Tuesday, March 22, 2011

Mentaliti vs Kaya...

yg ni aku bercakap in general ye..

pg td masa on the way ke opis, aku ralit perhati kereta2 org.. masing2 bawak keta besar.. menjalar.. tetiba aku teringat communication aku dgn Sukma, wife kepada alif raya lepas. Alif ni rakan sekampung asben, sekolah dgn dia dr sekolah rendah, masuk asrama, pastu masuk kolej n last pg ke same uni. Pjg jodohkan.. Now alif resides in KT, beli tanah n buat rumah yg jaraknya dgn laut leh jalan kaki aje. nmpk laut dr rumah dia. aku sgt suka pg rumah dia. pantang dia ajak sure aku pg. aku suka bau angin laut.. dpn rumah dia masih byk tanah kosong. dia ckp owner blm pecah tanah. hak adik beradik. aku siap pesan dgn dia kalu dorg open for sale, sila roger2, aku nk beli (poyo tak? feeling mcm org kaya2 eh senang2 nk beli tanah hahaha)..

balik semula kepada communication aku dgn sukma.. lebih kurang cannih lah bunyinya. aku xreti nk mengajuk sbb sukma ckp bahasa tganu hehe

dia tanya aku "kat kl org selalu banding2 apa?"..

aku jawab "entah. rasanya handbag, mekap, kereta, gadget".. (masa ni aku serkap jarang aje. sbb aku pun xsure. lgpun aku xpaham soalan dia...)

dia jawab.. "kt sini org banding2 EMAS, RUMAH, ANAK. kt opis saya kalau ujung bln nk dpt bonus, arini dh pg survey2 emas.. pastu suka banding rumah sapa besar, anak sapa ramai.. "

tetiba arini masa aku perati kereta2 org KL, aku rasa betul apa sukma ckp.. (sebelum ni xpernah nk pikir... xtau apsal arini otak cergas sikit tetiba nk pikir isu semasa...)

sbb aku bandingkn dgn ipar2 aku. masing2 rumah mak aii godang2.. dapur dorg aje kecik sikit dr ruang tamu aku. kakak ipar aku yg Toh Puan tu lg lah.. dry kitchen dia aje sama besar dgn living hall aku. bilik2 kt rumah dia ada 6 kalu xsilap aku.. tp xde satu pun yg sama besar dgn master bedroom aku.. sbb bilik2 kt rumah dia lg besar!

pastu dorg sumer anak ramai2.. semua anak 6 org.. kecuali abg ipar aku yg kt perak, ada 3 aje pastu dia amik anak angkat sorg. tu pun sbb bini dia xleh beranak byk. sumer operate. zmn dulu2 kalu operate limit kan 3org aje. Dorg selalu suruh aku beranak byk.. hohohoh.. aku beranak 3 aje eh.. half dr korg2 hahaha

kalu bab keta laks, aku tgk keta dorg xder la hebat sgt. ada lah 2 org ipar aku yg pakai merc .. tp wife dorg pakai kelisa aje.. masa aku baru kawin dulu, aku pakai kelisa (pakai dr masa bujang. tp keta tu eksiden total loss 4taun lepas). kakak asben aku tanya aku "su beli kereta tu byr berapa kali?".. tergezut seh xpernah org tanya aku beli keta berapa kali byr.. aku dgn selamba jawab "tiap2 bulan byr".. terus dia senyum. aku tanya dia balik "kak na byr berapa kali?". dia jawab "kak na byr cash. keta ayoh (merujuk kpd keta proton saga ayah mertua aku) tu, ayoh byr 2 kali"..

lain kan dgn org2 kt KL.. kt KL ni kalu ko g tgk kt kawasan rumah murah (PPRT or flat bandaraya), ko blh tergezut beb tgk yg menjalar kt flat tu bukan keta malaysia.. tp honda, toyota.. harga keta lg mahal dr harga rumah.. ni bukan luar biasa kalu kt KL..

ada gaks yg lebih suka duduk rumah sewa drprd nk beli rumah. beli keta blh pulak.. tukar2 keta lg pulak tu...

ni baru bab keta.. bab2 lain tu cam gadget n sekali mcm menda yg menjadi kegilaan org perempuan.. u go figure!

No doubt living cost kt terengganu murah... tp cara hidup dorg pun sama menyebabkn dorg blh save byk duit. cam ipar2 aku (kecuali yg Toh Puan tu lah sbb dia ni jangok.. baju mahal2. Accessory mahal2..seswai lah dgn status dia), sumer pakai jubah. jarang2 pakai baju kurung. tp tgk kain pun ko tau kain murah. pastu handbag xder brand.. paling kuat pun bonia. tu pun aku tgk dr dulu sama je handbag dorg, mcm xtukar2.. baju anak2 dorg laks, sumer baju kalu ko tgk xder brand.. ko tgk kualiti kain pun ko tau.. pastu dorg jarang makan kt luar..

