Monday, January 24, 2011

Alhamdulillah..

Balik keje trus bersemangat nk update blog.. sbb apa? sbb arini dh dpt berita psl bonus.. hahahha

esok dpt gaji + bonus. satu lah psl company skrg.. sumer budak relax je nk tggu bonus. kalu kt kompeni lama dulu, pas bulan 7 aje sawan masing2 dok bincang psl bila la bonus nk dpt n berapa la bakal dpt. masa ni gak ler rumours-mongers paling bersepah2!

kt kompeni baru ni aku smpi naik heran. senyap sunyi smpi ler ptg td dpt email dr HR head ckp bonus + salary Jan 2011 esok, figures sila check kt payslip. xlama pastu secretary pun dtg dgn payslip. bukak2 aje payslip, pergh gegak gempita satu ofis. hepi kau masing2..

as for me, aku baru keje 6mths (Jul - Dec). So aku dpt prorated ajelah. ingatkn dpt ler dlm sebulan. sekali tgk figure, sgt2 bersyukur sbb dpt more than expected. xder la banyak melampau, tp bersyukur ajelah org nk bg kan. bonus ni duit free. kalu company xnk bg pun xleh nk ckp apa... sbb bonus kitorg bukan contractual. based on company's performance + individual's performance.
Masa aku blah dr company lama dulu, aku telah "miss" bonus n increment. means 2010 aku mmg xmerasa bonus. increment xkisah la kan sbb aku pindah keje ni pun sbb offer lebih.. on top of that aku telah kena fork out own money to pay-off my sundry loan (staff loan ler, gatal amik nk mekap rumah kunun hohoho). so dgn bonus yg aku dpt ni campur dgn lebih gaji yg aku dpt everymth, I knew that I have made a gud decision by leaving the previous company. company lama bukan xbagus, tp aku rasa xleh nk grow. almost 5yrs cantuh gak. stagnant.. PLUS, ada lah few little napoleans that I knew I can no longer work with. Tiap2 ari mengadap little napolean smpi tahap kemeluatan aku dh smpi anak tekak! nk mengelak xleh sbb dh keje melibatkn dorg. So now, I'm having my new life, new career and plus, got all the chance to learn everything new. Tuhan tu maha adil, kalau kita doa and niat kita baik, insyaallah Allah permudahkan..

Syukur sgt2 Allah murahkan rezeki aku. bg aku, ni sumer rezeki anak2.. esp utk Farris.. syukurlah Allah makbulkan doa aku mintak dimurahkan rezeki utk anak2.. Alhamdullillah sesgt...
jgn korg suruh aku belanja pulak ok.. dh bercabang2 plan mana nk salurkn duit tu. mana nk byr utang, mana nk belanja family makan, mana bajet nk balik kampung, bayar zakat (owh ini wajib) etc hahaha.. paling penting kena save utk Farris. xtau lg apa yg akal menunggu kitorg dikemudian hari..

Last note, Safiya dh pandai baca doa makan dr tgk cerita Upin dan Ipin. kitorg xpernah ajar. dia pun xpernah pg sekolah lg. pandai dr tgk Upin Ipin aje. seronok sgt dgr dia baca doa. betul pulak tu. Kalu lagu laks, dia sgt suka nyanyi lagu "Baik-Baik sayang" dr Wali Band. Rasa kesian dgn dia ni sbb kitorg terlampau bg perhatian kt Farris smpikn kurang masa ajar dia.. pasni nk lebih kerap pasang CD Iqra.. dgn harapan dia dpt belajar Iqra pulak lepas ni.. insyaallah Amin..

Farris la sekrg ni yg masih blm blh buat hafazan, baik doa mahupun ayat lazim.. kena lebih keje kuat ajar dia pasni..