Tuesday, February 1, 2011

Farris dah pandai baca... yeay!

Title kt atas tu exaggerate aje.. :P

sbnrnya Farris blm pandai baca fluently lagi.. TAPIII.. lately sgt banyak perubahan kt diri dia.. dia dh makin lancar baca yg dua suku kata, dua huruf. Contohnya "ini baju baru saya"..

kalu yg dua suku kata 3 huruf macam "makan", "minum", "hotel", dah byk yg dia blh baca. baru2 ni kitorg beli 3 buku baru kt dia. 2 aku beli, 1 bapak dia belikan. kalau hari cuti, smpi 3 round dia ajak aku ajar dia baca buku. tiga2 buku sekali dia nk suruh ajar. smlm cuti hari wilayah, dr ptg smpi ke mlm dok baca buku aje. mlm td dia ckp mama jom baca buku. aku suruh dia naik atas n amik buku dia dlm bilik. laju je dia pg amik buku dia. sedar2 turun tangga sambil kepit buku celah ketiak. sweet!

dh boring baca buku, dia suruh aku ajar pakai whiteboard pulak. whiteboard ni beli kt Ikea. dh lama xberpakai pun. smlm masa dia suruh aku ajar, dia siap tolak whiteboard tu kt aku. si adik laks tolong tolak.
tp aku perasan ada gaks ayat yg dia dh hafal. "nenek makan nanas. bapa sikat rambut". yg ni aku rasa dia dh hafal sbb laju aje dia baca..

one thing pasal farris yg aku perasan, n cikgu dia bgtau, dia punya memori sangat bagus! dia blh ingat apa yg org ajar. aku pun ada baca yg budak disleksia ni long term memory dorg mmg cukup kuat. ada gaks kes2 sukses story psl budak disleksia yg aku baca online ckp, kalau dia tau aje turn dia baca kt depan kelas dh sampai, dia akan awal2 lagi baca.. so that bila dia kena baca dpn kelas, dia xder masalah. dia ckp tu lah cara dia fool kan org yg dia sbnrnya dyslexic. aku rasa anak aku pun dh mcm ni. ada menda2 yg dia hafal n dia ingat dia berjayalah fool kan mak bapak dia.. good try nak, good try hahaha!

last week husband ajar farris. tp farris dh malas2.. ntah apa xkena husband aku dh naik angin n marah farris. dia siap nangis lg n smpi arini ckp dia sedih. papa buat.. hahahahha

smpi arini dia xnk dah belajar dgn bapak dia. yg bapaknya mengendeng2 lah kat anak ajak anak belajar baca dgn dia.. tp farris dok ckp "nak belajar dgn mama".. padan muka bapaknya.. garang lg dgn anak.. dh anak xnak belajar dgn dia... tp asben nk cover balik dia ckp kt aku dia garang sbb tu anak dia dh pandai baca.. yelah tu cik abang oiii.. next time sila diplomasi sikit dgn anak2 yer..

bab bergurau senda or nk ajak main game, farris cari papanya.. tp kalau bab belajar, mmg dia dh xnk belajar dgn papa dia.. musti nk cari mama.. susah ler mamanya nk baring2 tgk tv pasni.. tp xper la farris.. asalkn farris pandai baca, mama xkisah lah kalau mama ajar Farris hari2 ok..