Kalu tgk barang kemas dorg.. pergh!!! mmg byk..

Wpun dorg mcm tu dr segi berpakaian, duit dlm bank berkepuk2.. awal taun baru ni, ayah mertua aku jual 3 lot tanah arwah mak mertua aku. tanah ni tanah kt kawasan perumahan. pembelinya sapa? kakak ipar aku, kak na tu. dia beli utk anak2 dia. dia ni cikgu aje.. asben dia lecturer kt maktab perguruan. Duit tu, ayah mertua aku bg sama byk dgn anak2, ikut faraid..

Mentality org terengganu mmg mcm ni kot (mungkin xsemua.. tp mostly yg aku jupe).. tp aku respek.. sbb dorg tau duit tu patut pg kt mana.. bukan kt luaran.. kt mekap, kt handbag, kasut, baju, gadget.. tp kt benda2 kekal.. dorg berhabis utk emas, utk rumah, utk tanah.. n dorg ada ramai anak.. n anak2 dorg sumer diasuh jd xmeminta2.. xpandai nk beli mainan kt toys r us mcm anak2 aku.. baju jgn expect lah babyGAP, babyguess.. paling kuat pun KIKO aje..

Sukma and Alif tu sendiri pun.. rumah dia.. hummm dh ler dkt dgn pantai, cantik n besar pulak tu. Beli tanah pastu buat rumah design sendiri hoccay! Sukma tu sambil aku borak2 dgn dia, aku jeling2 aje gelang2 emas bersisip kt lengan dia.. pastu dorg berdua sungguh bersemangat bercerita nk membesarkn keluarga. Siap berjanji dgn aku taun ni aku dtg raya rumah dorg, dorg dh ada anak 3..

Tetiba aku rasa aku sgt la terkebelakang..

Teringat aku kt seorang kakak yg aku kenal masa kt kompeni lama. kakak ni sgt down to earth. asben dia jawatan besar kt eon bank. kakak ni kalu ko tgk dia sgt simple orgnya.. mekap pun tak. baju murah2 aje.. handbag pun biasa2 aje.. ada sekali tu aku teman dia shopping kt sogo. dia ckp nk cari handbag.. dia sgt berkenan dgn satu handbag bonia harga limaratus lebih. dia sgt berkenan tp dia ckp kt aku mahal sgt. aku ckp kt dia beli ajelah. duit byk2 buat apa.. last2 aku pujuk2 dia beli gaks.. on the way balik opis aku tanya dia berapa bajet yg asben dia bg (sbb dia cerita, dia ckp dgn asben dia handbag dh buruk. asben dia bg dia duit soh beli handbag). tau tak apa dia jawab? "3 RIBU".. aku ckp kt dia.. kenapa xckp 3ribu.. kalu tak aku dh bwk dia pg Pavillion. dia gelak aje. aku ckp kt dia abis yg belen tu nk buat apa? dia ckp nk simpan.. sabar ajelah kakak ni kan. kalu aku lah laki aku bg aku duit 3ribu utk beli handbag. aku beli handbag harga 2ribu. lg 1ribu baru aku simpan muahahaha (sbb tu lah aku xder saving berkepuk2 mcm dia).. aku xder la kaki handbag.. tp aku rasa kalu ikut logik akal nafsu aku, kalu duit tu duit free org bg, itulah yg akan aku buat!

Kakak ni kan, ASB dia dh maximum, tabung haji dh maximum.. pg haji 2 kali. rumah aje ada 4bijik.. tp dia mmg jimat bab berbelanja.. asben dia bg dia kad platinum, tp dia xpernah swipe.. geram aku nk tolong swipekn utk dia! serius.. tp one thing, dia giler emas.. tp xper emas sesak2 blh gadai..

Kesimpulannya.. ada org, dia ada lavish life, sbb mmg dia mampu.. sbb family kaya or asben kaya.. ada org, ada lavish life sbb dia berjaya dlm kerjaya.. ada org xder lavish life sgt, tp dlm akaun dia berkepuk2 duit nk menanti ari tua.. aset dia byk keliling pinggang..

Apa2 pun yg kita nk buat, marilah kita beringat.. dlm kita nk ada lavish life tu, jgn kita sama kumpul hutang sudah! kang nk sgt lavish life gaya tahap artis tp hutang keliling pinggang pun susah.. ini semua luaran aje.. mehlah kita menabung utk yg kekal

p/s : ini adalah pesanan penaja utk diri sendiri yg xberapa pandai nk berjimat.. As a start, meh kita pakat2 kumpul duit beli emas eh. sesak2 blh gadai hehe. tp baru nk berjinak2 beli emas, emas pulak naik harga *LOL*