Tuesday, May 24, 2011

Kadang2 aku hilang sabar..

Ini adalah entry luahan perasaan...

I had enuff of stress lately. pjg lebar canner pun aku tulis xkn dpt describe perasaan sebenar n keadaan sebenar aku skrg!

keje kt opis terlampau byk. terlampau byk masalah n xcukup staff nk bantu. Pas maid aku lari, mak jaga anak2 3,4 ari. pastu adik ipar aku dgn anak2 duduk sini. Dialah yg tgk2kn anak aku.. tp aku sgt berserabut. ramai2 budak kt rumah ni bergaduh cam anjing dgn kucing. 18hb lepas, adik aku sefamily pindah ke Klang. Actually adik aku ni based kt Lumut tp kena pindah Klang. Since dia dh kena keje kt Klang tp rumah blm dpt, dia letak ler anak bini dia kt rumah aku so dia xder la jauh sgt nk ulang alik jenguk anak...Pas adik aku pindah Klang angkut anak bini, mak aku dtg jaga anak2 aku.. again! mak jugak yg aku susahkn!!!!

maid aku laks, pttnya masuk bulan 4. agen offer 2org. sorg umur 27, blh masuk bila2 n lg sorg umur 38 tp blh masuk after 25/4. kitorg pilih yg umur 38 sbb xnk yg muda.. so yg umur 27 diambil oleh kwn asben. dh masuk n dh selamat keje pun dgn dia. yg kitorg punya ni, tggu punya tggu, kejap 10hb, kejap 15hb tup2 xjd masuk. anak nya xbg dtg Malaysia pulak katanya.. OK ni yg 1st xjadi masuk..

nextttt... agen carikn lain. katanya masuk arini (25 May). so last week saturday, aku anta lah mak aku balik kampung. plan asal nk anta anak2 balik kampung sekali.. tp since agen tu kata PASTI masuk 25hb, maka kitorg decide kitorg amik cutilah. asben cuti isnin selasa n rabu (arini) pttnya aku sama2 cuti utk jemput bibik.  tp lain laks jdnya.. smlm bru dpt tau, maid tu xjadi masuk..lagi sekali penantian sia2 aje.. N dis is 2nd time! Asben tensen.. cuti dh abis n sia2 aje.. aku dgn asben sama2 tertekan.. tp aku rasa aku lah worst.. emosi aku cam roller coaster smlm..

aku stress giler punya.. dh ler dh 2 ari aku drive sendiri sbb asben cuti. dgn jem, dgn ujan.. parking kt opis asben (sbb kt opis aku parking terlampau mahal n jem nk mampus nescaya aku akan stuck dlm jem 2,3 jam) pastu naik monorel ke opis. dgn sesak dlm monorel lg.. kena tolak lg..  pastu dh smpi opis keje cam org xcukup tangan.. aku punyalah stress smpi aku xleh dgr org komplen psl keje dorg n masalah keje dorg.. aku bertambah stress sbb masalah aku sendiri dh cukup menimbun!

aku sbnrnya sgt penat. tulang punggung aku sgt sakit, perut aku sakit (aku xtau kenapa perut aku belah kanan selalu sakit). bdan penat, kepala berat n terlampau stress aku rasa aku dh dkt dead end.. dh tak leh pikir nk buat apa.. maid xmasuk lg.. mmg aku btl2 mati akal dh smlm.. aku dh xtau nk buat apa lg pasni. aku dh byk kali susahkn mak aku. aku xtau nk letak anak kt mana lg pasni. kalu anta balik kg, aku rasa dia akn lebih susahkn mak aku sbb anak2 xpernah berenggang dgn kitorg!

tp aku rasa sgt down sbb aku kecewa dgn anak2.. aku kecewa dgn anak2 yg xreti nk berterima kasih dgn aku. (wat the heck nama pun budak kecik kan). aku kecewa apsal anak2 aku xmcm anak org lain. safiya especially. anak org lain relax aje maid xder, elok aje duduk rumah org, duduk nursery.. tp anak aku? 110degrees lain..

aku tau Allah xkn duga kita dgn dugaan yg kita xkn mampu nk hadapi.. tp smlm aku rasa xleh tahan sgt. sekuat mana pun keyakinan kita kt Allah ada masa2 nya kita ni sbgi org yg imannya xkuat mana sure kalah jugak.. smpi satu peringkat aku tertanya2 dlm diri aku apa lg yg Allah nk duga aku (bercakap mcm org xder iman)..  duit ringgit dh byk abis, kederat toksah ckp la.. dgn mental torture nya lagi.. i dont need a maid but my daughter needs a maid!

aku mmg down giler ah smlm. smpi aku rasa aku nk lari aje dr rumah. aku nk lari dr rumah n pg tido kt mana2.. aku nk tgk muka anak pun xleh nk hadap dah..

aku pregnant, penat, sakit.. penat dgn keje.. lepas tu dgn dugaan yg bertimpa2nya.. dh xtertanggung aku rasa aku blh sakit jiwa sbb tekanan perasaan.. dua bln aku sabar n try absorb things slowly.. tp akhirnya kalah jugak aku.. hasilnya, aku lepaskn kt anak2 n kt asben aku..

mlm td aku tido dgn mata bengkak. arini nk g keje pun malu so mc ajelah. last2 asben laks yg g keje.. elok ler asik cuti aje xtau apa nk jd dgn kje kitorg lah..

Arini aku dh back to myself. dh blh calm myself down.dh blh pikir nk buat apa.. ada hikmah aku duduk kt rumah arini.. aku bukak TV tgk Oprah.. highlight psl parents yg jaga 7yr old schizophrenia girl. lg kesian.. kalu parents tu blh bersabar jaga anak yg menghadapi masalah mental paling serius yg diketahui dlm sejarah manusia, kenapa aku xleh nk deal dgn anak aku yg menghadapi masalah separation anxiety...yg terlebih manja n suka kt comfort zone dia aje..

so pas dh blh berpikir secara waras ni barulah aku dgn asben blh decide.. mlm ni kitorg g jemput temporary maid. xtau la berapa lama dia nk keje.. tp aku plan nk pakai dia selagi aku blm dpt maid yg sah dr agen ni. n malam ni gaks nk g jemput adik kt jalan duta.. adik aku cuti dr UNIMAP.. mntk dia tgk2kn bibik ni kejap.. Duit lg.. tp dh malas nk pikir.. skrg pikir kt rumah ni kena ada org utk tgk2kn anak time aku keje.. aku blh g keje dgn lapang, balik dgn tenang.. cukuplah aku hadap keje2 kt opis dgn melayan badan yg sakit..

Aku berdoa mintak mudah2an sekali ni sumernya dipermudahkn di perkenankan Allah.. Allah aje yg blh tolong aku skrg ni..