Saturday, January 15, 2011

Farris 2nd Checkup..

Pg td pg 2nd checkup kt Damansara Specialist. Plan asal nk mintak doktor buat surat sbb nk bawak ke persatuan disleksia Malaysia utk register kelas. Doktor agak positif dgn perubahan Farris n dia suruh tggu lg sebulan. next checkup on 26 feb baru dia decide kena pg special class or not. Doktor nk tgk dulu perkembangan farris canner pas 3 bulan makan ubat.

Dos pun doktor dh rendahkn. dr 5ml to 2.5ml aje. so rutin aku memberi Farris makan ubat setiap pagi continue lah. Doktor tu dh byk sgt tgk kes yg berat2 so dia sgt positif dgn kondisi Farris. Kitorg terima ajelah nasihat yg lebih pakar.. apa2 hal tggu 26hb feb baru lah rule out apa next step.

tp doktor advice kitorg trus fokus n ajar farris kt area yg dia lemah. baca words yg byk huruf b,d,g,p,q... those yg dia selalu confuse.

Doktor suruh Farris bercakap tp malu2.. suruh menyanyi pun xnk bukak mulut. Sib baik inche asben rajin merakam anak2 dia menyanyi pakai hp so pg td kitorg bg doktor dgr yg recorded version aje hahah. mmg obviouslah dr sebutan ada yg kurang jelas (mcm org mumbling sesikit) tp dr segi rentak all ok. blh ikut. pastu doktor pgg farris n buat few conversation dgn dia. pastu doktor pesan kt Farris bila org bercakap, pandang muka n pandang mulut org. kitorg pun samalah disuruh make sure bila bercakap dgn dia make sure dia tgk mulut kita.. to improve dia punya speech biar lebih terang n jelas. bila dia tgk gerak mulut org, lg senang dia nk bukak mulut n sebut jelas2.. Farris bukan xleh bercakap ye. blh.. cuma kalau dia terlampau excited, dia akan bercakap laju n xjelas.. kalu time biasa2 ok aje.. tp dr segi nk bercerita, dia mmg xblh bercerita dgn lancar.. xmcm adik dia cam bertih jagung..

all in all, xtau nk berperasaan canner sbb kalu tgk dr improvement mmg lah ada.. lgpun tgk doktor yg bukan calang2 org tu positif dgn kondisi dia, rasa lega n relax lah.. xder la terlalu memikirkn kondisi dia sgt. cuma skrg mmg kitrog akn buat lah cam yg dia advised. yeah tiap2 ari mmg kitrog sgt occupied.. agak hectic life aku skrg ni..

blk dr checkup, kitorg pg ke One Utama. parking kt new wing. pastu aku ajak asben masuk kedai Tamiya. kalu sesapa xtau Tamiya ni satu brand toys cam race car, helicopter etc.. mcm Tamiya yg lain, kt situ pun ada race track. masa smpi tu adalah sorg budak ni dgn toolbox besar dia dok assemble race car dia n test kt track tu. Farris pun apa lg, teruja n trus nk beli satu. of course ler aku n asben reluctant utk beli. Tamiya adalah hobi yg mahal sbb nk kena assemble parts lah bagai. gear beli lain, tayar beli lain, etc.. kesian sungguh menangis2 mintak dibelikan. aku laks yg sensitif tgk dia menangis. Aku dgn asben bukanlah xmampu nk belikan dia wpun satu, cuma... buat masa skrg mls sungguh nk mengeluarkn duit kt menda2 yg xberapa nk menjana faedah yg lebih byk.. skrg di minda n dihati, expenses kt toys kena reduce.. sbb nk simpan duit utk sekolah farris jugak la sayang mama oii.. in case kalu doktor kata farris kena pg occupational therapy ke, speech theraphy ke or kelas dgn persatuan disleksia ke... sumer tu pakai duit bukan sikit.. Panel company pun xcover sbb ni bukan penyakit.. tp disability.. So all expenses dr poket mak bapak semata2.. samalah dgn kos jupe doktor, kos ubat, vitamin bagai, sumer on us. so menda2 hiburan yg ada alternative lain ni, ketepi la dulu ye nak... mama n papa nk rancang holiday kita sefamily pun takut2 nak oii... sumer nk tgk progress farris canner dulu ok. kalu farris ok, barula leh berseronok2 sikit. kalu tak ok, kita kena holiday cokia2 aje taun ni. holiday tetap holiday tp bajet lain2 depends kondisi semasa hohoho (tgk fb kawan, pg disneyland HK. mao menitis air liur aku. hohoh.. one day, one fine day insyaallah harap punya rezeki utk kesana.. )

berbalik pd kes farris pg td, lama gak dia mogok dia jerit xnk makan.. pujuk punya pujuk, berjayalah stopkn merajuk dia dgn belikan tidak lain dan tidak bukan.. hot wheels kt jusco hehe.. aku akn ingat harini.. one day bila Farris dh ok, sebarang kelas pun xyah pg, n bila dia dh besar sikit, aku akan belikan dia apa yg dia nak.. aku akan support minat dia.. dia mmg minat kt kereta. pg patrosains, dia blh spend lama giler membelek kereta F1 and slide psl F1. as for now, mmg xblh lg..  lgpun dia kecik lagi kang xpasal2 aku laks yg nk kena assemble keta tu utk dia.. hohoh

Lunch, makan kt pizza milano. sbb budak2 ni dh byk hari mintak nk makan lasagna. kenapa lasagna? sbb dorg ckp "garfield makan lasagna". dasar channel 616 sungguh anak2 aku ni.

p/s: td doktor ada citer psl sorg patient dia. mak dia mintak cuti tanpa gaji 6 bulan sbb anta anak ke kelas khas kt sekolah. (bayangkan cuti tanpa gaji 6 bulan. jantung aku nyaris stop masa pikir kalau2 aku pun kena cuti selama tu. huii sapa nk tlg byr utang MARA aku yg xabis2 lg tu... huhu). Doktor xjupe dia for 6mths. after 6mths, pg checkup, doktor ckp tulisan budak tu sgt cantik n kemas n ada spacing (budak disleksia ada tendency tulis xder spacing). tp budak tu cuma pandai 'menyalin'. kalu doktor suruh dia tulis apa yg doktor suruh (doktor ckp, dia tulis), trus budak tu xleh buat. So doktor tu ckp xbyk improvement, so doktor suggest pg Sunway (aku xtau sunway college ke, sunway hospital ke sbb aku xtanya huhuhu) buat EIP (early intervention) sbb doktor ckp dh lambat.. umur dh nk masuk 8tahun.. So kepada ibu2 yg saspek anak dia dyslexic ke, ADHD ke apa ke, cpt2 ler jupe doktor jgn berlengah lg. the sooner the better. lg awal tau psl masalah dia, lg cpt dpt bantu n buat remedial action. sumernya pasti baik (bak cerita industan "3 idiots").. huhu

to end.. my 'hearts outside my body'..