Tuesday, June 28, 2011

Kenapa aku ada maid???

Ramai kwn2 aku yg ckp xnk amik maid sbb takut maid rampok asben dorg lah, pukul anak dorg lah or ilmukn dorg lah.. well, aku xdeny kes2 tu mmg ada.. tp ada sesetengah org terpaksa amik maid wpun xberapa nk konfiden dgn maid.. contohnya aku.. amik sbb terpaksa… bukan sbb nk feeling2 madam ok…
Aku setat ada maid taun 2007. Masa tu peknenkn safiya. Masa ni aku keje dgn satu bank kt Malaysia ni lah. IT dept, bhgn buss systems development. Jaga credit card system. Keje aku ni standby 24hrs. kredit kad korg blh pakai 24hrs all over the world bukan? Dr point kad diswipe, smpi ler canner nk proses post ke cardmember, canner nk encrypt msg, canner nk route ke master/visa/meps/amex etc, canner nk buat payment ke merchant (kedai), kalu fraud apa nk buat, kalu cardholder dispute trxn sapa nk bear all the costs, dan lain2 lg. tu blm lg bab issue kad. tu sumer under my team punya jagaan lah. 4org sahaja yer jaga satu kubu. Kalu problem, bank ilang bisnes, masak ler. Mlm2 proses batch run, kalu ada problem, kena masuk opis tgh2 mlm, kul 3,4 pg tu biasa. Die die system kena up by 9am kalu tak sumer branch xleh beroperasi. sbb apa branch xleh beroperasi (offline), sbb kalu batch credit card delay, retail banking n segala system2 bank yg lain pun delay coz they are interrelated. ctnya General Ledger file credit card xsubmit ke retail banking, canner nk start proses retail banking punya batch? hasilnya, sumer delay! bila sumer delay, users sumer xleg login system. maka offline ler..
Pulak tu, Setaun 2x ada compliance visa/master,  pastu ada mcm2 project nk kena lauch, nk tukar server lah, hsm lah, print pin lah.. mcm2 nk kena jaga. N certain things mmg kena buat at wee hours to minimize downtime. Lg lama downtime, bank rugi ok.. at wee hours trxn adalah sgt slow maka segalanya akan dilakukan at wee hours, maka masuklah ke opis at wee hours yer.. bak kata donald trump,” nothing personal, it’s just business “… Pendek kata keje aku sbgi backbone operation bank adalah sgt mencabar, lebih2 lagi staff sikit. asal ada yg baru masuk kejap je bertahan. pastu blah. xder sapa blh tahan. oevrhead turnover team aku sgt tggi (tp sila jgn imagine gaji meletup kebabom okk.. keje je mencabar gaji xseberapa)..
Aku lah satu2 nya wanita dlm team aku. Wpun aku sorg je pmpuan, xder sapa nk bg muka. Aku keje cam org lain, kena masuk at wee hours, masuk ler. Jgn byk komplen. Masa peknen pun, tetappp masuk opis at wee hours bila diperlukan. n masih kena buat midnight support. Most of the time, asben antar, farris tagged along. Siap bwk tilam n bantal. Sbb apa? Sbb bahaya drive at wee hours n location opis adalah hot spot penyangak n bdk2 dadah.. bersepah tido tepi jalan.. parking pulak sebelah opis. jaga laks mlm2 tido. nk masuk jenuh la ketuk pintu cermin soh dorg bukak pintu. tu pun sib baik dpt jaga ok.. kalu dpt jaga xok, mmg selamat jd "makanan" jaga kalu perempuan dtg opis sorg2.. kita rasa bahaya.. tp ingat ada company nk peduli???
Masa 7bulan peknenkn safiya, 2x kena pg datacenter kt cyberjaya mlm2. selang sehari ok.. asben dgn farris ikut sama. Dorg tido dlm keta. Kesian tak? last2 aku ckp kt asben, kalu ada baby lg sorg, xkn ler nk angkut sekali dgn baby, maka marilah kita amik maid.. maka bermulalah episode aku mengambil maid.. nk cari keje lain, dh peknen. sapa nk amik keje? lgpun mcm ler sng benor nk cari keje lain.. maka pasrah ajelah..
Amik maid yg pertama, xder masalah. Dia smpi 10ari sblm aku bersalin. Orgnya bagus. Keje dgn aku 3taun. Tp bendul byk la.. n slow giler buat keje. Tp aku xkisah bendul or slow. Janji keje elok2 n ikhlas. Dia sgt sayang safiya. Maklumla jaga dr dia lahir. Sbb tu lah anak perempuan aku tu manja terlebih!
Taun ke dua dia balik. masuk semula ke sini.taun ketiga (last yr), dia balik terus. Masa ni aku dh setat keje company skrg.. Anak dia xbg dh dtg, sbb mak dia dh tua n dh xsihat. Masa ni akk bengang sbb dia dh balik sana bru ckp xnk balik sini dh. Kalu ckp awal2 sng citer.. aku cerita dgn cleaner kt opis ni yg dh bertaun2 keje kt Malaysia. Katanya indon kalu nk balik trus, dorg mmg xckp dgn majikan, sbb takut majikan tarik balik apa yg kita dh bg mcm handphone ke apa ke.. Siut tull.. dh ler masa dia nk balik tu luggage dia oversize smpi aku kena byr kt airport RM440. I repeat.. RM440 hoccay.. excess 22kg. sekilo RM20.. pulak tu dh ler pinjam beg aku nk balik sana tu.. sabor jelah.. so ingat ler korg yer, baik canner pun maid korg, dorg ni bab hati perut xsama dgn kita org melayu kt Malaysia.. so hati2 lah..
