Thursday, April 28, 2011

Cantikkah anda ketika mengandung?

biasa kita dgr org ckp pregnant ladies sgt cantik bukan? sekurang2nya cantik n radiant cam awek di bawah..



tp aku rasa aku sgt hodoh! My lips chapped. Nk pakai lipstick pedih. So aku g opis tiap2 ari no lipstick.. or even berbedak pun tidak. Kalau kt rumah biasanya time nk tido aku sapu vaseline petroleum jelly jer kt bibir.. Sib baik asben, tiap2 kali aku peknen dia dh tau dh aku akan jd pencomot teramat maka xpernah dia komplen.. cuba kalu time biasa2 aku nk comot2.. sure dia komplen..

pastu kt cheebone yg xberapa nk obvious ni, selalu ada ruam2 merah. doktor cakap allergic. boring dah sapu cream sbb dia akan come and go.

Perut toksah ckp ler, cam biasa trademark aku bila peknen perut terlampau besar padahal baru 14weeks kots (aku agak2 laa sbb aku punya kes kalu nk tau kena scan aje. kira2 dr tarikh period ni xbetul punya). I blamed it on my genes.. mak aku, kakak aku peknen sumer besar2.. baby pun besar2..

Skrg baju sumer xmuat. baju n suar peknen yg aku simpan dr peknenkan safiya ada 2 aje. Lain2 aku dh buang.. Sbb aku recycle baju masa peknen Farris aje hehe.. Yg peknenkan Safiya, aku ada beli 2 baju n 2 suar. Beli dr butik 9months kt the Curve. Skrg butik tu dh tutup pun.. xtau relocate kt mana.. tp aku suka baju2 kt butik ni.. selesa n cutting dia cantik.. mampu membuatkn perut aku xnmpk berapa besar.. LOL

Weekend ni plan nk hunting for baju peknen. Maybe ahad kot sbb esok husband aku keje.. or maybe gak petang ni on the way ke ofc asben aku drop by at Pavi or Times Square jap ker..

Lg satu aku nk hunting for handbag. Last aku beli handbag, yr 2009. 2010, aku cuma beli satu slingbag BUM aje, yg aku lenjan ari2 bwk g keje (nama pun naik moto, beg tu sumbat dlm beg besar asben. apa barang aku nk pakai handbag mahal2 pastu sumbat laks dlm backpack deuter). Now wajib hunting for new handbag.. Jgn ditanya apa brand.. it's nothing to shout about. Brand biasa2 yg kedai nya ada kt Pavi (jgn imagine butik Hermes pulak!). Sbb apa Pavi? sbb walking distance dr office aku. Aku prefer kalu beli barang aku, aku pg sendiri n cari. Sbb kalu cari masa berhenyah2 dgn anak, konfem aku akan shopping secara tak tenteram... pastu kan aku mula la beli yg ntah apa2..

Pg td dlm monorel, aku berdiri berdepan one chinese lady. Bawak handbag leather yg tersgt cantik kt mata aku. Material nmpk cun. design cun.. kaler cun.. ralit aku memandang (sib baik air liur tak menetes! ok ni exaggerate.. ).. Sekali masa nk keluar, aku toleh n tgk brand.. rupanya2 Coach... TETTTT! patut ler lawa.. hohoho..

Mau beli kah? Hahahaha.. mungkin tidak.. Aku takut org yg tgk aku pakai Authentic Coach leatherware pikir aku beli kt Jalan Chihampelas or kat Tas Terminal hahahaha.. Kalu org yg stylo pakai imitation pun org ingat ori kan.. kalau org xstylo ni pakai ori pun org ingat tipu! Lg satu, sbb aku punya bajet bershopping sakan taun ni xder.. bajet jatuh ke persiapan menyambut kelahiran anak, as well as aku telah menempah cincin emas + pendant emas.. emas mahal dowh! masa aku tempah tu RM139 segram. blm masuk kos upah lg.. *sweating*..

Actually last yr, masa pg holiday ke KK, masa tu kan bercuti sempena wedding anniversary aku.. Biasanya anniversary kitorg xder hadiah, just pg bercuti aje.. tp time tu incik asben telah menghadiahkan aku 2 bijik deep sea water pearl, satu putih satu peach utk aku.. beza sea water pearl dgn fresh water pearl ni bentuk dia. Deep sea water pearl, bentuk dia bulat2, cute mcm guli.. kalu fresh water pearl leper2..

