Thursday, December 29, 2011

Hanya di Terengganu??

Alkisahnya kitorg balik Ganu dr 2 smpi 4 Dec. Balik sebab anak sedara asben punya kenduri kawin 3hb tu. Plan asal nk kenduri 2Dec, last minute tukar 3Dec laks permintaan dr belah perempuan. Dah melepas aku xdpt pg wedding opis mate lama, Fatin kat KB. Mintak ampun ye Fatin... 

Gambar ini diambil pada 4 Dec di sebuah (??) parking di Kuala Terengganu. Aku xingat exact location sbb dh sah2 bukan kampung aku so mana la aku nk ingat jalan kt tmpt org. cuma yg aku ingat ala2 xjauh mana dr Wisma Permint. Bukan belakang Wisma Permint tp belah dpn.

Aku rasa aku xpernah lg tgk parking cannih kt mana2 tmpt lain... Jakun Kagum aku masa aku tgk parking ni.. 

jeng jeng jeng.. Presenting.. 

Mechanical Parking Lot


dasat tak? ada dua deret bangunan parking bertingkat ni. Utk close up bangunan parking mekanikal ni, sila tgk kt billboard atas section E tu... Tulah rupa dia.. xdapek la aku nk mengsnapnya sbb teramat la besar. Tinggi pulak tu. Aku xsure berapa keta blh masuk kt setiap section. tp mmg byk. 6 bijik ada kot.. Lupa. Nanti balik KT aku g tgk lagi =P
(menyampah aje org baca blog aku ni kan. sikit2 lupa =P)

konsep dia cannih. ko masukkan kereta kt petak2 disediakan, ikut jenis keta masing2 lah based on berat kete. Nanti bila ada keta lain nk masuk, keta ko akan di naikkan ke atas by tekan butang2 kt sebelah tu. ada lah operator yg tukang jaga kt situ.. 

kalu time nk turunkn keta cantuh gaks. katakan keta korg kt atas, nnt operator tu tekan2 la no pastu nnt keta korg akan turun.. pergerakannya mengikut arah jam ok. bila keta korg turun, keta2 lain pun akan beralih kedudukan lah.

aku terpikir lak.. kalu la tetiba sistem jem.. keta korg laks kt atas sekali.. apa nk buat? mau balik umah jalan kaki or naik teksi.. :D

praktikal kt bandar besar yg parkingnya sgt limited kan.. giler maju Kuala Terengganu bandaraya pesisir pantai.. 

:D

Ekceli, masa ni kitorg tgk je org parking kt situ. Kitorg parking kt petak biasa aje. takut beb tetiba jem kang mampus trus kansel nk balik kampung aku.. sbb dr KT tu kitorg trus balik ke Kg aku. tido satu malam pastu baru balik KL... 

Tulah kelebihannya bila org Terengganu yang menetap di KL tapi kawin dgn orang Pahang..
;D

Wednesday, December 21, 2011

Shopping barang sekolah

Semalam amik cuti. selain dr nk clearkn cuti yg berbelen 2 ari, nk g beli kelengkapan sekolah Farris.
Sebelum g shopping, g sekolah dia dulu. Aritu dia dh amik diagnostic test. So pg ni utk tgk dia dok kelas mana n nk beli buku2 sekali.. Guess what? Out of 7 classes for standard one, Farris kat kelas ke 4. Tgh2.. As what i always wished. Alhamdulillah. Pikir2 balik kan, not bad eh for a dyslexic kid like him dpt kelas no 4. Alhamdulillah.. Aku doakan semoga taun demi taun Farris akan terus progress well and aku pegang kata2 Dr Kasmini, with the right treatment, support, etc.. one day he'll bloom. Insyaallah...

31 Dec ni ada orientasi. Aku dh plan nk jupe cikgu dia n bgtau sendiri psl kondisi Farris. Hrp cikgu dia ok laa.. amin..

cobaan mengambil gmbr dpn sekolah. panas melengut.. nk bukak mata pun xlarat..

Sebut psl kondisi Farris, smlm gak kitorg pg sekolah agama. Actually kitorg cari sekolah agama Private. Actually ada la sekolah agama kerajaan punya. Dh register awal2.. tp last minute kitorg decide nk anta private.. Sbb kt skolah tu sekelas smpi 40-50 org.. mmg xseswai dgn Farris. Dia mmg dh blh baca, tulis, mengira.. tp bab hafazan mmg very poor. Paham2 jelah belajar bercakap pun masa umur 4 taun.. canner la nk dia sebut perkataan2 dlm bahasa Arab dgn betul.. pastu nk hafal pulak tu. Kalu dh smpi 40-50 org sekelas, canner la cikgu nk bg perhatian kan.. mula2 tu aku agak terasa sikit dgn ustazah yg kitorg jupe kt sekolah ni.

Kisahnya masa nk register tu, asben berterus terang dgn ustazah tu psl kondisi farris. Masa asben ckp aje Farris ni mild disleksia. Ustazah tu ckp "yg tulis terbalik2 tu ke?". husband ckp "ye".. trus ustazah tu ckp "kalu mcm tu susah lah. mcmana nk ajar kalu semua dia terbalik"..

Frankly speaking.. Aku xberapa suka org yang belum apa2 dh sgt negative.. dgr la dulu explanation kitorg..

dgn pantas aku pun ckp.. aku ckp ler farris ni kitorg dpt detect problem dia masa dia 5taun. dh pg jupe specialist, dh buat treatment n now he's OK. dh blh baca, tulis, mengira.. dgn baik sekali. Asben siap ckp kalu teruk, xkn ler dia dpt duduk kelas ke 4, means dia xder la teruk sgt. pastu aku ckp kt ustazah tu kitorg punya expectation xtinggi. Kitorg tau kemampuan Farris tu mcmana.. Kalau dia xcpt pick up sekali pun wpun pas anta kt sekolah ni, kitorg xkn cakap sekolah tu xbagus. Pastu baru la ustazah tu ok n ckp kalu cantuh dia akan letak farris sebelah cikgu. Pastu dorg akan ikut kemampuan Farris. kalu xblh, maka dorg xpaksa. Kitorg ckp OK..

Kdg2 aku agak kecewa dgn sikap skeptikal sesetengah manusia. aku anta anak aku kt sekolah korg bukan expect korg ubah dia jd superhuman.. aku nk anta kt sekolah korg sbb aku expect bila student xramai.. pastu berbayar, aku expect korg lebih fokus kat each and every student. Jgn cpt2 nk judge parents tu demanding ke apa.. n lg satu, kalu ko dgr je budak tu ada masalah or sedikit special, trus ckp susah.. *sigh*. ni lah perangai manusia.. before this lg best.. pernah aku ckp dgn someone related to us (sedara mara lah) psl farris, trus dia ckp farris ni IQ dia lg rendah dr budak sebaya.. i was like "hellooo???" tp dgn sabar dan penuh tawadduk aku explain kt dia, kalu IQ dia rendah, dia budak lembam.. IQ dia xrendah.. IQ dia normal cam budak biasa.. cuma cara otak dia tafsir tu berbeza.. pastu aku pun ckp "Bill Gates pun disleksia.. takkan ler Bill Gates tu IQ dia rendah".. so skrg ni aku suka bgtau org.. "Farris ni special mcm Bill Gates. Dia disleksia." hah kau xder sapa berani ckp dia IQ rendah. muahkahkahkah..

Anyway pas bincang baik2 n ustazah tu pun OK, kitorg register je Farris kt situ. sekali dgn kelas Iqra.. harap2 dia xder la penat sgt since byk menda nk buat sekaligus.

