Thursday, May 26, 2011

Temporary maid is here! Alhamdulillah..

Alhamdulillah.. for the time being blh pg keje dgn senang ati.. asben dh amik temp maid. dia ckp nk keje setaun tp xtau la berapa lama dia nk keje. biasala maid baru2 keje sumer cas gred A.. true color will only reveal ofter few mths keje..

too soon to judge. Let us see how it goes first. Kalu nk ckp psl maid, maid aku yg 1st tu jugak ler yg bagus. 3 taun keje dgn aku.. n problem aku bermula pas dia balik Indon lah.. susah nk cari yg btl2 nk keje.. bila sebut psl maid, mmg aku terkenang2 yg 1st tu.. xperla aku doakan dia sihat n idup bahagia kt sana.. tu jelah tanda terima kasih yg aku blh bg kt dia..

yg baru ni nmpk ok. tp dh tua sgt lor.. dh 57 umurnya.. xder anak xder asben. dh 27taun kt malaysia.. keje cekap n rajin. xsuruh pun dia buat. tp masyaallah mulut dia.. kuat btl menceceh.. kuat bercakap.. suka bercerita.. dh ler pekat jawanya.. aku sendiri xberapa nk paham jd aku angguk ajelah.. aku sendiri xtau berapa lama aku blh tahan sbb aku mmg xbiasa dgn maid ckp byk ni.. aku jugak takut kalau2 dia senang kecik ati.. maklumla org tua.. mcm ni lah bila kita hire maid.. kita kena pikir pulak perasaan dia.. bkn dia yg kena pikir perasaan kita.. kalu dorg pikir perasaan kita xder la dorg keje kejap pastu lari dr rumah!
tp td dia ckp kt aku dia xpandai gosok baju keje. aku ckp kt dia it's ok. aku blh iron sendiri. aku pun dh serik nk suruh maid iron baju.. sbb sebelum maid aku yg dulu tu lari, dia dh setat wat keje cincai2.. asben punya suar keje sumer terlebih iron smpi berkesan bentuk seterika kt seluar dia. kesian asben aku. aku rasa opismate dia yg tgk sure ckp apa jenis bini la laki aku ni dpt smpi suar pun hampir hangus kena gosok. asben aku terpaksa beli suar2 baru.. rupanya2 time tu dh plan nk lari so buat keje pun sambil lewa lah.. so to play safe, biarler aku iron sendiri. lgpun kitorg dh beli iron baik punya.. panasonic 360.. beli la iron ni korg.. cpt gilos iron baju.. n gerenti xkedut.. tp kalu dh namanya naik moto n pakai jaket cam laki aku, konfem la ada kedut sikit kan.. but it saves a lot of time..

Actually, selama ni pun aku mmg byk buat keje sendiri wpun ada maid. pengalaman aku dgn maid2 ni, dorg ni plg problem lipat baju. besar2.. kalu suruh lipat kecik2, mcm nk digulungnya baju2 tu.. dh jenuh ajar mcm tu jugak last2 aku give up. biasanya baju aku n asben, aku lipat semula.. baju anak2 xper.. sbb anak2 xshare wardrobe dgn aku. bilik aku, aku kemas sendiri. baju keje, aku cuci tangan sendiri (kdg2 asben yg cuci tangan sendiri. dh peknen, baju aku pun dia basuh. time ni lah nk "amik kesempatan" bukan hehe), masak, aku buat sendiri. mana nk cari majikan mcm aku ni.. hhehe (sendiri puji nmpk hohoho)

2bulan aku xder maid ni, keje rumah aku n asben yg buat. cuci baju, biasanya asben yg buat. kalu harap aku dgn bwk perut ni, seminggu sekali jelah aku basuh. sampah asben buang.. kasut sekolah farris pun asben yg basuhkn. pg2 asben siapkn anak2 sebelum farris pg sekolah. aku laks, mmg amik tender keje2 dapur.. sapu sampah n mop lantai.. idup je kitorg.. kalu nk ikutkn xyah ada maid pun xper dah.. aku bukannya keje smpi tgh mlm mcm dulu... anak2 pun dh besar.. tp disbbkn si safiya yg manja terlampau tulah yg buatkn kitorg kena ada maid..

maid aku ni xder anak. aku xtau dia blh jaga baby ke tak.. aku mls nk pikir lg sekarang ni. nk pakai dia berapa lama n nk buat apa pasni pun aku xtau lg. aku mls nk pikir.. aku nk pikir one at a time.. kalu tak mau aku stress terlampau lg.. i do hope that the agent will come back with good news soon... n mudah2an aku dpt maid yg ikhlas n blh keje dgn aku.. insyaallah amin..

apa2 pun aku kena train si safiya ni dulu biar dia ok sikit nk duduk nursery.. one day bila dia dh besar n dh pandai baca, aku nk suruh dia baca entry2 yg aku buat pasal dia ni.. biar dia tau sikit perangai dia mcmana masa dia kecik. mak aku pernah gurau2 dgn safiya n ckp "besar nnt kena jadi menteri baru berbaloi masa kecik kuat nangis".. mak aku gak selalu sound aku supaya jgn marah safiya byk ragam.. because she actually takes all the bad behavior from me.. it runs in the blood u know.. huhuhuhuhuhuhuh.. padan muka aku.. :P. Safiya ni terlampau manja n clingy. Now aku peknen, lg lah terlampau clingy nya.. kdg2 hilang sabar.. tp aku percaya ni sumer "buat perangai sbb nk dpt adik"..

So for now, as what being advised by my fren, just grab what i have now. Ada yg tua ni pun, amik ajelah.. Lain2 pikir kemudian.. Insyaallah god will show us the way.. Insyaallah Insyaallah (sambil nyanyi lagu maher zain >.<)