Since dah ada pearl tu, maka aku pun pg lah tempah.. ikat dgn emas.. yg putih tu bulat besar sikit dr yg peach, aku wat pendant. Yg peach tu bulat kecik, aku ikat wat cincin..  xkn ler nk simpan aje dlm lemari kan.. kalu ikat dgn emas, blh la pakai2 ari2.. blm siap lg gamaknya.. kedai tu cakap bila siap dia akan call.. blm call blm siap ler gamaknya tu.. Excited jugak aku nk tgk. sbb masa kt KK tu gaks aku beli deep sea water pearl utk mak n adik aku sebijik sorg. Dorg punya pendant dh siap pun. cantik lg..

Maka tu sahajalah hadiah aku utk diri sendiri pada tahun ini..

sepanjang mggu ni aku xder mood nk keje. masuk opis aku akan memblog hop org punya blog.. pastu aku akan tido. yezza aku dgn selambakodoknya tido.. sbb aku terlampau penat, sakit perut n sakit pinggang... aku xtaulah penangan peknen anak no 3 org peknen diusia 33? aku tgk org lain peknen umur cam aku relax aje..

Safiya, cam biasa pg2 mengamok xbg aku n asben pg keje.. ada jer hal dia n permintaan dia yg bukan2.. kdg2 tensen je. sbb aku dh xlarat, asben la yg tukang layan, dukung kesana kemari dia.. tak tau la dia ni kenapa.. ada org ckp ragam budak nk dpt adik.. Wallahualam... aku cuba mengelak dr dkt dgn dia masa dia meragam mcm tu.. sbb aku takut aku jd stress or aku jd nk marah kt dia.. kdg2 geram ooo tgk kelakuan dia mcm tu..

Farris on the other hand, sgt baik n sgt rajin. Skrg every thursday dia ada test english spelling kt sekolah. Setiap ari isnin cikgu akn letak buku dlm beg dia n mark page mana nk suruh parents guide anak utk hafal. biasanya asben yg akan ajar Farris. Malam2 aku sgt flat skrg. Dpt mengaji sesikit pas sementara nk tggu Isyak pun dh kira cukup bagus utk aku..

Tp smlm asben yg flat. Pas maghrib dia trus tido smpi kul 11 bru dia bangun solat isyak. Masa aku baca yasin smlm, Farris dtg kt aku bawak buku. Nk baca buku. So aku layankan dia baca buku. Aku sgt cair bila tgk dia dtg kt kitorg bwk buku. Aku sgt suka bila dia nk membaca tanpa disuruh. aku rasa blh haus pipi dia aku cium bila dia behave mcm tu. Pastu bila baca laks, sgt byk improvement dia.. Aku rasa bangga sgt dgn diri sendiri n asben sbb we have helped him so much for the past few mths.. BRAVO! hahaha (but of course with the help of the teachers, the doc and paling penting Allah permudahkan n granted our wish and doa). Tiap2 ari dia akan tanya aku "Mama, boleh tak pg skool". Bila time nk pg sekolah, bangun n mandi sendiri, gosok gigi sendiri. xyah nk suruh2 dah.. excited kalu nk pg sekolah.

Dulu masa aku baru2 kawin, bila aku tgk org ada masalah dgn anak2, aku selalu pikir kalau lah aku n asben dikurniakan Allah anak2 yg sebegitu rupa, agaknya apa reaksi incik suami? adakah dia akan menyalahkn aku, menjauhkn diri dr anak2, or xpedulikan anak2? Aku selalu tertanya2 what kind of father my kids will have? N rupanya2, Allah has given me the best person to call husband, and the best man the kids can call father.. Dia bukan sahaja imam bg solat2 aku, tp dialah sahabat sejati masa susah dan senang aku.. sob sob..

Yeah, i can be very emotional when i talk about my kids.. esp Farris hehe.. jadinya lebih baiklah aku setat buat keje sebelum aku melelehkan air mata heheh.. n sekejap lg aku nk kuar lunch ;)