Sunday, March 20, 2011

menjawab persoalan yang bermain diminda sahabat handai..

aku rasa lately, semua org tertanya2 kondisi aku..

ni sumer bermula dr comment seorang rakan kt FB yg mengucapkn tahniah kepada aku kerana sbb yg dia xnyatakan (tp sudah mewujudkn speku hehe).. keesokan harinya aku terima email dr sahabat dr kompeni lama, pn syeren yg dia mengatakn kt JRC sudah wujud speku yg aku ni peknen.. syeren tau tp dia diam aje.. hehe thanks syeren..

sabtu lepas laks, aku tulis kt fb aku "MI III".. time tu aku bosan2 gk MI III sorg2 sbb asben tgk bola kt bawah.. aku kt atas layan TV lg satu. anak2 dh pengsan kesemuanya..

smlm pagi, aku bukak fb, jiran belakang rumah komen kt status MI III aku : "tidolah mak buyong"... pergh menyirap aku n yes, aku delete trus comment tu..

aku rasa skrg ramai yg tertanya2 kan betul ke aku ni peknen?

meh sini aku nk jawab.. YE.. tapi jgn tanya aku dh berapa minggu, dh berapa bulan.. sbb aku sendiri tak tau.. Sbb apa aku xtau? Sbb period aku xpernah betul.. sejak aku stop yasmin last year.. utk aku dpt period, aku pernah amik ubat dgn doktor.. tp temporary aje. xkn ler aku nk amik ubat dgn doktor tiap2 bulan utk period kot.. so aku try alternative. mula2 aku amik manjakani, rebus n kepal dgn nasik n telan.. last2 aku dh malas, aku try pil binary manjakani.. Alhamdulillah, aku period TAPI.. cycle aku 40-44days...

mcmana aku tau aku peknen mula2 tu? sbb aku nk pitam. aku asik rasa nk pitam aje.. last2 aku buat peknency test sendiri.. instict kot.. nmpk je positif, aku trus jupe doktor.. doktor terkejut sbb blh gak aku peknen.. hehe

doktor soh scan sbb kalu ikut kiraan aku pttnya 7weeks masa aku jupe dia tu.. sekali masa scan, xnmpk mcm 7weeks. cuma nmpk one small gestational sac, small yolk sac. Jenuh doktor tu menggodek2 perut aku.. last2 nmpk very weak heatbeat.. tp konfem mmg ada heartbeat.. To muka doktor tu, mmg xberkeyakinan langsung. dia suruh aku jupe dia lepas sebulan utk cek lagi sekali.. insyaallah ujung bulan nnt aku pg lah mengadap dia..

bukan aku xnk share dgn org lg.. tp utk someone yg pernah kena D&C, utk org yg period xbetul cam aku, utk org yg tgk expression doctor tu mcm xberkenyakinan, aku xnk share dgn org ramai2 sgt... Aku xnk heboh menda yg blm tentu jadi.. tp last2 jiran aku gaks yg tukang hebohkn kt fb.. *sigh*

aku paling xnk opismate aku tau. so far sorg aje kt opis aku ni yg tau. lain2 mmg aku xckp lg.. aku takut nnt team lead aku n boss aku kalut nk buat arrangement lain utk keje2 yg aku kena buat.. biar lah dulu selagi blm konfem aku mls nk ckp dgn org.

terima kasih kt sahabat baikku, fatitah yg tau aku risau psl untung nasib yg dlm perut ni.. susah2 dia fotostat doa2 utk menjaga kandungan, siap tulis notes, pastu letak dlm envelope and letak dlm post box rumah aku masa aku g keje.. thanks titah... terharu aku..

kalu nk citer psl excited, aku dh ada sepasang anak.. n kalu ada rezeki, yg dlm perut ni anak ke 3.. xder la excited sgt pun.. maklumlah org dh ada sepasang.. kehkehkeh.. tapi... aku nak anak ni.. aku sgt2 harap this pregnancy will sustain.. asben aku excited lah... biasalah org lelaki, bukan dorg yg peknen, bukan dorg yg muntah2 bagai.. kalu bini peknen suka nk mampus lah.. :P

husband selalu ckp nk anak 4 org.. tp aku ckp dgn dia aku nk 3 aje.. aku xpernah imagine aku ada anak 4...

