Tuesday, February 8, 2011

Ajar ngaji..

last week wpun aku tgh standby, sempat gak balik kampung. blh remote access dr rumah lah katakan hehehe.. semua adik beradik aku berkumpul kt rumah mak. mcm2 la xtvt kitorg... makan aje xtau baper puluh kali round.. yg xder nya adik ipar aku sbb dia balik Filipina dgn anak2 dia.. tp adik aku (laki dia) tetappp balik kampung kasik bingit telinga jiran2 dgr gelak ketawa kitorg adik beradik..

adik beradik aku termasuk mak aku sumer impress dgn farris punya improvement.. dia dh lebih pandai bersosial.. main skrg dgn sepupu2.. bercakap byk. siap bergurau dgn atok nenek lg.. pastu rajin baca buku. semua buku dia nk baca.. pastu dh byk yg dia blh baca n dh lebih lancar dr dulu. blm btl2 fluent tp progress sgt impressive. dh byk giler improvement dia. syukur alhamdulillah..

semalam dia xmintak aku baca buku dgn dia. dia suruh aku ajar Iqra pulak. yeay! insyaallah malam ni repeat baca Iqra lg.. 26hb ni checkup dgn doktor lg. hrp2 sumer ok. kalau dia trus progressing well, aku ingat nk discuss dgn inche asben anta dia ngaji dgn ustaz lah.. bukan xnk ajar, tp rasanya kalau belajar dgn ustaz lg bagus kot biar dia belajar btl2.. hukum2 tajwid semua betul. kalu nk suruh ajar baca buku blh la kita ajar, tp kalu bab ngaji pg dgn ustaz lah lg baik kan..

skrg ni step solat sumer dia blh ikut n ingat. tp bacaan fail. Al-fatihah pun xblh lg. doa2 yg simple2 pun xleh lg.. slow2 lah xkn nk tarukk semua dlm satu masa kan..

aku punyalah jakun, baru tau yg budak2 bila nk masuk darjah 1 sure kena amik exam dulu utk tentukan kelas mana yg dorg akn masuk. perghhhh aku ada less than 1 yr nk siapkn farris utk exam ni. tapi kan.. personally aku xharap farris excel dlm test tu. dia masuk darjah 1 sok, insyaallah aku plan nk setat amik cikgu tuisyen utk dia. ni backup plan in case dia masih blm 100% improve by next year lah. marilah serahkan ia kepada yang esa yer....

farris ni aku perasan kalu bab menyalin mmg dia lmbt.. maklumlah dia kan nmpk in mirror image so mmg tough job utk dia lah bila menulis ni. esok kalu dh sekolah, aci tak kalu aku mintak cikgu bg dia handouts instead of suruh dia menyalin? huhu demand lebih lah pulak yer. xder masa ler cikgu2 tu nk layan.. Aku ni dh lama xtgk dia menulis.. mlm ni nk kena test ni. aku pun setakat dr awal taun smpi ler arini masih blm contact cikgu sekolah dia tanya progress.. yg ni pun aku kena buat before next appoinment 26hb..

p/s: aku tukar blog template lg.. dh boring kaler pink. so girly hahahah.. next week balik Terengganu dr 15hb smpi 19hb. anak sedara asben kawin.. asben cakap tido satu mlm kt cherating. yeayy! jadilah taun ni xkemana2 lg.. satu mlm pun satu malam lah.. huhuhu..

paling best balik ganu ni adalah food dia. byk food yg yummilicious hanya blh didapati di terengganu hahaha.. biasa kitorg balik mlm. smpi pg. sanggup xbalik trus ke rumah mertua tp trus parking kt masjid terapung, tido2 jap or pusing2 jap dgn budak2 kalu dorg xtido. pas solat subuh kt situ, sure gerak ke nasik dagang makcik kepala ikan RM 45 (ingat tak kes makcik kena denda 1k sbb jual kepala ikan tongkol RM45? haaaa makcik ni lah hahah. jarak 3min drive dr masjid terapung ada lah kot). dh pulun kenyang2, kita tapau, bawak balik kt mertua laks.. menantu mithali lah katakan... :P

lain2 makanan yg musti di serbu, keropok lekor kt bukit tok beng (ye kot nama dia cannih huhuhu), air buah gelas bapok dkt dgn sekolah lama incik asben (air buah yg pekat, gelas besar tp murahhhh). pastu wajib lg satu adalah sotong celup tepung sama udang celup tepung kt pantai teluk ketapang. Farris n Safiya suka lah dpt main layang2 kt sini..

lg satu, aku sgt suka roti paung panas, buatan org kampung. dulu ada kedai dkt giler dgn rumah mertua aku. tp dh lama dh kedai tu tutup. kuar dr oven je trus beli. beli yg bubuh planta punya. perghh lemak berkrim..

adoi kecur airliur ku..

tmpt paling xleh xpg kalu balik ganu, pasar payang. kalu xbeli apa2 pun aku tetappp nk pg.. hehehehehehe