Dr sekolah tu, kitorg trus ke Aeon yg baru bukak dkt dgn umah aku. bukan dlm taman yg aku tinggal.. tp kt luar.. Tp dkt ler.. dlm seploh minit ada la kot. ntah ler xpernah timing. kat Taman Anggun Kota Emerald, Rawang. Anggun ni taman yg high end lah. utk org2 kaya. umah cun2 gilos kt situ tp aku mampu telan air liur jeklah.. Semi-D RM850k. kau mampu???? Aku tak.. haha. maka aku duduk ajelah kt taman utk2 golongan Marhain mcm aku ni..



Best ah Aeon ni. aku kira complete lah utk keperluan kitorg n location pun sgt dkt. Paling aku suka sbb ada segala feberet aku : sushi king, secret recipe, kenny rogers, pizza hut and paling penting... jeng jeng jeng.. ada TGV!!!! tp opening soon ler.. yabedabedu... best giler!!!! So jemput2 ye dtg ke Aeon Rawang =P

Ekceli Aeon ni baru bukak isnin lepas, 19hb. Kira aku antara org yg awal la g ukur tapak kt sana.. hehe

Kt Aeon ni dok shopping kelengkapan sekolah Farris n kasut sekolah Safiya lah.. aku xsangka btl mahal rupanya beg sekolah budak. nk beli beg saiz apa pun aku xtau. siap sms kawan tanya beg nk kena beli besar mana hehe.. blm abis lg shopping.. tggu weekend ni pulak.. aku sendirik pun nk shopping baju aku. la ni g keje baju2 lama aje. baju keje + baju g jalan sama je.. sian btl.. maklum la taun ni shopping baju peknen aje..baru ni la nk shopping baju baru..

ni some of photos taken smlm. Faheem tggl kt umah dgn bibik. So far xpernah bwk dia keluar lg. setakat g klinik adalah. pastu bawak g kedai makan .. tu pun sbb bwk bibik sarapan kt luar.. kalu tak mmg tggl kt umah aje. nnt besar sikit blh la bawak kuar..

Farris yg sentiasa good with blocks, lego.. etc..ciri2 budak disleksia sama.. 

baekk punya pose dr Farris.. 

ololo comelnya anak2 mama.. wpun kadang2 blh kena heart attack dgn perangai masing2.. ;)

sabtu ni nk g settle sekolah Safiya laks.. melayang lg RM.. fenin la kepala inche husband.. kui3.. dulu2 turn mak bapak kita fenin bila anak masuk sekolah.. skrg turn kita pulak. tak lama lg fenin nk sambut menantu laks.. how time flies.. 

p/s: tetiba terasa tua bila anak nk masuk sekolah rendah.. Safiya pun dh tadika.. 

Monday, December 19, 2011

Milk Booster

Milk booster yg terbukti berkesan.. 


terima kasih kepada Pn. Awanis yg kasik tau ;)

So far alhamdulillah masih berjaya membreastfeed faheem n stok alhamdulillah memberansangkan... 

aku xder choice wpun kdg2 terkejar2 cari masa nk pump sbb faheem eczema.. waaaa sian anak aku.. n sian gak kat aku sbb kena pantang makan mcm2... sob sob..

Sunday, December 18, 2011

Anak Patung..

Safiya dr dulu asik mintak Baby Alive. Pantang nmpk kt shopping mall sure mintak. Lately dia tiap2 ari dia mintak.. nak baby girl, nak baby girl.. Aku ckp dgn Safiya ok mama beli baby girl tp janji pegi sekolah. terjerit2 dia nangis ckp xnk g sekolah tapi nak baby girl. Hangin giler ok..


Harga baby alive ni pulak.. bukan murah2.. paling murah aku jupe pun dh sama dgn harga segram emas.. aku adalah mak yg kedekut bila bab nk manjakan anak2 dgn toys. educational toys xpe.. tp kalu menda kurang berfaedah ni manjang aku kedekut... masalah safiya ni pulak, dia bukan cermat. kat umah Barbie dh ada 5 bijik. 4 bijik (err apa penjodoh bilangan utk anak patung??) dh dibogelkn. baju ntah kemana.. Satu aje yg masih berbaju. Rambut laks masing2 dh jadi mak lampir..

Safiya sgt lain dgn abang dia. Farris aku harap sikit nk main elok2 sbb dia nmpk lg cermat. Toys dia sumer dia simpan elok.. Hot wheels dia,dia simpan elok2 dlm bakul n susun2 kt rak TV.. rak TV okkkk.. umah aku mmg xlawa pun.. mainan sepah sana sini. gasak ler aku kdg2 mls nk cara.. biarkn saja... biarkn anak2 kreatif ok maka akan membantu pembesaran minda yg sihat muahaha (sbnrnya mak malas kui3). one day nnt aku amik gmbr toys Farris yg bersusun2 n tunjuk kt sini eh.. kalu aku ingat laa..

So semalam, pg Tesco, dia mintak lg baby girl. nk dijadikan cerita, aku terjumpa patung baby comel sgt. material pun bagus.. Siap dgn puting, botol susu, pampers, set bedak n alat mandian + potty training punya bekas tu cuma RM29.90 aje. Tunjuk kt dia, dia suka. siap cium2 lg kotak tu.. Selain lg murah giler babas, ada cop MC means selamat utk kanak2.. maka zaaassss aku membelinya.. So senyap dah.. dh xsebut nk baby girl lg.. tggu n lihat jelah baper lama bertahan sebelum dibogelkn n disepah2kn..

ni gmbr tido tghari smlm. tido dgn baby gilrl dia. malam smlm pun tido dgn baby girl. pg ni pun. aku nk tgk berapa lama bertahan..

masa aku kecik2 dulu, family aku sgt ler susah. maklumla mak bapak peneroka felda. noreh getah je kejenya.. g ladang pun naik moto buruk pemberian mak sedapa kepada mak aku. dgn moto buruk tu la jugak bapak aku gunakan utk angkut anak2 dia pg n balik sekolah. bapak aku ni wpun xsekolah tggi, tp dia sgt amik berat hal2 sekolah anak. sebelum g menoreh anta g sekolah. time balik sekolah lak jemput kitorg dgn baju menoreh tu lah. masa tu xterasa pun baju abah tu busuk.. sbb semua org pun mcm tu.. tu life idup kitorg dulu2.. tp alhamdulillah berkat usaha mak bapak aku anak2 dorg arini sumer berjaya or at least hampir lah. aku sebut hampir sbb ada 2 org lg anak dia yg masih di IPTA. kakak aku cikgu, aku - well korg tau la aku keje apa kan.. keje godek komputer ari2.. adik lelaki aku pangkat hebat tp gaji xhebat mana - leftenan komander TLDM. Dia askar yg ari2 pengang pen maka badan cam badak dipam2..  lagi 2 org belajar lg.. recent years je baru la mak bapak aku tu senang. this yr la paling nmpk ok sbb mak bapak aku dh dpt buat rumah batu lg cantik n lg selesa.. grill aje bapak aku beli yg lg lawa dr umah aku n mahal gilos. eksyen bapak aku.. high taste rupanya.. 

masa aku kecik2 dulu, toys adalah benda yg jarang sgt dpt.. jarang sgt ok.. kalu dpt anak patung yg pejam celik pejam celik (baring dia pejam, angkat dia bukak mata..) tu dh kira hebat sgt lah. Yelah bila nk makan pun bercatu apa kes nk bazir2 duit beli mainan anak betul tak? Susahnya masa aku kecik2 dulu, bila masa ujan xleh noreh getah.. sgt la azab. ari2 makan nasik goreng. asalkn ada bawang, ikan bilis n kicap, jadilah nasik goreng. Tp kitorg sentiasa happy. ada je menda yg blh kitorg buat mainan.. salah satu mainan buatan sendiri yg smpi skrg aku masih enjoy membuatnya adalah "anak katak"..