this yr is a good year to have new addition in the house.. sbb safiya pun dh nk masuk 4 taun. Aku pun dh ada bibik baru yg rajin melayan budak2 dr november last year.. aku amik dia kuarkn duit RM6500.. gaji dia bulan2 RM550.. xkn aku nk bg dia relax jaga anak2 yg dh besar2 tu.. meh aku bagi baby sorg eh.. ko jagalah ye.. hehe

Mula2 dulu masa sku tgh susah payah nk cari sapa nk jaga anak, aku pernah nekad xnk dh tmbh anak.. sbb aku stress sgt jenuh aku cari org.. xdpt.. Duduk nursery, safiya mengamok sbb dia nk duduk kt rumah. tiap2 ari menangis lari satu rumah. kawasan tmpt aku tggl, kebanyakan org xkeje.. kt row rumah aku aje, sumer org xkeje.. n sumer asben loaded kot sbb wpun xkeje xnk pulak dorg jaga anak org lain.. cari maid, masa tu Indonesia tgh freezekn kemasukan maid.. last2 terpaksa gaks, kuarkn duit lebih utk dptkn maid yg masuk pakai visa pelancong. dh masuk sini barulah buat permit. masa tu tawakkal aje.. dh darurat. Last2 Nov last yr, dpt gak maid baru dr Jawa (nnt aku buat entry khas pasal maid2 aku..). Maid aku ni so far kalu bab keje tu ko kena suruh dia buat. kalu tak dia mmg xbuat. cam pahat dgn tukul. tp aku suka dia sbb dia pandai layan anak2 aku.. anak2 aku sayang dia.. Farris selalu ckp "saya sayang mama, papa, bibik dengan adik"... dia ingat bibik tu family dia kot.. one day dia akn tgglkn kita nak.. sama mcm bibik rainah dulu ok..
menurut agakan doktor, due date aku pttnya ujung october.. means masa baby ni lahir nnt, bibik tu dh keje hampir setaun dgn aku.. pas abis kontrak 2 taun, baby pun dh umur setaun.. aku dh xrisau sgt kalau perlu anta ke nursery. safiya akan kitorg hantar ke tadika by next year.. aku harap once dia dh berkawan kt tadika nnt dia xkisah dah kalu terpaksa duduk nursery.. sbb aku punya planning, bibik ni balik, aku nk maidless.. dgn harapan masa tu, safiya dh big enough utk berkawan n suka dok nursery dgn kwn2, baby blm cukup besar utk too attached dgn bibik mcm masa safiya.. safiya dok dgn bibik smpi umur 3taun.. sekali bibik balik, demam lah apa lah.. pastu mengamok xnk duduk nursery.. aku agak2 ok budak2 ni nnt.. insyaallah..

actually bibik sekarang pun ckp nk keje 3taun.. tp aku mls nk pikir yg lg setaun tu. aku punya planning skrg smpi dia duduk dgn aku 2 taun aje.. Farris pun dh getting better.. makan ubat smpi april aje pastu xyah dah.. aku rasa sgt lah seswai nk menambah anak.. sbb aku dh xperlu sgt nk 100% concentrate kt farris..

gym pulak, aku dh freeze membership.. mula2 tu aku pg gak kelas bodybalance and gentle flow yg seswai utk pregnant participants. tp aku realized aku terlampau penat lepas tu.. so aku freeze ajelah membership smpi ler aku abis pantang esok..pastu aku akan setat balik..

masa aku nk freeze membership tu, staff kt FF tanya aku kenapa nk freeze. aku ckp sbb peknen. dia ckp "oh baru kawin ke?". aku ckp dh lama.. pastu budak tu ckp "kenapa, lmbt dpt ke?".. aku gelak aje n ckp ni anak ke tiga. budak tu tgk aku atas bawah n ckp "xsangka anak ke tiga. maintain ye. sbb pg gym ye".. hehehe thanks lah dik, I take it as a compliment... kehkehkeh.. kau xpernah tgk masa akak gemuk dik.. ko blh la ckp maintain..

