Monday, January 3, 2011

cerita tahun baru 2011

happy new year to my all beloved readers out there! wah tetiba perasan cam ler blog ni ramai benor yg baca nya yer hehe..


mcm biasa asal taun baru aje sure pasang azam baru. azam aku taun ni agak banyak juga wpun pada hakikatnya azam taun lepas pun byk blm tercapai..

azam aku taun ni cam org lain lah. yg paling utama, taun ni aku nk perbaiki apa yg kurang dr segi amal ibadat kepada tuhan, aku nk improve cara berpakaian, dgn kata lain aku nk berpakaian yg lebih menurut hukum syarak insyaallah.. taun ni jugak aku target nk baca Al-Quran dgn lebih kerap. Insyaallah.. kadang2 heran kan.. kita ni ari2 blh baca email, blh baca blog, blh mengadap facebook.. tp Al-Quran xboleh pulak kita nk bukak n baca hatta satu,dua mukasurat. aku bukan ckp org lain lah.. aku pun sama.. bak kata org tua, satu jari tunjuk org lain, 4jari sbnrnya tgh dok tuding kt diri sendiri.. sempena taun 2011 ni n umur aku pun dh 33, aku harap kata2 ni bukan janji tggl janji ajelah.. isnyaallah amin..

next, aku berazam nk jadi isteri yg lebih baik n mendengar kata.. cewah.. gelak asben aku kalu dia baca nih. hohoho.. aku berazam gak nk jd anak yg lebih baik utk mak n bapak aku, adik n kakak yg baik utk adik beradik aku..

next, aku berazam nk jd emak yg lebih baik. aku nk spend byk masa berkualiti dgn anak2.. aku nk lebih byk masa spend masak utk anak2, aku nk spend lebih masa ajar anak2 esp Farris. aku n asben ada setaun lg sebelum Farris masuk darjah 1 so hopefully byk improvement yg blh kitorg capai within one year! yakin boleh! hahaha

next, aku target nk kurangkn hutang n nk bykkan simpanan.. maka pas ni aku akan berbajet sebajet2 nya hahahah..

lg azam taun baru, aku nk jaga makan.. nk kurangkn makan yg berlemak n sihat. insyaallah. progress kuruskn badan, ok smooth sailing wpun progress xbyk tp journey menguruskn badan dgn exercise kt gym ni bukan cam ko makan diet pill.. kesannya slow tp steady. paling penting rasa lebih sihat. lmbt sikit achieve target pun xper..

Psl farris laks, aku perasan farris ni dr dulu dia susah nk menyanyi n ikut rentak lagu. even masa dh pg Playhouse pun dia still xberapa blh nyanyi. aku ingat lagi masa sukan sekolah budak2 lain nyanyi lagu sekolah n lagu negaraku, dia xnyanyi sbb dia xleh ikut. masa mula2 dia blh nyanyi lagu negaraku, aku n asben lah barangkali parents yg paling jakun dlm dunia ahahaha.. taun ni laks, tetiba dia nyanyi satu baris lagu Cek Mek Molek sbb masa praktis konsert sekolah ada budak yg perform menari dgn lagu tu. agaknya sbb dh byk kali dgr so dia blh la ikut sikit.. tp yg dia blh nyanyi tu bunyinya mmg lawak giler lah.. "senyum lah senyumlah.. ahai cicik monyet".. bolehhhhh???

baru2 ni, pas more than 5,6 weeks of medication treatment, makan telur tiap2 ari, amik omega 3 fish oil etc, tetiba aku n asben dgr dia menyanyi lagu Maher Zain, Insyaallah.. tergezut seh sbb xtau canner dia blh hafal sbb kitorg jarang pasang lagu tu wpun ada CD.. apa2pun mmg perkembangan yg sihat lah.. Alhamdullillah lah..