Dolu2 aku n kawan2 aku kalu main pondok2 musti ada anak katak ni.. material yg diperlukan adalah : kain lampin..

meh aku ajar step by step buat anak katak..

step 1 : bentang kain lampin kt permukaan yg rata..

step 2 : gulung kedua2 belah kain smpi bertemu kt tgh2..

step 3 : lipat one end smpi ke tgh2..

step 4: buat cam kat atas.. 

step 5: selit ujung kt bawah kain n selisihkn.. pastu tarik.. dh siap anak katak.. boleh main..

ekceli aku buat tu utk safiya. dia suka.. instead of anak katak. dia panggil katak aje.. tp kejap jelah dia main.. byk lg menda best dia blh main xmcm masa aku kecik2 dulu.. anak katak ni kira abis best lah.. kehulu kehilir angkut.. time tu kalu xnk cpt sgt terburai, kitorg biasanya amik getah gelang (rubber band) n ikat kt badan dia.. 

kesian kan.. tak kesian lah.. wpun serba kekuragan tp aku membesar sbgi budak yg hepi.. n smpi skrg aku sgt value duit n kdg2 sgt kedekut utk membazir kt bab2 tak berfaedah.. kalu nk beli apa2 yg mahal, aku musti akan pikir bukan sekali dua tp pat puluh pat kali pun blm tentu aku abis pikir lg.. 

Tp aku sgt sebijik perangai bapak aku.. aku xkedekut bab anak2 sekolah. aku xmerungut anak2 pg sekolah mahal n spend byk utk sekolah anak.. wpun aku kdg2 heran bila dgr jiran2 aku mengomel tadika tu mahal, tadika ni mahal.. ada tu kemain kaya tp pakai kabel nk masukkn anak ke tadika kerajaan sbb ada kuota... biar betik??? bglah peluang tu kat org yg less fortunate. bersepah lg org yg kurang mampu. education is the best investment.. so jgn la kedekut... 

Friday, December 16, 2011

Masa itu emas...

Lama xupdate.. kt opis keje xbyk pun tp yg ada sumer susah2.. susah satu, blur pun yer. Cuti lama agak bengong kepala.. dah balik umah, rasa sayang nk sacrifice masa yg ada sikit utk dispend dgn anak2 tu utk on laptop n update blog wpun byk menda nk aku nk put remark in this blog..

Kt opis baru abis buat appraisal. Appraisal team aku best sikit.. sbb team lead kitorg isikan utk kitorg. kau ada??? hahaha dasat tak team lead aku. ada la satu dua menda dia kasik kat aku yg aku xberapa setuju tp aku diam.. sbbnya masa cuti beranak 2 bulan, ada 2 projek yg aku xinvolve.. n sepanjang aku peknen, kdg2 kt opis aku tido jap.. dia xpernah bising pun so aku pun mls la nk komplen apa dia kasik kat aku. tak de la teruk.. cuma aku rasa aku deserves sedikit better. dia bg aku 3.8 over 5. aku rasa aku deserves at least 4 tp xperla diam jelah.. Tp pas one to one session dgn manager aku, aku rasa nyesal laks apsal la aku xfight for my appraisal dgn team lead aku.. Apapun dh terlambat nk fight pun sbb aku dh sign, manager pun dh sign..

since bonus pun dh xlama cam biasa la pas bonus je sure akan berlaku penghijrahan staff ke company lain. standard la kan.. ex boss tanya kot aku nak rejoin previous company? mula2 aku rasa mcm nk join sbb aku rsa aku blh demand since aku sorg je tau sistem kt sana sbb the whole team dh resigned ok.... tp pas consult incik suami, dia xberapa setuju sbb kt sana aku keje teruk dulu2.. dia dh best giler dh sejak aku keje kompeni skrg sbb dia dh xyah dgr aku mengaruk tensen dgn keje.. yadda yadda yadda.. pikir anak2, pikir stress level, pikir workloads kt sana, dan juga selalu la nnt balik lmbt xmcm skrg balik sharp2 etc.. aku decided xnk join. Kalu aku nk tgglkn company skrg.. i better go to a better one bukan tmpt lg teruk. The job and workloads that i had in my previous company meant only for singles.. not for a mother like me..

i have no regrets.. i'm sure this is the best decision for the interests of everyone in the family..

The only thing worth seeing every evening is not the extra bucks i made during the day, but the faces of this little cutie.. 




cumell!!! kissy2 i love u son ;)

i wish i can spend more time with you, with abang, with kakak.. :(

Monday, November 28, 2011

Waktu gembira sudah berakhir..

Salam...

aku dh selamat masuk keje jumaat lepas. pejam celik, pejam celik, dahhhh 2 bulan. kejap aje. kompeni aku kja skrg blm implement cuti 3 bulan. beruntunglah org yg cuti smpi 3 bulan ye dak.. tp kalu cuti smpi 3 bulan, humm takut2 masuk opis password PC pun lupa!

Faheem mcm tau2 aje mak nya nk keje ari jumaat tu. dia buat hal baikkk punya. tido lmbt. pastu kul 3 pg blh bangun menyusu n berak 2 x.. 2 x okkkkkk... pg tu pulak, tgh sibuk2 nk bersiap g keje, dia bangun melalak2.. xnk susu. nk direct breastfeed xsempat. bg expressed breast milk dlm botol dia xnk pulak dah. bersilat pg tu bibik nk bg susu.. pas aku g keje aje, elok senyap. Tido trus. Sabo jelah..

Tu cerita ari jumaat. Arini ok, alhamdulillah xder sebarang kejadian yg tidak diingini. Behave n sgt bagus. Bangun menyusu cuma 2 kali.. Dptlah mama nya tido lama sikit. 2nd menyusu tu kul 5.25am. Trus xtidolah aku. Pas breastfeed, aku ke dapur defrost EBM, kemas2kn pump and ice brick masuk cooler bag. Pastu trus mandi, solat n bersiap2 ke opis.

Susu laks, stok expressed breastmilk(EBM) ada la dlm fridge. Kt opis laks, berjaya gak aku collect 5botol EBM utk Faheem. Sehari dia minum 4botol setakat arini lah.. Alhamdulillah cukup utk anak aku.. mudah2an murah rezeki hasil tenusu lumayan :D. Tp aku standby gak susu Isomil kat rumah. In case xcukup susu yg dh defrost. Kang xder la kelam kabut bibik..

Faheem sgt sensitif. Kulit muka penuh ruam susu. cuba satu krim, mcm xseswai sbb mcm menghakis kulit laks. jupe doktor lain, dibgnya calamine lotion. Alhamdullilah ok.. skrg dlm paras berjaga2, sikit aje susu yg meleleh kt tepi mulut pun harus di lap sepantas kilat. sbb dia punya ruam susu bukan setakat penuh pipi tp smpi tepi mata.. gara2 dia suke tenyeh muka sendiri dgn mittens.

Sabtu lepas checkup 2bulan n cucuk triple antigen. Berat Faheem dh 5.8kg. Lahir, 3.6kg. Umur sebulan, 4.6kg. 2 bulan, 5.8kg. Means Faheem gained 1.1kg in one mth.. berat badan naik sedondon dgn tahun kelahiran. Xsabar2 nk tggu besar. Blh buat main n jalan2.. Skrg baru pandai senyum sesikit n sembang sesikit. Tp dia sgt excited bila nmpk kakak n abang. Ternanga2 bila nmpk. Mcm tau2 aje tu abang n kakak dia..