Pas dia balik trus, kitorg anta anak2 ke nursery. Masa tu bulan posa. Seksa siot.. safiya melalak mengamok setiap hari. Bukan nangis ok, mengamok. Anta kt nursery, dia kejar kitorg, peluk kaki. Kt rumah bgn tido pg dia setat lari keliling rumah n menghempaskn diri kt lantai xnk g nursery. Aku sama nangis dgn dia. mlm, dia tgk aku kemas beg nk anta g nursery je dia dh nangis. Dia punya xnk pg nursery, tgh mlm smpi meracau, mengigau. Dgn demamnya lg, selsema.. xleh jadi. Jiran2 aku yg tgk geleng kepala. Mak aku yg tgk ckp “carilah maid baru. Takut nnt budak ni tekanan perasaan”…
Balik raya, jupe kwn asben. Wife dia org medan. Dia suggest amik jiran mak sedara dia keje dgn kitorg. Kitorg pun setuju. Dh tua umur 50 (tp wife kwn asben ni kata umur 45). Sekali masuk, rindu kampong, sbb xpernah tglkn kampong lgsg seumur idup dia. keje bagus tpnya. Pujuk punya pujuk. Smpi kwn asben ni laki bini dtg pujuk, dia stay.. sekali fomema fail daaa… ok fine, anta balik. sempat ler keje sebulan. rugi duit disitu tp ok lg..
Next, amik dgn agen kt Malaysia. Kena RM6500. Janji nk bg org lain, sekali dia kasik org lain. Hampeh punya agen. Desperado, amik aje. dr awal keje mmg nmpk mls. Baring dlm bilik dia mmg rajin. Kuat tido. Mggu kedua keje aje aku dh dgr safiya mengadu dia pukul safiya. Aku tegur lah dia ckp jgn pukul anak. Pastu xder dah safiya mengadu. Maybe dh takut lah sbb dia dh tau yg bdk tu dh tau mengadu.. maid ni potong gaji 4 bulan (kalu amik dgn agen mmg ada potong gaji, kos agen lah kiranya) tp dia selalu membebel kt aku ckp aku potong gaji dia. padahal dh mmg rules. Bukan aku suka2 potong. Sabo ajelah.. bulan ke5 dpt gaji, dia cabut. Rupanya2 dh lama rancang nk lari. Nk tggu gaji aje. pas dh lari bru la jiran ngadu mcm2.. sabor ajelah.. masa blm lari sumer diam xckp apa2..
Pas lari, bermula lah episode duka. Hidup kucar kacir. Ada yg temporary sakit pulak. sempat keje dlm 10ari. Now dh dpt yg baru. N hopefully keje lah smpi 2taun. Pas 2taun, aku harap aku dh xyah nk pakai maid dah. By that time aku harap safiya dh cukup ready nk duduk nursery. N masa tu baby nnt baru umur setaun lebih. Maybe dia blm cukup perangai lg nk mengamok xnk dok nursery. Aku harap yg ni last!!! N aku xnk dah amik maid lepas ni. biarlah aku susah penat badan sekalipun.. sesungguh penat fizikal adalah lebih baik dr penat emosi n mental..  skrg masa utk berdoa n berusaha ubah anak2 aku ni.. esp safiya tu hah..
Ada maid ni, bagusnya balik rumah dh blh relax sikit. blh concentrate kt anak2.. tapinya nk mengadap ragam maid ni, blh pening kepala juge. Lain maid lain perangainya..  maid yg aku sementara tu ckp dia suka keje dgn aku. Tp dia “kurang senang” sbb aku dgn asben xsuka menyuruh2.. aku xbg dia kemas bilik aku, aku xbg dia basuh keta.. mcm ni punya maid pun ada kan..
Maid kakak aku laks, xsuka org suruh2.kalu ko suruh2 naik angin dia. sama lah dgn maid aku yg lari tu. aku suruh buang sawang kt kipas. Dia punya tonyoh kipas tu dgn cobweb smpi mcm nk tercabut kipas tu dr syiling. Punyalah kurang ajar. Maid aku yg keje sebulan aje tu, ckp aku balik keje xberbual2 dgn dia. xsuka dia. come on ler, balik keje penat2, aku kdg2 xder mood nk cakap apa2.. kdg2 xtau nk ckp apa..  pikiran masa tu pikir nk layan anak2 jap, nk solat n cari bantal nk tido aje!
Ada maid ni, yg menyampahnya, kita laks nk kena pikir psl mood dorg. Nk pikir perasaan dorg. Dorg ada nk pikir perasaan kita? nan ado! Demand lebih dorg ni tau. kita sendiri keje kt opis, dgn bos, kalu boss xtegur kita, kita no hal. Kita paham bos ada lah masalah dia. (sbnrnya lg boss xtegur lg kita suka btl tak). kita sendiri yg makan gaji ni, kita ikut style boss kita. kita yg sesuaikn diri ikut cara boss. Dgn maid ni, kau yg kena ikut cara dorg.. mmg sudah lebey kan..
Amik maid ni mcm juggling dgn untung nasib. Nasib baik, dpt ler yg ok. kalu nasib xbaik, dpt ler yg cam setan. Sesungguhnya aku dh penat nk pikir psl maid.. n tolonglah anak2.. lepas ni jgn lah byk sgt requirement… pandai2lah bwk diri kt rumah org or nursery. Lg satu kali ada masalah dgn maid, xtaulah apa akn jd dgn mama korg ni. samada gila ataupun jd pembunuh (bunuh maid!)…