last friday terjumpa wife kepada office mate asben kt bazaar siang Jalan Bukit nun belakang the weld sana .. dia dh lama xjupe aku.. 2,3 kali dia ckp kt aku kurusnya aku sekarang. aku ckp kt dia ni pun dh gemuk balik sbb aku dh peknen.. tergezut dia.. pas beranak ni, aku wajib pg gym balik.. aku harap by mid next yr, aku dh nmpk perubahan bentuk badan. kalu xder perubahan gaks, aku rasa aku nk hire personal trainer (simpan duit bonus sikit kehkeh).. i will work hard next year to slim down bebeh... insyaallah...

aku rasa aku blh peknen wpun period kucar kacir sbb aku pg gym.. sbb aku dh kurus. kalau ikut ckp doktor pun kan kalu nk conceive, kena kuruskn badan, kena exercise.. Alhamdulillah it works well for me. utk kwn2 yg nk conceive tp berbadan berisi, aku nasihatkn ikut ler nasihat doktor - kuruskn badan, exercise.. kalu kita cakap aje nak tp xbuat tuhan pun xsuka kan.. usaha lah sikit.. dpt ke tak dapat ke belakang kira.. yg penting kita usaha pastu tawakkal..

yg kurus pulak tp xdpt2 gak anak, aku xder nasihat.. cuma jupe doktor ajelah kot for advice. apa2 pun yg kita dapat, yakin lah apa yg Allah bg kt kita tu yg terbaik utk kita.. Allah aje yang tahu sebab musabab apa yg dia bagi, dan apa yg dia xbagi..

selepas korg baca kt blog aku ni, harap jgn bising2 kt fb yer.. ;). opismate aku xbaca blog aku.. sorg aje yg baca n dia mmg dh tau pun. kalu kt fb kang pecah lak rahsia kt opismate aku..

nnt aku hapdet lg kondisi aku pas aku jupe doktor for another round of scanning..

as for morning sickness, aku punya sickness lain mcm sikit. aku punya afternoon sickness.. kul 5 keatas, aku dh setat ting tong.. muntah lah apa lah.. tensi sungguh. aku rasa dh lama giler aku mcm ni.. tp peknency baru aku agak2 baru nk masuk 2bln kot..

yg dim sum post tu.. ehem tu mengidam ler tu.. tp xtau la bila nk pg makan.. aritu terasa nk makan sushi.. sib baik opis aku dkt dgn byk big offices, so nk cari mcm2 restaurant tu senang aje. mula2 aku ingat nk pg japanese restaurant kt hotel sebelah ni.. last2 aku teringat kt menara Hap Seng ada restoran nagomi. so apa lg, aku pun pack ler sake maki dan ebi sushi.. dh > RM20.. giler mahal. padahal ada lah 7ketul.. kena tapau ajelah sbb xder sapa pun kwn2 aku yg suka japanese food..

apa2 pun aku gila buah. tiap2 ari aku makan buah. peti ais xleh kosong dgn buah. makan buah ajelah yg blh tolong aku control nausea aku ni.. kalu ikut kalendar cina aku bakal dpt anak lelaki.. aku sms asben aku ckp boy lah.. dia reply "yahooo".. pastu trus dia anta lg satu "kita cukupkan 4 lah yang.. 2 L 2 P". aku ckp kt dia ada duit nk beli estima tak? kalu xder, diam2 ajelah.. terima ajelah kalu aku bg 3 aje..

owh sudahlah ye cik abang.. 3 cukuplah ye. beranak esok aku dh nk masuk 34 taun. kalu nk tggu safiya 4taun baru beranak lg sorg, time tu aku dh 38taun.. bukan muda lg aku ni.. so cukup2 lah 3 yer.. nnt kita bela cucu ajelah.. muahahaha

kepada sahabat2.. tolong doakan aku yer.. ;)