Tuesday, November 22, 2011

Concert & Graduation Farris

Akhirnya.. Farris "graduate" jugak dr kindy yang dia attend since dia 4 y-o. Soon my son will be going to primary school and will be wearing a name tag bearing his name. Yeayyy! Dh besar anak aku.. How time flies kan..

Masa concert ni Farris perform 3 performance - Koir 1 Malaysia, Modern Dance (dont play2.. k-pop hoccay, lagu Sorry Sorry lagi) and Bollywood Dance..


puan principal memberi ucapan..


record performance pakai ipad2. kau ada????
errrr... aku xder hahahaha


mentang2 la anak aku golap, dipakaikan baju India anak aku.. 



Safiya excited tgk budak2 menari.. taun dpn pg sekolah ok.. nnt kakak pun blh menari jugak..



2nd performance dr Farris.. k-pop tu.. lagu Sorry Sorry 


Blh join group Super Junior tak? Suar, kasut n belt sendiri punya. Tshirt sekolah prepare


apam polkadot versi angry bird. cumel. bukan aku yg buat. Aku cuma bwk grilled chicken cocktail aje. biasanya aku bwk kek. Kali ni mls nk membaking sbb sibuk dgn Faheem gitu


Last performance.. lagu hindi.. 


Siap sedia dgn jubah utk mengambil segulung "ijazah" yang sbrnya tidak digulung..

Muka2 yg byk berjasa dgn Farris.. esp principal yg spot problem dgn Farris.. Jasamu dikenang.. Allah aje yg dpt membalasnya..
Dr kiri : Pn Nita, Principal Krista BTP , Teacher Yuz yakni cikgu Farris masa K1 (5taun), Teacher Zana yakni Cikgu Farris masa K2 (6 taun) n ujung sekali Teacher Lina yakni cikgu Farris masa Playshool (4taun)

Pn Nita ni jugak cikgu kelas mandarin. Tp aku xanta Farris kelas mandarin. mana la blh dia belajar bahasa lain. Bahasa melayu pun awal2 dulu struggle dia nk belajar inikan pulak bahasa lain. Tp kitorg ada enrollkn dia kelas Mental Arithmetik (MA). tp cikgu yg ajar aku sndiri xpernah jupe. Cikgu luar yg dtg khas utk ajar MA aje. Samalah dgn cikgu Iqra.. aku pun xpernah jupe.


Sijil... Muka depan..
Apsal masa aku tadika dulu xder mcm ni???

Dalam.. Amboi bulatnya mata ko nak..


Dgn classmates n gmbr passport pun ada...


Segulung "ijazah" yang tidak digulung..




Hadiah n sijil sbb tamatkn bacaan buku BM, English n sijil komputer.. Satu je yg Farris xdpt sijil, yakni sijil Hafazan (doa2 n ayat lazim). Takper.. yg ni slow2 ler.. Dpt baca BM n English dgn lancar pun aku dh cukup puas hati..

Taun lepas masa concert n graduation, adalah taun sedih. aku asik menitikkan air mata aje. maklum la masa tu baru tau psl kondisi Farris. Tp taun ni, aku adalah ibu yang paling gembira.. Anak aku melangkah keluar dr tadika dh pandai baca.. Tp cikgu dia pesan jgn stop buat apa yg kitorg buat skrg.. continue ajar dia.. Insyaallah... Tp agak sukar sbb aku busy keje + now ada anak kecik.. but will surely find the time to teach him.. Insyaallah.. 

To our darling son, Farris... We are so proud of u.. 

Kissy kissy.. mommy loves u so much.. 

Tuesday, November 15, 2011

Anak no 3...



Sudah besar skrg.. dh pandai tegur org sikit2 n dh setat senyum sikit2..

xlama lg mamanya pun dh nk masuk keje.. skrg tgh train bibik mandikan n uruskan. tiap2 ari ada je yg lupa.. Xberapa byk minum pakai botol. dok tolak2 pakai lidah. sigh.. kena ajar lg nih...

malam kalu kena gaja, bangun every 4hrs utk feeding. Syok mama tido.. Ada masa2nya every 2hrs dia bangun. Sadiss..

Opismate sms. Jadual standby dh kuar. Bulan 12, turn aku standby 12-18 haribulan. bulan 1 laks 9-15 haribulan. Chinese new year kang aku kena lg gamaknya sbb aku aje sorg2 melayu dlm team aku. sorg lg melayu dh cabut pg Ambank. Byk cantik muka dorg eh nk soh aku standby 2x sebulan eh. Tp sbnrnya standby ni berbayar.. n bawak laptop balik rumah.. blh remote access je dr rumah.. pakai broadband company bg.. tp tetapppp malas nk standby.. padahal dpt duit lebih tu.. (simpan duit tu blh beli jam tag heur yg aku dok pospon2 tu kan)

Selama aku keje sini baru sekali aku standby. Tu pun awal taun aritu.. Adoii panik btl nk kena standby. Ramai sungguh resign akhirnya xcukup staff aku pun tpaksa la standby.. hrp2 xder masalah lah.. kalu tak, masaklah aku mana nk susukn anak, mana nk buat keje. kalu xleh solve problem dr umah, kena masuk opis.. Pass baton kat asben lah utk jaga anak. Time tu sure Faheem kena minum susu formula... tgh2 mlm nk pg panaskn EBM? humm dan faheem jerit setaman blh dgr..

kalu sebut psl standby.. mmg rasa nk resign n jd housewife.. tp tidak sama sekali la kot.. belum bersedia pslnya nafsu duniawi aku masih besar.. mcm2 aku nak kehkehkeh..

Apa2pun, aku harap n aku doa semoga Faheem ok masa ketiadaan aku. n aku harap bibik ni akan jaga anak aku dgn baik. So far dia mmg sayang budak. cuma perangai dia kdg2 menjengkelkan aku.. buat keje pun ikut dan aje.. arini nk naik temperature aku.. ada ke patut dia blh buang plastik bungkus roti kt rumah jiran belakang. Rumah aku ni semi-D cluster, yakni kembar 4. umah blkg ni tuannya dok Sarawak, ujung taun baru balik. Masa aku kuar kt terrace, aku nmpk ada plastik roti. aku tanya bibik. Dia ckp dia nk g sidai towel kt pagar belakang. Pastu dia nmpk plastik bungkus roti atas meja. Dia amik n trus kuar. Pas sidai towel, dia buang plastik tu kt situ. Aku ckp baik2 kt dia, blh tak lain kali sampah buang dlm tong sampah??? Aku geram dgn dia ni byk menda tp aku sabarkn aje sbb aku pikir dia jaga anak2 aku...

Kelmarin lg best, dia soh Safiya ajak aku pg beli goreng pisang sama singkong. Aku dgr aje Safiya ckp singkong aku dh tau dh ni sure bibik punya keje ni. anak aku mana la tau singkong tu apa. Aku tanya dia sapa ckp nk singkong? Safiya cakap bibik. Sahhh dia punya keje..

Aku xpernah berkira soal makan minum dia. sabun ke bedak ke pad ke segala keperluan dia aku xpernah potong gaji. makan ler apa yg dia nk makan yg ada dlm umah ni. aku xpernah bising. Gaji dia dpt mmg gaji bersih.. tp aku sgt xberkenan sbb xder adab.. ko hadap sgt nk makan goreng pisang sama ubi kayu kau, kau gunakan anak aku, suruh aku kuar n beli pakai duit aku.. cuba imagine kita keje dgn boss kita. boss bayar gaji kita, makan pakai tempat tggl boss tanggung.. pastu kita suruh anak dia ajak dia kuar, beli apa2 yg kita nk makan, pakai duit boss kita, as if anak dia yg nk makan padahal kita yang nak..