aku pun sgt bersyukur sbb ada anak perempuan aku yg comel tu.. dia lah kawan farris kt rumah. mulut dia tersgt lah petah n nakal. dia lah byk kacau abang n berbual dgn abang. dorg berdua ni kalu time baik siap berpeluk2.. tp kalu time bergaduh, mcm WWF pun ada.. biasa kalu gaduh abg yg nangis. tp ada sekali tu dorg bergaduh, abangnya baling mainan kena mulut adik n berdarah sikit.. sadiss sungguh haha.. bila dorg berbual n main sama2 aku rasa kelakar giler.. sbb beza umur pun 2taun setengah aje, dorg sgt kamceng. safiya ni sgt bubbly n naughty. pastu suka bergaya n suka kalu org amik gmbr dia. siap pose2 lagi. perangai mmg terbalik giler dr abang dia lah.. sbb abg dia sgt pemalu..

last few days aku ada lah berborak dgn sorg kakak yg dh nk pencen dr kompeni lama. dia tanya kabar anak2.. aku pun cerita lah pasal farris. pastu ada satu komen dia yg nk buatkn aku tergelak sbb dia ckp "nasib baik lah ko dh resign sue. kalu ko masih kt sini, kalau ko terlepas ckp pasal hal ni, mesti org menumpat ko".

personally, aku tak pernah terpikir ke arah itu. lg satu, aku xpeduli kalu org nk kutuk aku ke apa ke. kalu aku peduli, menda pertama yg aku buat adalah xkn menulis pasal farris kt blog ni. tp tu bukan aku. aku terima apa yg Allah bg dgn hati n tgn terbuka. kalu diberi pilihan.. pilih antara dua samada nak anak macam farris OR tak ada anak langsung, aku pilih yg pertama.. aku pilih utk ada anak mcm farris. aku sbnrnya bangga dlm byk2 emak kt dunia ni, Allah pilih aku utk dpt anak mcm tu. sbb apa? sbb anak yg istimewa utk mak yg istimewa.

lgpun anak aku bukan ler ada penyakit bwk maut pun. anak aku bijak. masanya akn tiba jugak.. last 2weeks aku jupe kawan lama yg dh 17taun xjupe. dia bgtau anak kakak dia pun mild disleksia jugak. tp UPSR pun dpt 5A. sbb apa? sbb budak2 mcm ni, dorg lmbt dpt.. tp once dorg dapat, dorg dapat terus.. samalah dgn yg doktor anak aku cakap. tp aku mls ler nk elaborate psl menda ni kt kakak tu. org yg xtau mmg senang skeptikal.. tp aku rasa xyah la aku nk pg kt semua org n explain A to Z. ni saja aku cerita sbb nk semangat sikit kt mak2 kepada dyslexic child. sbnrnya yg penting bukan anak2 kita ni nk kena dpt straight As.. yg penting dorg ni dpt peluang utk belajar yg sama dgn budak2 lain yg xbermasalah.. tu yg paling penting. basic idup ni adalah membaca n berilmu. Ilmu xsemestinya dlm bentuk atas kertas cam degree or master or phd. It shld be more than that...

TETAPI!!!! kalulah betul2 ada org nk mengumpat psl hal anak aku, sila lah.. bukan apa.. ni kenyataan hidup. sumer org akan diduga oleh Allah, at any point of time in our life, in any way or another.. xblh nk lari dr kenyataan tu sbb yg berkuasa hanyalah DIA. kita sebagai hambanya ni kena 'lalu' aje 'jalan' yg Allah dh tentukan utk kita..

Ada org diduga dpt anak2 yg bijak, tp bila dh besar xnk jaga mak bapak or derhaka. ada org dpt suami yg baik, tp xder anak. ada org ada anak berderet2, ada suami baik, tp anak sumer xmakan ajar. ada org ada anak baik2 n berjaga, tp dpt suami yg xbertanggungjawab.. ada org punya keluarga yg bahagia, tp rezeki yg sgt sempit n hidup daif.. mcm2 lagi lah contoh2 biasa.. masing2 punya dugaan.. adalah masa utk kita pulak diduga. hidup mana blh memanjang aje manis.. kalu tak nnt kita lupa tuhan la pulak kan..

apa2 pun 2011, aku harap yg manis2 aje.. sbb 2010 dh byk sgt diuji.. tp 2010 rezeki pun agak murah. 2010 pun byk berjalan... byk gak yg manis2 ditaun 2010 cuma 2011 aku nak lebih byk yg manis2 hahahah..

happy new year semua!!

p/s: byk gmbr aku nk share ni. nnt aku update hehe