Tuesday, January 11, 2011

of myself and Farris..

Seorang sahabat seofis, juga kawan segym pg td tetiba bgtau aku yg aku xsesuai kalu kurus sgt. Katanya aku dh elok dgn saiz skrg n kalau aku lebih kurus aku akan kelihatan panjang n tegak (apakah??) sbb aku sbnrnya agak tggi orgnya..

Well, aku rasa apa dia ckp tu mmg betul sbb masa aku bujang2 dulu aku kategori kurus sgt. Berat pun masa tu 46. Pakai baju pun saiz S or M. aku sendiri pun xrasa nk kuruskn badan smpi berat aku cecah 46 balik. Kalu ikut BMI, berat ideal aku sbnrnya 52 (rasanya lah). Tp skrg kalu timbang konfem masih lebih 56kg kot.. (aku xtau sbb dh lama xtimbang)

Now aku nk tone muscle aje. burn fat n tone muscle. Yg bestnya pg gym ni compare dgn segala diet bakar lemak tu adalah bila exercise, lemak akan burn. Bila lemak kurang, means more room for muscle to grow. Kalau kita exercise, berat maybe xbyk kurang. Tp badan terasa lebih ringan n baju n suar sure longgar. Badan pun xder la flabby je kan. Lg satu kalau kita punya butt sgt lah lebar, thru exercise kita blh building some definitions to the shoulders, jd blh la balance out the hips (by making the silhouettes look slimmer ehehe).

Sebelum aku pg gym, aku pernah amik JDM5 (tp cuma sekotak aje), masa tu bulan puasa. Tgk nasik rasa muak. Bila suap food masuk mulut, rasa muak. Sbb tulah blh kurus kot sbb xlalu makan. Tp aku xcontinue sbb aku sgt suka makan.. lg pulak bulan posa aku rasa tersgt lah gersang kalu xdpt makan yg sedap2 hahaha

pernah jugak amik satu produk yg popular sesgt tp bukan brand Malaysia. Xleh tulis nama brand kt sini sbb takut kena saman huhu. Perisa coklat tp susah giler nk telan sbb xsedap!! Makan xsmpi sebulan rasanya.. sbb xsesuai dgn aku. Turun berat arnd 1kg seminggu tp masuk mggu ke 3 or 4, buang air terlampau kerap smpi darah menitik2 turun oo.. sebelum dtg penyakit lain, baik aku stop.

Skrg ni aku dh serik nk amik apa2 produk sbb aku ni jenis suka makan. Sgt suka makan. So aku rasa utk org mcm aku ni, baiklah exercise. Aku monitor berapa kalori aku hilang. Pastu aku compare laks dgn apa yg aku makan. Tp aku xderla control makan. Aku makan cam biasa. Cuma bila aku rasa dh terlebih makan, aku trylah spend exercise heavy sikit kt gym. Cantuh ajelah (sbb xkontrol makan tu lah yg aku rasa perut aku masih boncet n masih berlemak degil). Jgn tanya berapa berat aku skrg sbb aku xtimbang pun. Lately aku rasa badan dh naik sikit kot.. haha.. tp suar saiz 29 mmg jd jd longgar smpi kena pakai belt. Beli baru tu rasanya nnt2 lah sbb aku baru aje sambar 3helai seluar. Owh btw masa zaman kegemilangan aku gemuk, pernah pakai suar saiz 32 hohohohoh.. sama saiz dgn seluar asben ok. even asben aku pernah pakai suar aku n gelak2.. cam siot aje :P

Skrg ni baru ler nk rasa kurus sikit. Sikit.. time dh kurus sikit ni bila pakai baju dulu yg saiz kecik2 belaka terasa la cam cute sikit dr masa gemok (*perasan*) tp sementelah umur pun dh 33, aku dh decide mau pakai baju2 sebegitu dirumah saja. Mau ubah penampilan lah bila diluar rumah. Mau pakai yg lebih sopan n lebih menutup aurat dgn sempura.. sbb ustaz zaharudin ckp kalu pakai tudung tp baju xikut syariat, sama aje hukumnya dgn org xpakai tudung. Uwaaaaa! Byknya dosa aku..

Aku pon dh bosan dgn tudung sarung ni. aku pon mencobalah tudung style skrg yg pakai anak tudung melekap n shawl lilit2 tu. Masa mula2 pakai terasa lah aura wanita muslimah serta perasan anggun. Selepas beberapa ketika, aku dh setat rasa berat kepala dan seterusnya migraine menyerang.. spt dijangka aku mmg akan migraine kalu aku pakai anak tudung esp yg melingkari kepala aku n menutup telinga. Maka aku rasa xyah lah nk ikut style skrg sgt. Pakai ajelah tudung sarung ala ariani cam ekin sama wardina itu. Wpun tak ‘in’ dgn fesyen skrg, tp aku belasah ajelah. Janji aku xpengsan kerana ingin bergaya. Ye sungguh ‘koman’ sekali..

-------------------

pasal Farris laks...

Ubat farris dh abis. checkup sabtu pg ni. pttnya sabtu lepas tp doktor mintak tunda ke 15hb laks. xsabar2 nk jupe doktor. kali ni nk mintak surat referral dr doktor. nk pg persatuan disleksia register utk kelas. queue pun queue lah. hrp2 xperlu tggu lama utk dpt kelas. xleh jd ni mmg susah tul nk ajar dia. aku perlukan someone dgn formula yg tepat utk ajar dia. pastu ajar aku n asben sekali kalu bules so dat kitorg pun full equip dgn method yg betul utk ajar. dat day aku ajar dia, saja amik turn dr asben aku laks ajar. bonding dgn anak la katakan. agak sedih aku bila dia baca "dian" jadi "bina". d n b mmg sentiasa confuse.. tp sekali ni n dgn a punya position pun terbalik jugak. mmg kena g kelas yg betul lah.. aku ni ada masalah emosi sikit. kalu aku ajar dia, aku yg berdebar2 mengalahkn org pg interview. bila aku tunjuk perkataan yg aku suruh dia baca, dlm ati aku mcm nk pecah n sentiasa berkata n berdoa "tolonglah sebut yg betul". adakah aku emak yg normal or aku ni in denial eh? tp syukurlah setakat arini aku n asben sgt berjaya membahagi masa melayan anak2 n tumpukan perhatian kt farris. terima kasih gak kt bibik sbnrnya sbb tolong wat keje2 rumah. kalu tak canner aku nk tgk kan farris. ke laut la jawabnya..

on the other hand, dh 2 MPH aku pg utk cari buku the Gift of Dyslexia (cam previous entry) tp xjupa seh. aku rasa cam nk beli online aje. tensi sungguh.. kalu ada sesapa terjumpa buku ni kt mana2 tolong la bgtau aku eh.

p/s: aku masih tiada kesempatan nk contact segala kelas2/pusat disleksia.. aku dh janji nk contact n update tp smpi skrg tak buat2 lg.. nnt dh berkesempatan insyaallah aku buat n update.. insyaallah