Thursday, February 24, 2011

Farris progress after 3 mths treatment

baru lepas bercakap dgn principal sekolah Farris..

actually semalam aku sms dia tanya mcmana progress Farris.. sbb nk update his doctor coz he'll be going for another checkup this saturday..

So arini principal dia call aku pas dia cek dgn cikgu kelas farris arini..

menurut kata cikgu dia, progress Farris setakat arini :

i) Fokus dh makin bagus. Dh blh concentrate apa yg cikgu ajar. kalu dulu, bila dia lost aje, dia akan wondering in his thoughts (he's dyslexic daydreamer type. satu jenis dyslexic lagi adalah hyperactive. Thank god dia bukan hyperactive huhu)

2) cikgu dh letak farris kt belakang kelas sbb nk suruh dia more independent. Kata cikgu, Farris dh blh dengar cikgu ajar, buat keje unassisted smpi siap. Dah siap, pg dpn n hantar kt cikgu. sekarang keje semua siap. yayyy!!!

3) ada 2,3 org murid yg sealiran dgn farris (xberapa nk fokus n blh ikut apa cikgu ajar) tp now farris is better then them wpun dialah satu2nya budak dyslexia kt kelas tu (even kt sekolah tu taun lepas n taun ni dia lah sorg).. Alhamdulillah..

All in all, cikgu dia ckp, paling obvious, focus improved much much better. dh xmcm dulu asik berangan aje.. pesan cikgu dia kitorg kena continue push n support.. insyaallah cikgu, saya akan mengspend masa2 senggang saya dgn farris.. bisnes kek saya buat lepas saya pencen.. hahahah..

sbnrnya aku pun perasan apa yg cikgu tu ckp mmg kt rumah pun fokus farris dh makin bagus. dia yg ajak aku baca buku. semua dia nk baca.. even subtitle kt cerita kt TV pun dia nk baca.. kalu dia setat baca buku, satu buku dia nk habiskn.. kdg2 aku yg xlarat nk ajar..

tp aku ada gak perasan n bgtau cikgu yg farris ni byk menghafal. laju je dia baca mana yg dia hafal.. cikgu dia ckp mmg biasa budak menghafal.. so utk ajar dorg able to read n write, kena suruh dorg tulis.. sbb biasanya budak yg menghafal ni dorg xleh compile huruf tu jd perkataan.. logik gak ckp cikgu tu eh.. pasni kita menulis pulak ye nak..

Alhamdulillah sesgt, berkat doa n treatment (dgn izin Allah), dh byk improvement farris.. syukurlah..

Farris skrg dh rajib bercerita.. n rajin jugak bertanya soalan. kalu dia setat tanya soalan, bukan takat satu aje soalan dia.. bertalu2 soalan dia dtg nnt.. sebelum ni kitorg kena layan soalan mcm peluru berpandu dr Safiya aje, skrg abang pun sama. kdg2 xtau nk jwb apa.. sbb kdg2 soalan dorg bukan logic.. kids say the darndest thing kan.. ;)

farris cerita psl kwn dia luka tangan. aku tanya dia abang buat ker, dia ckp tak. aku tanya lagi kenapa adam luka. dia ckp "paksu". asben aku laks ckp "agaknya adam kena pintu kot"... jenuh mengorek rupanya2 "paksu" tu pasu.. tu pun lepas farris bukak buku dia yg ada perkataan n gambar pasu... xpuas hati takat tunjuk aje, dia mintak pen bapak dia. pastu dia eja laks "pasu" atas kertas.. jenuh lah asben ajar sebut betul bukan paksu tp pasu.. masa Safiya, kitrog xyah nk ajar bercakap or sebut dgn betul pun. sbb dia bukak aje mulut, cam bertih jagung keluar.. jelas lg nyata.. tp dgn Farris, mmg kena ajar dia sebut betul2.. tp in the process, mmg kelakar.. menda2 kecik mcm ni sbnrnya buatkn kita lg hepi.. sapa ckp bila ada anak 'bermasalah' tu susah aje n xbest.. u'll learn a lot in the process.. paling penting, Farris 'mould' us jd parents yg lebih sabar n very attentive..

I know that i'm blessed with good life. I love my life.. ;)

Thank You Allah.. *wink*