Monday, April 25, 2011

Everyone need a psychiatrist. Well at least I need one!

hari isnin yg sgt sibuk di opis.. tp oklah dh setelkn satu kes urgent maka skrg time to blog hehe..

Last saturday, checkup Farris. Progress Farris, well in terms of membaca, susah nk cakap sbb dia ni kalu baca buku yg sedia ada kt rumah, hampir sumer dia dh boleh baca sbb dia hafal.. dia punya memori sgt baik. dia blh memorize very2 well. Aku ada ajukan pertanyaan kt doktor Farris ni menghafal.. pastu dia blh ingat. Keje kitorg beli buku aje. Doc ckp xper.. budak2 mcm dia mmg menghafal. Just let him be coz nnt dia akan "get the concept". So we'll get him few new books nanti.. ada satu kedai buku kt Ampang Point yg aku berkenan. bukunya besar2, tulisan besar2 n each sukukata in different color - merah n itam. Senang nk baca.. Aku perasan Farris ada masalah nk baca eg: terengganu. Dia akan problem nk baca "reng". bila ada "e" dgn "ng".. mmg agak fail disitu. So this is the area yg kena improve pasni..

Lg satu, bila menulis, dia xder space. Another typical critearia of dyslexia.. aku ckp dgn doktor farris menulis xder space. Doktor test farris utk eja FATHER, MOTHER. Farris eja dgn betul. dh terer blh spell english word now ;). Then doc suruh farris tulis atas kertas. Dia tulis sambung terus FATHERMOTHER. Then doc explain kt dia bila tulis, kena letak space. Doktor ajar (something yg aku tak pernah terfikir!) pas tulis satu perkataan, letak satu jari next to the word. Pastu sambung tulis the next word sebelah jari yg dia letak tu.. so that dia tau bila tulis kena ada space satu jari. How nice kan???

Other than that, aku rasa Farris ok byk. dh pandai bergurau dgn kitorg.. Cuma dr bab perbualan, kadang2 ayat dia salah. but overall dh blh communicate dgn much better dr dulu..

Doktor gaks ada suggest kalau2 kitorg berminat nk pg ke Persatuan Disleksia utk buat assessment dr educator kt sana.. Well, dgn doktor ni medical treatment kan. Dgn educator ni, perhaps dorg blh suggest something for him. Actually doctor ada cerita psl kes one of the patient, same age dgn Farris. A girl tpnya.. Budaknya lg teruk dr Farris. Umur 6taun masih poo poo in diapers pastu xberapa nk bercakap. Bila tgk ada budak worst case than my son, rasa lega sgt. Bkn sbb lega sbb ada org lbh kurang bernasib baik dr kita, tp bersyukur sbb at least anak aku xder la teruk sgt..

This girl, kata doc, oso buat same treatment cam Farris (amik ubat yg sama). recently, dh pandai buang air dlm toilet. and dh setat bukak mulut dgn doktor.. Aku yg dgr pun rasa hepi wpun xkenal sapa budak tu. Budak ni dh pg Persatuan Disleksia n they recommend her to go for 3 mths intensive class, sebagai persediaan utk masuk darjah 1 taun dpn..

Mr Asben said, ok kita pg gaks.. see what they will say. Just pg lah kan.. kalu pg pun bukan rugi apa2.. Doc pesan kalau pg, update her on the findings..

Aku tanya doc, is it normal budak2 6 yrs old tak pandai baca??
PARENTS.. read this! According to the doc, sebetulnya, secara normal, perkembangan budak2 ni, umur dorg 7taun sbnrnya secara normalnya saraf mereka setat nk belajar kenal huruf n membaca. So kalau anak kita by age 7taun xpandai baca, jgn panik.. xyah susah2 smpi nk cari cikgu tuisyen. Kids n even babies develop at different age with each other. N of course, girls matured faster than boys..

Doc ckp adalah sbnrnya xbagus kalu budak ni kita "force" dorg utk "dewasa" lebih cpt dr kemampuan sebenar dorg. dia ckp kalu sekolah rendah dpt report card merah2 tu relax aje.. jgn force anak utk belajar.. tapi, encourage dorg utk belajar, utk explore.. Biar dorg belajar sbb minat sendiri, bukan sbb mak bapak paksa.. Sbb budak2 kalu dr awal kita dh force utk dorg tau byk dr umur dorg, lama2 nnt dorg dh xder motivasi nk belajar, nk explore.. end up dorg dh bosan n xnk belajar.. N dia ckp kebanyakan remaja2 bermasalah yg dia consult, memberontak sbb2 ini lah..
And a point to note, according to her, most dyslexics are boys. nisbah boys dpt dyslexia adalah lebih tggi dr girls.. Tp kalu perempuan yg kena dyslexia.. biasanya kes dorg lagi teruk..

Well, am not a good writer.. and not a good storyteller.. But i do hope u guys understand my above statements.. ;) For better explanation, sila lah tanya doc sendiri yer.. Ni dr pemahaman aku sebagai golongan marhain bukan golongan bijak pandai bergelar expert dlm bidang ni..

aku pon ada tanya doc. kenapa Safiya ni very reluctant utk pg nursery/rumah org/sekolah. aku takut kalau2 dia ni ada Separation Anxiety Disorder ke apa.. tp doc ckp it's normal for her age. N normal doc ckp budak2 cannih ada history.. history yg buatkan dia rasa takut kalu pg tmpt yg dia xbiasa or tggl dgn org asing. So we told the doc yg Safiya ni dr lahir dijaga oleh maid n dimanjakan oleh maid aku smpi ler umur dia 3taun. Pas maid tu balik, kitorg trus anta dia ke nursery. dgn cara dump terus dia kt sana. xder tggu2..

So now kena bg dia masa. n tunjuk kt dia jadikan abg dia example. pagi2 abang pg sekolah, tghari kitorg amik balik. Supaya dia tau lah yg kitorg amik xkn abandon kan dia sama cam kitorg xpernah buat kt abang dia. N doc ckp jgn hantar sekolah lg. Too young. So maybe dia 6taun sok baru aku nk anta sekolah. So for now, mari kita homeskool dulu ye nak... mari belajar dgn mama n papa dengan cara yang ringan dan santai *wink*. lgpun aku xrisau sgt Safiya ni. dia tgk upin ipin 2,3 kali dh blh hafal doa makan. Pg tadika satu hari, balik sekolah dh blh hafal satu lagu.. Maybe next year ikut abang pg kelas mengaji ajelah yer.. Lets start early okeh...

Byk lg yg kitorg borakkn dgn doktor tu. I must admit that I adore her so much... Duduk n bercakap dgn dia makes u feel like she's one god-sent angel from above. Byk yg dia share ttg cara dia ajar anak2 dia smpi jd very2 successful (if i tell u, i'll make your jaw dropped. But this is her personal story that she shared with us, am not gonna share it here). Byk yg dia ajar, dia bg panduan.. n best of all, she always makes me feel at ease.. bout my kids condition and my keyakinan to be a better mother to my children.

Sapa ckp org sakit jiwa aje patut jumpa a psychiatrist? Org2 mcm kita pun patut jumpa.. If you think that u r at losing end or dh mati akal xtau nk buat apa dgn hal anak2 (or even hal peribadi), why not drop by at any psychiatrist office and get some opinion and help? Or find any counsellor..

There are certain things that u cant learn by the book. But you'll learn more thru sharing from those who are more experienced and experts.. ;)