Aku nk tanya korg tergamak ke korg nk buat mcm tu??? Konfem xkan buat punya kan.. sbb kita tau hormat org.. Lain le kalu boss pelawa n tanya ko nak apa.. lain la citer kan.. ni main suruh2 main request2.. amboiiii over betull.. tp soriler aku nk layan.. bila2 aku rasa aku nk beli, aku beli.. ko main request2 gini thru anak aku laks.. sori the mori ler.. kalu aku layan ko skrg, esok lusa ko buat lagi.. konfem punya lah.. Dorg ni kan, wpun serumpun dgn kita, tp bab adab, mmg xder... percaya lah ckp aku yg berpengalaman dgn 5 org bibik nih... jgn layan lebih2, konfem bukan takat pijak kepala, dia kencingnya atas kepala ko!

tak per soy, sabar jelah.. sabar tu separuh dr iman *sambil urut2 dada n rasa nk bunuh org*

Monday, November 14, 2011

Diagnostic Test

Sabtu lepas diagnostic test utk kemasukan darjah 1 taun 2012 kt sekolah Farris. Aku xg hantar pun. siap2 kn dia kt umah aje. Husband yg hantar dia..

Utk test ni, dia kena pakai baju sekolah. Mixed feelings aku tgk Farris. Terharu sbb dh besar dh anak aku. xsangka berjaya jugak aku membesarkn dia.. paling berat perasaan aritu adalah.. aku bersyukur Farris pg test ni sbgi Farris yg dh pandai membaca, dh pandai menulis, dh pandai mengira.. Kalu lah xleh detect masalah dia , maybe dat day dia pg test tu sbgi org yg xtau apa2..

Bulan 11 taun lepas lah yg aku tau Farris ni dyslexia.. It's been a year pun. Masa mula2 aku tau tu, aku rasa dunia aku gelap seketika.. brhari2 aku menagis. yelah mak mana yg blh terima keadaan anak dia yg lain dr yg lain wpun bukannya in life threathening situation pun kan.. tp definitely as a mother, we have this protective-nurturing instincts and definitely we wished and hoped for the best for our children kan. Esp bila involve future dorg kan..

dlm tempoh setaun ni, byk yg di tempuh, byk effort yg dh dibuat, n of course with the help of the teachers back in his kindy, his doctor, dgn izin Allah (n with doa kwn2, family etc), bukan lah nk ckp Farris walks out of dyslexic condition 100%, but he improved a lot.. wpun kdg2 choice of words dia masa bertutur salah, sususan ayat dia xbetul, tp dia dh show us tremendous improvements. Dia lebih pandai converse in english compare dgn BM. kalu BM kdg2 dia ckp mcm dia tgh mumbling. Tapi still blh dipahami. Agaknya sbb dia setat belajar bertutur kt tadika english-based. masa tu mana laa aku tau anak aku dyslexic kan..

Final yr assesment kt kindy pun ok. result bagus. agama still teruk but better dr 1st assesment. Yg ni mmg susah sikit lah. bab hafazan mmg susah dia nk dpt.. mmg ciri2 budak dyslexia, sukar utk meritmakan bunyi. Sbb tulah budak dyslexia lmbt bertutur, xleh membaca. Mcm org yg pekak, dorg xleh bertutur wpun xbisu sbb dorg xpernah dgr bunyi so xtau mcmana nk produce sound. samalah mcm dyslexia, kalu dorg sukar nk meritmakan bunyi, canner nk bertutur dgn baik, canner nk membaca coz it's all about making sounds.. so parents, kalu anak korg by age 2 y-o pun berat mulut, blh cakap only few words, go get some advice from professionals ya.. Farris bercakap at the age of 4. before that dia blh ckp few words sahaja. milk, eat, mama, papa... aku xingat dh kalu ada yg lain..

So for next yr, sekolah agama, kitorg kena enroll dia sekolah agama private. yg sekolah agama rakyat (gomen ) punya xseswai lah.. ramai sgt student. sekelas 40org.. kena cari yg kelas kecik2 n bg intensive iqra class..

yg sekolah rendah ni pulak, darjah satu ada 8 kelas. giler ramai penduduk kt sini kan. padahal ni sekolah ke dua ni.. aku harap Farris akan duduk kelas tgh2.. kelas ke 4 ke, ke 5 ke, xkisah lah. Janji bukan kelas dpn2 n kelas ujung2.. Sbbnya aku takut kalu kelas depan2, cikgu ajar terlalu laju. kelas ujung2 laks.. takut too slow utk dia. kdg2 susah jugak bila dipikirkan.. sbb dia ni bukan xpandai langsung, cuma dia ada special needs. And that needs, if not fulfilled, he may not have the chance to blossom. Semoga Allah mengiringi kami dalam setiap perjalanan kami.. Aminn...


The next Bill Gates. I will always love you son...

Wednesday, November 9, 2011

Be careful of what you wish for...

Ramai yg ckp dgn aku geram tgk Faheem tembam. Ada gak yg ckp jeles sbb anak dorg xtembam... Aku cuma gelak n cakap je "be careful of what u wish for"..

bukan best pun dpt baby tembam dlm perut ni.. biar dpt yg kecik tp besar kt luar..

ni gmbr aku masa 10hari sebelum deliver Faheem. Giler besar bukan??? maybe xobvious sgt sbb baju besar kot.. nnt aku cari gmbr lain.. masa ni berat 75kg.. naik 20kg dr pre-pegnancy weight. mula2 tu xnaik byk sgt. aku pun punyalah hepi.. last2 hah amik kau!!!! giler byk naik!


safiya pun blh menyorok sebalik perut aku...




ni aku.. as of today (44 hari berpantang). berat 60kg (kalu penimbang ikea ni xmenipu aku...)

ramai org ckp aku dh kurus. hakikatnya aku aje yg tau bentuk badan aku mcmana disebalik baju n seluar... perut mcm org peknen 4bulan.. stretch mark toksah ckp laa.. kalu pakai bikini xcukup tanah org lari bila nmpk perut aku.. tu baru perut, blm lg punggung n paha.. 

Jeans mmg blh masuk.. sbb jeans aku sumer low cut. so perut besar pun no hal... jgn tertipu ok.. owh pakai jeans sbb td nk pg kedai.. hehehe baru abis pantang trus drive hokeh... to mark my indepence day kui3...

kesimpulannya, biarla kuarkn baby kecik dr perut. biar dia besar kt luar. besar kt dlm perut ni seksa nk bawak, seksa nk kuarkan.. n yg paling penting, jenuh ler nk kempiskn perut, nk deal dgn stretch mark bagai...cuma "advantage"nya, masa peknen gemuk nk mampus, pas pantang je org ckp kurus. padahal bkn kurus, cuma org dh lama tgk kita gemuk semacam sekali perut dh xmemboyot, muka dh xbengkak gara2 water retention maka nmpk ler kurus kununnya.. hakikatnya.. nan adoo!!!... =P

Monday, November 7, 2011

tommee tippee

sebelum faheem lahir lg aku dh beli botol Avent utk dia... tp recently aku realize yg bibik aku asik tertukar aje puting botol faheem dgn puting botol Safiya.. kesian Faheem tersedak2.. aku dok ajar dia tgk nombor kt puting, dia rabun laks...last2 aku decide beli botol brand lain utk faheem..

maka smlm aku tlh membeli botol ini.. dr kedai baby dkt dgn umah... 


stelah membelek segala bentuk teat, maka brand ini yg jd pilihan.. aku suka wide neck, kunun imitate breastfeed ler. dgn harapan xder la nipple confusion problem.. plg suka sbb bentuk teat dia bulat melengkung cam breast gitu...


compare dgn avent, rasa cam best lak tommee tippee tu.. semalam dh test, ok je faheem minum.. xder masalah pun xnk suck ke apa ke.. tp tetiba rasa panik laks, sok mana aku nk beli puting baru utk tommee tippee ni kalu tetiba xder stok kt kedai aku beli ni.. sbb aku xpernah jupe pun brand ni kt tmpt lain.. adehhh!!!!

