Tuesday, April 26, 2011

Lain org lain priority..

arini kena tarbiah dgn seseorang pasal buat part time utk cari duit lebih bla bla bla.. siap cerita psl aset org yg berkepuk2.. baguslah kalu org lain blh buat duit n aset berkepuk2.. Alhamdulillah rezeki masing2.. aku bukan jenis org mcm tu nk cari duit smpi xingat anak2 kt rumah.. sapa xnk duit lebih or xnk idup senang. tp aku jenis realistik, kalu ada, Alhamdulillah.. kalu xder, buat cara xder.. kalu smpi aku nk berlebihan keje utk kejar duit, baik aku bujang aje xyah ada family..

idup ni singkat aje drpd nk pikir hal duit semata2.. aku ok aje kalu xpakai handbag > RM500 or baju dr parkson (mmg byk baju aku beli kt parkson!). in fact aku mmg xpernah hayat pakai handbag lbh dr RM500 hahahha mari gelak ramai2.. (ye pastu g beraya rumah kwn asben, tgk wife kwn dia sorg2 bwk Coach dgn Gucci, aku simpan henbag sembonia dlm keta huahahahahaha)...

aku rasa aku dh cukup gembira dgn life sekarang, dgn gaji sekarang.. aku rasa aku blh aje idup makan increment 5-6% every yr dgn gaji sekarang. Bukan nk cakap aku dh byk duit, tp aku sgt redha dgn apa yg aku dh ada n aku tau satu2 benda yg paling berharga dlm hidup aku adalah masa aku dgn anak2.. dulu aku xpeduli pun nk tgk buku anak2, nk baca buku dgn anak2.. tp sejak aku tau kondisi farris mcmana, aku rasa xder apa lg berharga dr masa aku dgn anak2...

Sungguh aku allergik dgn org mcm ni. samala allergiknya aku dgn org yg suka push2 kita join MLM dia or join dia bisnes. pastu bila kita xnk join or beli, mulalah bebel xnk ubah cara hidup lah apa lah.. aku percaya ada org mmg dilahirkn xder bakat nk wat marketing. aku adalah one of them..

susah ler sesetengah org ni dia lupa satu hakikat.. lain org lain kepentingan, pemikiran dan prioritinya..

aku teringat kata sorg sahabat, jgn kejar dunia.. kejar "akhirat", kemudian "dunia" akan ikut.. org yg ckp ni dh let go keje dia dgn gaji 7,8k sbb dia balik kampung jaga mak.. now dia ikut abang dia berniaga barang2 muslimin muslimah ni mcm pakaian dan persiapan haji, buku2 agama..

aku tgk elok je aman makmur idup budak ni.. rezeki pun xputus.. aku percaya kita selalu kena back to basic atau bahasa melayu nya NAWAITU..

masa aku muda dulu pernah gak tamakninah.. pikir nk cari duit aje.. dh tua2 ni kepentingan tu dh pg kt anak2.. kdg2 time2 mcm ni aku selalu pikir balik.. apsal la dr dulu xjd cikgu?? senang byk masa dgn anak2.. tp dulu asik pikir xnk jd cikgu sbb gaji sikit.. sekarang padan muka aku huhu..

skrg nggak apa2 an kalau aku xder lavish life.. memadai lah kalu tiap2 bulan ada gaji masuk, boleh balik on time ngadap muka anak2.. perform duty as mother and wife..aku rasa ni adalah aura org tua2.. org tua2 mmg cakap mcm ni.. kalu masa muda xder la kita nk pikir cannih sgt.. career sgt la kunun..

pemikiran aku obviously dh membuktikan aku ni dh tua.. umur toksah ckp ler.. senyap2 aje sudehhhhhh :P