balik, akhirnya... sampai jugak maid dr Indon semalam..

Umur betul 44, umur tipu 41 (umur atas passport). tp nmpk muda n sihat. medically pun kalu tgk dr report fit. Yg ni free hair, tp pakaian sopan. Maid yg lari tu pakai tudung, tp baju cam balut nangka! Xtaula yg ni mcmana.. tp kalu tgk dr orgnya n dr percakapannya mcm ok.. Sebelum ni pernah keje kt Malaysia 6taun. 2002 balik terus ke Indon. tp skrg masuk balik, nk cari duit sbb rumah dia asbennya dh jual. sawah2 n lembu2 dh jual masa sekolahkan anak. Skrg nk keje simpan duit beli tanah and buat rumah. Kalu dgr dr citernya mcm nk keje btl2... wallahualam..

masak cara kita dia dh lupa katanya. masakan Jawa blh ler katanya. So pg td aku bangun kul 6pg, ajar dia masak nasik goreng utk sarapan anak2.. esok training masak bihun goreng pulak. Utk lunch anak2, adik aku masih dirumah. aku suruh adik aku ajar apa2 yg patut... aku dh xder cuti nk diambil utk mengajar..

Sejak xder maid, tiap2 kali solat hajat aku mntk Allah bg kitorg maid yg baik, yg ikhlas keje. Kalu bukan ada maid yg terbaik utk kitorg, lembutkn ati anak aku supaya nk dok rumah org/nursery. tu doa aku setiap hari.. Harap kali ni Allah makbulkn.. Wpun dh smpi, aku nk continue doa, mudah2an bibik tu lembut hatinya nk keje elok2 dgn kitorg.. xder sapa dh blh tlg aku ni.. Allah aje yg blh tolong..

Aku sihat2 aje.. tp perut mmg sentiasa sakit. bezanya sakit sikit atau sakit byk, depends kt apa yg aku buat siangnya. kalu drive, mmg sakit byk ler. kalu byk duduk pun sakit byk. Solat, aku dh setat solat duduk. Can u imagine aku sbnrnya baru 24weeks tp org yg tgk aku sumer ckp mcm dh sarat sgt. It's hard to balance out nowadays. berjalan dh mcm peguin. Tp berat badan baru naik 6kg (rekod paling rendah nih!). Bila sakit perut menyerang, perghhh nk berjalan pun seksa.. Perut aku sgt inviting. Sumer org yg aku jupe akn tanya dh berapa bulan. Smpi mls nk menjawab. Last friday pg pasar mlm, beli putu bambu. Masa nk byr, sempat lg kakak yg berniaga tu tanya "dh berapa bulan ni dik?". aku senyum je mls nk menjawab. kalu aku jawab ada lah komen seterusnya dr dorg..

baby masih melintang aku rasa ni. kalu dia gerak byk, sakit mencucuk2.. sbb dh biasa sakit, kalu sikit2 tu aku dh immune. ni lah pregnancy yg paling mencabar. 3bulan peknen, bibik lari. pastu idup kucar kacir. Mmg dr awal peknen selalu cramp kt belah bwh perut, kekanan sikit. Rupanya2 uri kt bawah. baby melintang.. Dugaan.. Aku redha aje... hari ni susah mengandungkn dia, mana tau satu hari nanti dia yg akan mengejukkan "perut" aku, sapa tau. Mana tau satu hari nanti dia jadi Imam Muda ke.. sapa tau.. hehe.. *AMIN*

byk yg aku kena tempuh. tp Allah tu xkejam. Bila aku kenang2 balik, byk kesenangan dlm kesusahan yg Allah bg. contohnya masa bibik tu lari. Dia dh plan lama nk lari. kalu xder org yg jemput dia, xkn dia mampu nk lari dr Rawang ke KL, pastu naik bas ke melaka.. kecuali ada org bwk dia. aku trace dr simcard dia (aku call maxis sbb simcard tu register atas nama aku. HP nya dia bawak lari. xtakut dosa. HP aku bg utk kegunaan kt rumah dia bwk lari), call log n sms.. ada sorg lelaki yg selalu call dia.. Ari yg dia lari tu, Safiya demam. Aku xnk keje, nk bwk dia pg klinik. masa dia lari tu, anak2 dgn aku keluar ke klinik. Bayangkn kalu dia lari masa aku xder.. tak ke naya aje namanya tu..

Pastu mak jaga kejap. Pastu adik aku yg kena pindah dr Lumut ke Klang tu offer tggl kt rumah aku, wife dia jaga anak2 aku... Dh selamat sebulan kt rumah aku. Pastu mak aku jaga kejap. Pastu budak U taun ni cuti smpi 4bulan, so dptla adik aku jaga jap smpi dpt maid sementara. maid sementara masuk, keje sgt bagus. tp alhamdullilah dpt tau dia ada "penyakit" cepat, maka hantar balik. Kebetulan pulak masa tu cuti sekolah, blh aku tumpang rumah kakak aku yg cikgu. Dia laks jaga anak2... Pastu adik aku jaga 2 weeks, smpilah smlm masuk maid betul dr Indon.

Wpun susah n kucar kacir idup, tp ada aje org yg blh jaga anak2.. Allah tak kejam dgn aku.. tp aku aje yg suka2 buat "lupa" kt Allah.. solat zohor lambat sbb nk sekalikan dgn asar (solat pun acara COMBO. boleh??), bangun solat subuh lambat.. *garu kepala*

baru2 ni, nenek aku eksiden. Bas ekspress yg dia naik dr JB ke Temerloh eksiden kt Batu Pahat. nenek aku tercampak keluar dr bas. Patah tulang bahu. Skrg ada kt rumah mak kt kampung. Pas berurut, nenek dh blh sujud. Kalu tak sujud pun xblh. Now dh ada selera makan.

Cousin aku laks, kawin dgn kawan baik aku, rumah dpn rumah mak aku aje. isterinya (kwn aku tu) skrg kuar masuk hospital sbb suspected leukemia. Kesian anak 4 org kecik2 lg.. Kalu nk diikutkn dia ni mmg ada keturunana leukemia.. sbb adik dia yg bongsu pun leukemia.. Smpi arini, aku blm balik lg visit dia.. Insyaallah pasni aku carila masa utk balik ke kampung n visit dia..

kakak aku laks, dh 7bulan bergelar single mom (selepas 11 taun berkahwin). Yg dia ni kesian, had ugly divorce and dia adalah mangsa perbuatan2 jahat manusia yg mcm setan. Mls aku nk tulis pjg2 buat aku sakit ati aje. biasalah, kes perampok.. perampok laki org =P

aku pandang kelililing aku, mcm2 hal, mcm2 cerita.. tu caranya Allah nk uji manusia..

Insaf btl aku.. :(