Saturday, January 22, 2011

cerita kerja malam & Farris...

keje kt line IT, dh jd kebiasaan utk keje malam2.. esp batch support, DR support and etc. masa kt kompeni lama dulu mmg selalu kena.. pulak tu keje2 cannih xder elaun lain selain dr claim handphone RM30-RM50 (depends kt level apa korg berada)..

keje kompeni skrg, so far mmg aku dinyahkan dr standby support. cuma once, december 2010, kenalah buat DR. dr kul 6pm ke kul 10pg esok harinya. merasa gakla curi2 tido wpun kejap.. tp mmg penat ler..pejam celik pejam celik mata aku..




bila time2 kena wat keje cannih, sure rasa nyesal apsal la dulu2 amik course lain.. dh amik IT nasib badan ler (masa belajar dulu mula2 tu aku amik mechanical engineering. tp too tough utk org yg average intelligence like me (or maybe aku ni below average kots huhu) so end up, tukar ke IT. pttnya tukar la jd cikgu maths lagi bagus!).. huhu.. recently, boss aku dh dok tanya aku bila blh standby support. dh byk kali tanya so aku paham2 sendirik lah kan. team aku 5org aje.. so cam xadil la pulak kan kalu aku xstandby.. dah ler aku antara org yg berpangkat besar sikit dlm team tu (dan paling tua! :P) akhirnya aku setuju dlm paksaan!.. aku akn start support masa chinese new year. sebulan kenalah seminggu. tp aku rasa ok gak wat standy support kt sini, sbb ada elaun. RM30 sehari. dapat kol or xdpt kol, ada prob or xder prob, tetappp dpt RM30 sehari. sebulan dpt ler extra RM210 duit free. and yg paling aku rasa ok sbb standby support dia blh buat dr rumah, ada VPN, dial aje dr rumah. buat aje keje sambil baring2, pastu dpt duit free.. boleh lah kan..

compare dgn company lama dulu, dh ler xder elaun, kalu operator call aje, kena drive at wee hours masuk opis. kadang2 kul 2,3 pagi dpt call.. mmg stress.. nak2 pulak perempuan mcm aku ni hah nk drive sorg2.. kadang2 asben yg tolong drivekn.. kadang2 kesian lah tgk dia tido dlm keta sementara tggu aku siapkn keje... 

soon, back to support life lah aku. aku dh plan dlm kepala, dpt duit RM210 setiap bulan, aku nk simpan.. sbb apa? sbb aku nk beli jam mahal.. kalu bules Tag Heur huahaha.. kenapa jam?? semenjak tgk asben yg suka kumpul jam, aku rasa fall in love dgn jam.. aku rasa jam tu aksesori yg cantik. esp jam yg tali dia cantik. tp xbermakna la aku beli jam mahal2.. paling mahal pun yg aku pakai skrg je.. selain dr aku mmg suka, aku psiko kan diri skit supaya bersemangat waja sikit membuat keje2 support ni. biar aku ni ikhlas sikit buat2 keje off office hour ni (sbb part of me, aku rasa malas benorrr nk support n kepala dh setat melilau nk cari keje lain padahal keje2 kt sini dh cukup best dah)

ada org tanya aku apsal xbeli designer handbag? jawapan aku senang aje. aku xkaki handbag ler.. kalu aku tgk handbag lawa2, mmg terdetik ler kt ati aku handbag tu lawa.. tp aku rasa handbag mahal xseswai utk aku. aku xleh carry the brand very well.. nnt org ingat aku beli kt petaling street. yelah kalu suar keje aku takat brand girdano or hush puppies aje (oh yes aku sgt suka khakis sbb bukan takat g keje, g jalan2 pun aku blh pakai. 2 in 1. jimat bajets). baju laks cam2 brand aku ada dr padini smpi le applemints or girdano.. tp sumer xpernah cecah RM100 per baju pun. lain le kalu baju pun aku dh main sarung GAP and above ke.. opss aku adalah baju GAP.. tp GAP bandung muahahaha.. senang citer lain org lain minat dia kan. ada org minat handbag, minat gadget, etc. kalu sebut psl gadget, aku suka kamera! now tgh simpan duit utk beli my dream camera.. owh did i tell u i'm in my journey to 'cash-only' lady? ada lah satu kredit kad dgn kompeni skrg.. yg ni utk byr insurans, retirement plan n bayar gym. Soon aku nk pakai mastercard combo aje.. senang deduct dr current account je... ni resolusi taun baru aku.. no hutang2.. cash term only.. maybe aku nk apply combo card dr company lama aku bekerja.. see how ler.. utk org yg senang terjebak dgn pembelian tidak dirancang cam aku ni, ni lah satu2nya penyelamat poket dan kehidupan yg aman.. 

ok pasal farris laks, smlm aku n asben bawak anak jalan2 kaki area rumah aku ni. endnya trus ke playground dpn rumah.. kt playground Safiya cam biasa naik buai jerlah keje dia. farris amik batu n kayu.. pastu ajak bapak dia idupkn api pakai kayu n batu.. cam la bapak ko tu terer sgt nak oii.. 

bila aku tanya sapa ajar hidupkan api cantuh.. dia ckp tom n jerry (kartun channel 616). anak2 aku ni sorg2 sgt affected by cartoon. siap smlm dia kumpul2 batu setempat n panggil aku ajak aku hidupkn api. smpi berbuih ketiak aku menggesek kayu tu pun kompen api xidup2 gak.. siap dia ckp kt aku "be careful, mama".. pastu bila xjd aje dia pun cakap "it's not working", pastu trus cari batu lain.. seumur idup aku xpernah idupkn apai pakai batu n kayu. ada lah aku tgk canner org buat masa tgk rancangan "Man vs Wild" tp aku mana la tau in practical kan. salah batu ke, salah kayu ke.. tp mmg smpi nk dkt maghrib xabis2 dia nk cuba idupkn api.. 

lg satu, kalu kitrog kuar ke playground ke mana2 ke, kitorg mmg join sekaki anak2 main apa2.. esp aku laa..  xder la aku nk duduk aje n tgk.. aku mmg over sikit kalu bab2 layan anak ni. apa anak main, aku sure join. smlm farris buat jumping jack flash. dia ckp belajar kt sekolah. tp dia buat salah.. pttnya masa tgn kt atas, kaki kena kangkang.. tp farris tgn kt atas ke, kat bawah ke, kaki konfem kepit. so semalam aku telah menunjukkan cara yg betul. koordinasi tangan n kaki tu beb! kenalah ajar anak.. esp anak mcm farris kan.. last2 blh gak dia buat. emak2 org yg ada kt tmn tu tgk jerk aku. sure dorg ckp kemain over mak nya kan.. nasib laa.. aku bukan kacau org pun so apa aku nk kesah.. dh ler playground tu dpn rumah aku kan.. 

ada org ckp farris ni disleksia sbb makan byk sgt junkfood. sebenarnya farris xmkn junk food langsung. bukan xpernah bg, tp dia mmg xsuka. dia suka nasik, roti (sgt2 suka roti), suka coco crunch, suka biskut chipsmore. gula2 dia xmakan. coklat dia xmakan. paling kuat pun dia akan makan lollipop lah.. tp dia ni suka aiskrim.. n suka dadih.. susah ler nk ngadap org yg byk teori ni.. i know my kids better lah.. tp aku mls nk cakap byk.. aku layankan aje org2 yg suka bercakap mcm ni..