Friday, April 8, 2011

Dugaan.. Cobaan..

Dh lama xupdate blog. dgn keje, dgn hidup yg agak huru hara recently, dgn membawa perut lg (read: penat!)...

Last week monday, 28hb Mac. bibikku lari dr rumah.. Aku pun dh malas nk rewind story kenapa n bagaimana... Dipendekkan cerita, bibik ni mmg masuk Malaysia sbb nk lari yakni nk keje dgn sedara dia kt kedai makan kt melaka.. sbb katanya gaji RM900, maka dia sanggup ler hidup as illegal pendatang kt Malaysia ni (sbb passport masih dgn kitorg). Dh lama dia rancang nk lari. Dia pilih date tu sbb dia dh dapat gaji pertama dia full maka dia pun blah ler.. dia jugak ajak maid kakak aku lari tp nasib kakak aku baik lg lah sbb gaji bibik dia 2bulan dia blm bg kt bibik dia.. kalu tak senasib la kitorg sama2 bibikless gamaknya..

Pas dh lari aje baru la mcm2 cerita xmanis psl bibik aku ni diberitau oleh jiran2.. kt sini aku agak terkilan apsal la dr awal dorg xnk bgtau aku. mcm ler dorg xkenal rapat dgn aku.. sadis bukan cara hidup org2 kt KL ni.. xnk campur hal org up to the extend ko xmembantu lgsg org tu apa2.. sadiss..

Pas bibik lari aje, mak come to my rescue. tlg jaga anak2.. now adik ipar aku tlg jaga anak2.. bukan xnk letak nursery or rumah org, tp anak aku yg no 2 tu si Safiya tu xnk.. menangis cam histeria. last yr pas maid aku yg keje dgn aku 3taun tu balik, anta nursery sebulan, sebulan dia nangis smpi sakit2.. tido mlm smpi mengigau.. dia mmg xnk duduk tmpt lain selain dr kt rumah. Aku xtau la samada dia ni bermasalah separation anxiety yg terlampau or simply dia suka kt zone selesa.. 23hb ni ada checkup dgn doktor Farris. akan aku suruh doktor tu diagnose apa masalah anak aku ni.. canner aku nk tekel problem dia ni..

mak aku dh balik kampung last tuesday. now tggl adik ipar aku ngan anak2 dia kt rumah aku.. safiya nangis setiap pagi xbg aku n asben g keje.. aku rasa dia xselesa tggl dgn adik ipar aku sbb adik ipar aku ni garang nk mampus dgn anak2 dia. kalu jerit marah anak satu kampung blh dengar. Safiya ni xbiasa kena jerit2.. bukan aku xpernah marah anak2.. marah tetap marah.. tp aku bukan mak yg terlampau garang dgn anak2 (aku rasa la hahahahahah). asben laks xder mulut. kalu dia marah anak, dia naik tangan terus.. abis cerita.. no talk action only..

Actually pas bibik lari, jiran aku yg baru bersara sbgi askar offer diri nk jaga anak2 aku.. tp safiya punya reluctant, kitorg terpaksa "kurung" dia kt rumah dulu dgn ipar aku... since aku pun dgn peknen lg, dgn safiya xnk duduk dgn org lagi.. kitorg pikir smpi bila kan.. smpi bila la kitorg nk harap adik ipar aku terus jaga.. dia pun sure rasa xselesa duduk rumah org.. dia offer diri nk jaga anak2 aku pun dh cukup baik..

aku xder la sedih sgt bibik aku lari.. sbb aku yakin semua yg berlaku musti ada hikmah dia. maybe dia xblh jaga baby.. maybe kalu dia yg jaga baby aku esok dtg musibah lain pulak aku xtau kan.. setiap ketentuan Allah tu tentu yg terbaik utk kita jadi aku redha.. Aku redha gak maybe ni wake up call dr Allah sbb aku byk lalai, solat sengaja dilambatkan, solat sunat dh lama xbuat.. sesungguhnya aku mmg ler manusia yg kurang bersyukur dgn nikmat Allah.. insyaallah pasni aku cuba improve apa yg aku blh improve..

Arini, asben call aku dr opis n dia nekad.. kita amiklah bibik baru. this round, kitorg amik melalui agen kt Indon yg aku kenal dr aku amik my 1st maid (yg keje dgn aku 3taun tu) tu (sapa nk contact number dia sila kasiktau aku). Lebih murah tp agak leceh sbb kena buat sendiri urusan kt Malaysia.. Besar harapan aku yg ni akan ok.. aku harap ada rezeki anak dlm perut ni dia dpt pembantu yg blh jaga dia n kakak dia dgn baik.. Insyaallah amin.. Insyaallah aku cuba buat solat hajat mudah2an Allah permudahkan (dh sesak baru nk buat solat hajat?? manusia.. manusia)

If it's not too much to ask, sudilah kawan2 tolong doakan semoga segala urusan kitorg dipermudahkan ye.. n tolong doakan sekali semoga aku dpt maid yg ikhlas nk kerja dgn aku..

bila aku tgk org lain relax aje anta anak ke nursery, kerumah org.. aku tgk anak aku masyaallah.. mcm2 ragam. bak kata kawan aku ni.. "susah kalau anak ada requirements sendiri ni".. sangat la betulnya!!!! Aku pun xtau kenapa anak aku mcm ni.. ni lah dugaan membesarkn anak2 yer.. bukan senang nk jadi mak bapak rupanya2.. besar cabaran jadi mak bapak ni.. mudah2an Allah tabahkan hati dan kuatkan iman aku amin..