Sabtu lepas balik Pahang beraya.. jem nk mampus.. lepas simpang ke bentong aje, baru ok jalan. ramai benor org kelantan dok KL rupanya.. beraya taun ni dgn makan durian.. sooon manggis laks nk masak.. yeahhhooooo....

tensi je pagi sabtu tu asben lambat2 aje bersiap.. mentang2 ler balik kg kita.. tggu ler balik kampung dia esok. aku laks nk buat lmbt2.. awas ko! buat baik di balas baik.. buat jahat sila sambung sendirik ahahahahaha.. 

kt kampung, ada ler sedara mara n jiran2 dtg melawat faheem. ramai dok suggest aku bg nestum campur dgn susu, buat cair2 kasik kt faheem makan.. sbb dia ni besar n kuat minum. xcukup susu katanya.. agak2laa.. budak tu bukannya 4bulan.. tp baru 40ari kott... kalu dh xlarat nk susu badan, sumbat aje formula milk.. tu lebih baik dr nk bg makan.. kdg2 aku pun xpaham org2 kampung n org2 tua ni.. ada je idea bernas dorg nk bg.. termasukla mak aku.. beria2 dia pun suruh kasik faheem ni nestum.. aku mengiyakan aje.. jgn jawab lebih2 xbaik, kang mak kecik ati..

mak aku mintak nk jaga faheem smpi umur 4bulan.. sbb dia risau tgglkn dgn maid aku.. aku pun xtau kenapa.. dulu masa safiya xder lak dia mntk nk jaga.. relax aje dia biar aku tgglkn safiya dgn maid no 1 dulu.. adakah kerana mak aku smell somthing fishy bout this maid? ntah ler.. aku pun byk menda yg xkenan dgn dia.. cuai nk mampus.. last few days, dia dh pecahkn 2 periuk vision aku. perghh time tu darah memang menyirap kepala btl. tp aku xmarah dia pun. mls nk bising menda dh jd pun.. lg satu kalu aku mrh kang sure dia nangis.. si tua ni mmg cpt tersinggung, ko jgn le salah ckp.. aku ni mls nk bising2 je sbb aku nk dia jaga anak aku elok2... aku bersabar jelah dlm temph terdekat ni wpun aku punya temperature dh tahap boiling water dh. kes dia pecahkn tu sbb dia angkat rak tmpt letak vision tu. kot ye pun nk angkat, ko tgk ler dulu apa ada.. alasan dia, dia lupa... yg dipecahkn tu pulak yg paling besar n paling kecik.. sadiss tull... hoih tensen mak! next time aku nk ckp kt dia kalu dia pecahkn brg umah aku nk potong gaji. bknnya kita nk sgt duit dia, saja nk kasik dia warning supaya next time hati2 la wat keje.. ni ikut dan je... mcm hampeh!!!

dh setat keje sok, aku nk bangun awal masak siap2 utk budak2 ni. nk suruh bibik uruskn anak2 aje. kain baju aku balik keje baru soh basuh. mop umah n cuci longkang ke tandas ke buat ujung mggu.. nk kena buat jadual btl2 ni sebelum masuk keje.. ni nak ajar dia mandikn baby n slowly hands off dr baby, nk kasik dia uruskn sumer n aku tgk aje.. hopefully sumer ok.. n xsesabr rasanya nk tggu safiya masuk tadika.. dgn harapan dia ok, once dia dh ok, hrpnya dia nak ler dok taska.. pastu xyah la aku nk pakai maid lg.. dh mls nk cari lain.. kitorg dh spend byk for maid only.. kes tukar2 maid ni lah.. dgn duit sebanyak tu dh lama aku leh pg umrah laki bini.. enuff wif maids lah.. berpatah arang dh aku dgn dorg ni lah.. tu blm lg dgn agen yg kaki auta belaka... janji nk bg maid A, dihantarnya maid B..umur dlm passport kemain 41.. rupanya2 umur 50.. dh sensitip xtentu psl, pastu xpaham2 ckp org.. keje pun ikut dan.. kuku pun ko nk kna remind soh potong.. tu blm lg bab cuci rambut or gosok gigi. maid aku blh xbgtau shampoo n ubat gigi dh abis. bau dh busuk cam pekung, aku tanya kenapa xshampoo? bru dia ckp shampoo dh abis. aku tanya apa lg dh abis, dia ckp ubat gigi. ari bersejarah tu mmg aku mrh dia kaw2 punya.. bgtaula apa yg xde, aku kasik yg baru.. bukannya ptong gaji pun.. ckp jela... jenis pengotor ke apa ke aku pun xtaulaaaaaaaa.... kalu bkn sbb safiya, mmg dh lama aku anta balik !!!!!

aku dh diskas dgn cikgu2 sekolah safiya (sekolah farris sekarang) ttg kondisi safiya yg byk songeh ni. dorg ckp dump aje safiya kt situ, pandai2 la dorg nnt.. katanya biasanya budak2 ni seminggu dua aje problem. pastu oklah.. tp ada satu kes sorg budak ni 3 bulan buat hal xnk sekolah. siap goncang2 pagar lagi nk balik.. tu kes paling teruk la.. let see safiya sok berapa lama laks.. ke dia bakal create sejarah baru lg lama dr 3bulan xtau laa... 

am keeping my finger crossed. mudah2an Allah permudahkn.. aminnnn

Tuesday, November 1, 2011

kadang2 ada sedikit putus asa..

kadang2 rasa putus asa nk breastfeed Faheem ni exclusively.. Sbb dia ni minum byk sgt. kalu flow dh slow tu, merengek2 dia minum.. mana nk breastfeed dia lagi, nk layan abang n kakak dia lagi.. letih!

these few days aku dh setat bg sebotol susu formula milk. sekali jelah dlm sehari.. dlm 3 oz gitu. sbb dh xlarat. dia laks ada habit mlm2 mula la nk berak. dh berak kang, it takes me 2hrs dodoi la, dukung la, breastfeed la utk tidokn dia balik... tu blm bab dia muntah pas minum lg tu..

stok expressed breastmilk baru ada 12oz. xsempat nk perah pun.. mlm laks, habit dia, bangun every 2hrs utk feeding. kadang2 tu sejam sekali pun ada. tu bila time mood dia xbaik.. hisap kejap, pastu tido.. geletek ler canner pun, tido semacam.. haiyooo tensen mama nak!!!!

esok dh masuk keje parah aku ni kalu dia terus wat cannih. esp kalu aku kena standby.. dlm 5weeks, ada one week yg aku kena standby, bawak lappy balik umah. in case operator call, on laptop, dial ke production server kt opis, to check for errors and all.. Sadis tak? mama nk menyusu anak, mana nk wat keje lagi.. Welcome to my world son.. papa maybe lg busy dr mama, tp keje mama bawak balik ke rumah. nnt dh besar bila masuk U jgn amik course IT ok.. hahahahhaha.. amik accounting mcm papa.. kui3..

skrg target aku bkn utk exclusively breastfeed Faheem dah.. tp utk maximizekn breastmilk intake dia.. n hopefully aku dpt breastfeed dia lama.. insyaallah amin.. itu budak besar minum byk.. penat gitu.. yelah dia kuar2 aje dh 3.6kg.. umur sebulan aje berat dh 4.7kg.. besar bagai johan anak aku..

