Saturday, January 29, 2011

Obsessions No 1.. FOOD!!!.. heheh

Ni sumer gmbr2 dr hp. tetiba rasa nk housekeep phone memory so aku download ler mana yg nk simpan.. pastu terasa nk hapdet kt blog laks hahaha..

Actually aku suka masak. n aku mmg selalu masak. aku suka gak eating out. senang cerita sbb aku suka makan hehe.. tp aku jarang amik gmbr. yelah kalu siap masak, aku mmg jarang amik gmbr sbb biasanya lupa.. or hp kt dlm bilik tgkt atas hehehehe..

ni some of food photos yg aku capture bulan 1 ini sahaja hehehe..

kari kambing yg aku masak pada satu weekend..

laksa penang yg aku masak last week. pekat n byk vege.. yummy ;)

kat bawh ni pulak, food yg aku dh belasah sempena CNY lunch party kt Concorde Hotel. actually hotel ni walking distance aje dr opis aku. time tu org xramai so blh la amik gmbr. biasanya kalu eating out kt mana2 ni segan gaks nk amik gmbr kalu org tgh ramai. mcm jakun jerk kan hahha.. tp kt concorde ni aku tgk semua geng opismate pun amik gmbr, maka aku pun keluarkn lah hp cokia (nokia) aku n mula lah mensnap.. sia2 aku exercise 3 ari kt gym mggu ni.. .. melantak cam xhingat punya.. huhuhu..



baker sejati (sejati lah sangat kan...) wajib rasa mcm2 kek kalu pg mana2.. kehkehkeh

makan buah sikit je. belasah menda lain lg byk.. 

aiskrim kelapa.. rasa santan je huhu. ciskek tu mmg sedap!
choc cake ni mmg terbaek.. kek panas dgn lava didalam.. sedap!!!

yee sang set yg blm digaul.. kurenggg lah. dh biasa makan yg lebih sedap!


yg kt bawah ni laks.. lauk lunch td.. Arnab masak merah. boss asben aku bg daging tu kt dia. xsanggup aku nk makan sbb mengenangkn arnab itu haiwan yg comel. tp bibik n asben belasah xhingat punya.. ye aku tau aku masak mmg sedap.. sbb tu dorg mkn banyak :P. lain2 yg aku masak adalah sayur kobis n telur goreng. yg ni konfem aku xamik gmbr punya hahaha.



Dinner laks, aku dh janji dgn asben nk banjer makan sempena aku dpt bonus.. mula2 asben request Al-Rawsha, feberet Lebanese restaurant kitorang.. feeling2 Maher Zain gitu.. kalu kt al-rawsha ni, plh disukai adalah Lamb Maghdut.. rupanya spt dibwh.. tp ni dh hampir abis mkn baru ler ingat nk amik gmbr hehehe. kalu korg nk order lamb maghdut, sila ingat yer, meal dia adalah utk 4pax. so kalu korg dtg 2 org aje. sila mintak separuh. org Arab ni makan byk. wpun meal utk 2 org, sbnrnya blh mkn utk 3 org.. Lamb maghdut ni set lamb dgn nasik. dorg akn bg dlm pinggan gedabak besarnya.. pastu bg pinggan kosong. lamb tu kukus sbnrnya.. tp xder rasa hamis.. mmg best gilos.. beras dia laks, xtau dia pakai beras apa.. panjang2 n sedap nasiknya.. aku seram tgk arab2 yg mkn kt sini.. meal 4org blh belasah 2 org.. pernah aku tgk Arab yg order utk mkn sorg. xtau la dia salah order or dia mmg makan byk. serammm!!!!



balik pd plan nk pg Al-Rawsha mlm ni, tetiba last minute asben ckp xnk ler, dia nk makan western. so pikir punya pikir, marilah kita cuba food kt secret recipe sbb xpernah makan kt sana kecuali beli kek ok!!! so mlm ni kitorg pg ler ke sana.. suprisingly, sumernya sedap2!!! blh ler dtg lg.. lgpun blh makan tanpa was2 sbb konfemmm halal! 

husband's order. lamb shank.. 

bibik enjoying her spaghetti n orange juice. makan xangkat2 muka. penuh perasaan makan.. kasik can ler kt dia.. hehe


safiya dgn kids spaghetti.. tp dia panggil mee pedas (sbb kaler merah!). terjerit sebut sedapnya mee pedas. adoi buat malu sungguh :P

Farris dgn burger set. cute2 je. dia suka giler alphabet fries tu. burgernya pun sedap. licin pinggan dia. padahal sblm kuar dia dh makan nasik siap2.. dia ni mmg kuat makan.. budak lelaki kot.. 

ni aku punya.. beef stew. sedap tp aku xlarat nk abiskn. so pass kt mr aben aka the Alam Flora.. alam flora pun, dia tetap xberapa nk gemuk xmacam aku.. makan lebih sikit jer, jarum penimbang pun makin bergerak kekanan.. huhu



dh kenyang, blh balik.. perut dh kenyang masih2 syok layan upin n ipin dlm keta.. 


yg ni laks, masa bday asben, aku banjer dia dinner kt Neo. Restoran yg Serina wat majlis berinai dia tu.. very nice restaurant i must say..romantik gilos.. tp gelap sgt nk amik gmbr pun xnmpk apa.. Food, blh lah.. i guess u pay for the ambience not really for the food hehe.

cun.. ni kt luar. kt dlm xdpt nk amik gmbr. cokia hp jer pun bukan DSLR pon.. 

besday boy turun tangga nk balik dah.. asben dh tertoleh2 bila la bini dia nk turun ni asik amik gmbr jerk.. 

air laici + serai.. sedappppp

nasik goreng, grilled chicken pastu beef masak apa ntah. dessert lupa nk amik gmbr. set kt sini sumer nasik goreng ye. mcm2 style nasik goreng.. wpun order xbyk, tp cukup mengenyangkan. so jgn tamakninah order mcm2 sebelum makan yer.. aku agak sbb nasik tu kot goreng dgn butter tu pasal le rasa full gitu. aku ni pun baca kt forum mana ntah dorg ckp cpt kenyang so aku pun berhati2 lah semasa mengorder.. sbb beef tu sbnrnya byk oo...

mcm ini beberapa ketul ayam harga suda lebih RM30. blh beli 2 ekor ayam n roast kan sendiri. as what I said previously, u are paying for the ambience ok.. seriously tmpt ni cantik sesgt.. dgn pokok2, dgn air, dgn lampu2, mmg terbaekkk lah.. tp xder la feeling2 romantik pun. kitorg cam kitorg lah.. gelak, borak.. pastu dh nama pun laki bini kan, borak2 sure selit2 hal anak.. 

gmbr kt bwh ni, xde kene mengena dgn makanan. pg td aku snap sbb tgk dh cantik dh pokok aku setelah aku dpt "wahyu" merajinkn diri membaja bunga2 heheh.. ni baru sikit nnt aku share lg pokok2 keliling rumah aku eh.. hehe. rumput tu laks bukan psl nk mati, tp pasal baru potong.. blm naik betul lg.. kalu tak rumah aku ni dr dpn, tepi smpi le kebelakang sumer ada rumput. yeah kami pencinta hijau!



ni aku susun tepi longkang belah kanan rumah. dpn rumah n belakang rumah pun byk lg pokok2.. kt belah kanan rumah ni gaks smpi ler ke belakang, bibik aku tanam pokok cili padi bersusun2.. kalu dh berbuah sok gerenti aku blh jd tokey cili padi huahahaha

tu jerlah.. nnt kalu aku rajin aku share lg gmbr2 lain hehehe