Sunday, October 30, 2011

Pneumococcal Vaccination..

Ada sesapa amik pneumococcal vaccination tak utk anak dia? Last week masa jupe paed Faheem, dia ada cerita psl vaccine ni. Not compulsary in Malaysia tp sgt bagus utk amik katanya. Dia soh aku menggoogle pasal vaccination ni.

Ada 3 dose kena amik + 1 booster. Satu dose RM230 hocaayyyyy! giler mahal. sbb tu lah kerajaan Malaysia xkasik compulsary kot. kalu tak mampus kerajaan nk subsidi kt spital2 gomen. hehe tak gitu? Panel Company pun xcover ni.. Teringin nk tau lebih lanjut.. masih dlm proses nk menggoogle.. So far for both Farris n Safiya, yg optional punya vaccination yg kitorg amik cuma Chicken Pox aje..

Ada sesapa amik utk anak masing2? btw ni sikit sebanyak yg aku jupe on the net psl ni..


Pneumococcal (pronounced as New-m'COCKL) disease is a severe bacterial infection caused by Streptococcus pneumoniae, also called pneumococcus. It may cause pneumonia, meningitis or a blood stream infection (bacteremia). This disease mostly strike children under age 5 and can lead to some of the worst childhood diseases. Kids under 2 years old are most at risk. These bugs live in the mucous lining of the nose and in the back of the throat, and when plentiful enough can cause an infection in the respiratory tract, middle ear, or sinus cavities.
Pneumonia - inflammatory illness of the lung
Meningitis - inflammation of the protective membranes covering the brain and spinal cord. Potentially life threatening.
Bacteremia - blood infection with bacteria.


It suffice to say that if our child is put in a day care centre and that he/she mixes freely with other children, he/she would be at a higher risk exposure and hence, making pneumococcal vaccination a MUST as soon as possible.


The routine schedule for pneumococcal conjugate vaccine is 4 doses, one dose at each of these ages:

�� 2 months
�� 4 months
�� 6 months
�� 12-15 months (booster)

Children who weren’t vaccinated at these ages can still get the vaccine. The number of doses needed depends on the child's age.

Thursday, October 27, 2011

Sudah sebulan...

Arini actually dh sebulan 2 ari dah.. xsbr2 nk abis pantang :D. sesungguhnya berpantang adalah lg xbest drpd bersalin kan...

Rabu lepas pg checkup Farris n g cucuk sekali. kuning still ada sikit2 tp tggl kt muka je. kt muka dia ni ada bijik2 putih sekali tgk cam tiny white head pun ada.. sila perhatikn gmbr dibwh.. jenuh aku nk fokuskn kamera tua nk kasi nmpk..


nampak tak? sila click enlarge lah..

kata doktor tu toksah risau nnt ilang sendiri. tu sbnrnya liang peluh tersumbat je.. 

then next Q dr aku, dia ni selalu muntah. doktor tanya breastfeed or formula. aku ckp breastfeed. doktor ckp continue breastfeed. sbb kalu kasik formula lg teruk dia muntah. n this is normal. dia akan terus mcm ni smpi dia besar, n problem slowly kurang as he starts on solid. selagi fluid diet je, mmg muntah je lah kejenya..

since skrg musim ujan, baju laks aku xbeli byk.. masalah btl baju xcukup sbb asik tukar baju aje bila muntah. maka balik dr spital rabu lepas, trus g beli 6 pasang baju lg.. siap beli bib lg.. hah kau kalu siang siap pakai bib. kalu mlm xberani lah.. takut xsedar kang terlemas tutup muka ke idung ke.. maybe sebelum balik KT bulan 12 ni kena beli lg baju. maklum ler musim ujan.. tp kena gak balik sbb anak sedara asben kawin.. 

Aku laks, aku timbang berat badan aku skrg 60kg.. kena lose another 5kg to my pre-pregnancy weight. tp aku xdiet pun. it's ok kalu gemuk. aku akan hit back the gym after I mark my 100th day pospartum.. insyaallah.. Rugilah kalu aku xpg balik gym sbb selama aku peknen ni aku bukan cancel membership, aku freeze aje and still byr 20% drpd mthly fees every mth utk maintain membership. Lgpun gym is very addictive. once ko dh start, pastu join all the classes bagai, u'll be hooked. Yg biasanya sekerat jalan tu yg ada masalah nk pg je. kalu xder masalah mcm aku ni (bwh opis je anytime blh pg), konfem hooked up. Sbb tu ramai gilos my officemates yg jg members. Bila ko dh notice few inches off, lg lah ko hooked up. 

Cita2 aku nk maintain 50kg je. xleh la nk dptkn balik berat zaman ratu kebaya aku dulu tu xpernah over 46kg pun. umur pun dh tua, anak pun dh 3.. kalu nk maintain 46kg maybe aku akan kelihatan mcm zombie kampung pisang kot.. sbb aku perasan kalu dh berumur tp kurus sgt, nnt nmpk lbh tua.. maybe sbb kulit muka dh kurang anjal kot, maka senang nk nmpk cengkung. lgpun ada small babies konfem ler xcukup tido.. I dunno ni teori aku je. maybe aku salah..  

Maid aku konfem keje dgn kitorg smpi bln 6. Dia mintak xnk balik Indon, tp trus nk g kje dgn warung tomyam kt subang katanya (maybe dgn tokey lama dia kot). aku ckp xleh, since permit nama asben aku. So kalu dia xnk continue dgn kitorg, by hook or by crook, dr segi prosedur imigresen, kitorg kena amik exit declaration form utk dia n anta dia balik. dia kena tgglkn malaysia ni. kalu pastu dia nk masuk balik keje kt mana2, tu dia punya psl lah. uruskn lah sendiri..

aku tanya kenapa, dia ckp dia nk keje warung sbb nak HIBURAN. sana ada kawan2, xsunyi. tggl sesama indon jugak. bila xsunyi maka xder la dia nk pikir bukan2 n pikiran xtenang. aku ckp kt dia terpulang lah. Dia xnk keje, aku xkn pujuk soh keje. wpun hakikatnya ko dh menyusahkn aku.. n buat rugi duit aje kita amik keje kontrak 2 taun tp nk keje setaun aje. bg aku kalu ko xnk keje, baik la ko blah.. drpd ko keje xikhlas.. lg menyusahkn aku sok.. dia xder sok, anak2 aku nk anta nursery. it's now or never. Safiya pun dh nk masuk 5taun, itu jam ko nk nangis ke ngamok ke demam ke, gasak ler.. aku nk jd mummy monster.. paksarela... bukannya kecik lg.. tp hrp2 dia ok lah.. sbb dia pun dh besar...

n since will be maidless, aku rsa dh smpi masanya aku cri keje lain. byk sgt changes dh take place dlm opis. xtau for the worst or better.. tp aku rasa it'll be worst, well at least for me.. apa2 pun tggu bonus dulu bln 1.. pastu bru lah plan... tp bkn berenti keje.. aku blm ada sifat Qanaah (berasa cukup dgn apa yg ada) lg... ;)

Monday, October 24, 2011

Bentan???

Mengandung, bersalin dan berpantangkn budak ini sgt ler mencabar...

tido.. 

baru bukak mata.. kjap je putisnya.. skrg dh golap.. xper nnt besar blh jd "tall, dark n handsome".. ;)

gmbr smlm.. asik meragam.. badan suam2 rupanya2 naik ruam.. silap aribulan plan esok utk cucuk sebulan btukar kpd checkup demam ruam la pulak..

Jumaat lepas jd pengajaran paling besar dlm idup aku...

alkisahnya aku ni cross the line, nk bykkn susu punya pasal, aku g makan sup lobak putih + bayam... tambah pulak skrg musim ujan. tido bwh kipas.. hasilnya???? jumaat lepas siang aku rasa lain mcm, tp relax je lagi.. mlm tu aku sejuk menggigil smpi ke tulang. xpernah2 aku menggigil mcm tu. aku ckp kt asben mlm tu, in case aku xlarat nk bangun, buat susu formula (susu standby bukan beli tp dpt free) n feed faheem.. pas tidokn faheem, aku telan ponstan sebijik, pakai baju sejuk, selimut 2 lapis, tutup satu badan smpi ke kepala n tido.. sedar2 3 jam kemudian masa faheem nk susu. aku bangun.. wah aku dh xrasa menggigil so blh la susukn faheem. sekali masa aku bukak sweater, aku mendapati tshirt yg aku pakai lencun selecunnya.. aku susukn faheem smpi dia tido. aku bangun n tukar tshirt. pastu tido. 2 jam lepas tu faheem bangun nk susu lg. aku tgk baju aku lencun lg dgn peluh... tukar sekali lg baju.. berpeluh gilos kan.. reminds me situasi yg sama jd kt aku masa pas aku bersalin. smpi asben tkejut tgk aku bpeluh n dia tanya kenapa berpeluh aku jwb xtau.. mmg aku xtau pun tp aku blh berpeluh jantan dlm bilik aircond few hrs pas bersalin.. 

the next day, rasa sakit2 satu badan, tulang2 semua sakit, tapak kaki n tangan sejuk.. so aku pun apa lagi, brtungku sakan ler, minum segala yg panas2.. google internet ada yg bg petua minum kopi panas. kwn aku laks ckp kunyah lada hitam n bubuh bawang putih dlm telinga. pastu aku pun lumur satu badan dgn minyak panas akhirnya ok.. 

padan dgn muka aku.. ada sbbnya ngapa org tua2 suruh berpantang.... kena dah sekali kt aku.. yg xleh tahan bkn sbb menggigil tu.. tp bab sakit tulang tu.. perghhh serik makk!!!!!  mak aku cakap kalu bentan turun darah.. aku xder lak turun darah... sib baik.. tp bila pikir2 balik, aku ni gamaknya dh xleh nk turun darah sbb aku dh byk tumpah darah masa beranak dulu kui3...

byk planning aku nk buat pas abis pantang ni. 1st, aku nk g potong rambut.. masa peknen dulu cantik rambut aku.. hitam berkilat lembut.. blh jd model "guna jari pun buless" dh beranak, kering kejung ko! mujur xgugur.. pergh hormon punya pasal! aku nk fotong fendeks n buat treatment...

nexttt, aku nk g cari almari baju baby.. skrg baju dia dlm bakul.. sian dia.. 

yg kt bawah ni laks.. tu keje bibik aku.. dia malasa turun naik tangga amik baju budak2 ni, so baju2 yg stok pakai siang sekali dgn suar dlm, dia longgok atas chest of drawers aku. ni kt sudut tepi belah meja makan ok.. sapa masuk rumah aku sure nmpk.. yg dlm bakul tu, segala mekap safiya (bedak, sikat, lotion, baby oil). Yg pemadam tu laks, pemadam papan lukis ikea anak2 pun kt situ gak duduknya.. yg paling xleh blah, cuba tgk susunan baju2 tu.. hah cantuh la jugak cara dia lipat baju.. ke laut ke gaung semua ada..  

aku mls nk bising.. sbb aku ni tgh pantang. lg satu aku kesian la gak kt dia ni dh umur 50 nk buat keje turun naik tangga. jd nnt pas pantang aku nk kemaskn drawers tu utk dia letak baju2 budak ni dlm drawer tu.. baju siang kegunaan kt umah aje.. jgn semua baju smpi baju outings pun nk letak kt sini sudah. bkn blh percaya sgt si tua tu.. kalu kita tegur dia buat salah, dia ckp "saya ini pikirannya tidak tenang. asik pikirkn suami"... bila ko xtegur dia buat salah, dia pijak kepala ko pulak.. mmg dasarrrrrr.. mls aku nk cerita byk buat aku tensen aje.. insyaallah kalu things jd as planned, bulan 5 ni balik kg, aku antar dia balik terus lah.. all i can do is keeping my finger crossed.. 


cuba teka apa dlm drawers ni???? sumer itu adalah tools2 kek aku.. hah percaya tak?? byk ok.. aku saja mls nk simpan dlm drawer kt kitchen cabinet sbb xnk campur2 dgn barang2 lain.. kang susah nk cari so aku beli  chest of drawers yg cantik sikit rupa paras dia n letak kt sudut ruang tamu, sambil2 kunun nk feeling2 cun, sbnrnya simpan brg2 baking aku.. skrg aku xaktif baking.. tp aku masih bake for fun n utk sekolah farris or any event dkt2 rumah.. n lately aku dh jd cikgu baking.. aku dh ada sorg student yakni adik ipar aku hahahahah.. let go brg2 tersebut? humm i dun think so.. sayang ler.. 

Monday, October 17, 2011

Tahajjud Cinta..

Aku xpernah miss tgk Tahajjud Cinta.. Kalu miss kt TV, aku tgk online...

aku ni sedikit bias kalu produk tu hasil kerjatangan Erma Fatima.. musti aku nk tgk.. sbb tu jugak lah aku g tgk teater Natrah :)

n paling bias bila ada Remy Ishak.. serius aku kena tgk hehe. Tall, dark and handsome.. i loike!!! huahahaha.. no lah.. aku suka Remy sbb dia ada aura yg kuat sbgi pelakon.. sila tgk citer2 yg dia berlakon.. sumer superb beb.. paling aku suka dlm filem Cun! Sempoi abis.. bila dia berlakon dlm video klip Kisah Hati - Alyah laks, aku tetiba feeling jd Alyah dlm video clip tu kui3.. peluk2 dgn Remy? kahkakahkah.. semput dada haha.. *mampus laki aku baca nih!

balik pd Tahajjud Cinta, aku sgt upset dgn ending citer ni. Ada ke patut Ustaz Shauki blh hampir tewas dgn pujuk rayu Suraya lakonan Neelofa.. cis cis.. pastu tergantung pulak tu cerita nya.. perjuangan Citra yg digembar gemburkn kununnya nk tlg wanita aku rasa kurang kesampaian.. Dia pttnya zassss, lagi laju pg selamatkn Seri.. bukan takat asik nk bergaduh aje dgn ustaz Shauki.. 

Paling xbest, bila Ustaz Shauki tu di gambarkn sbgi org gila S** aje.. n suami yg tidak adil.. Tpnya aku paham maksud yg nk disampaikan.. kita ni manusia selalu taksub dgn pemimpin smpi xder sapa berani tegur.. Isteri pulak kerana terlalu nk kejar syurga n payung emas, sanggup pendam perasaan, buta tentang hak dan xberani bersuara... which is something very2 true, painfully true..

lelaki pulak, ego terlebih tggi.. kunun atas kapasiti sbgi ketua keluarga, buat apa yg dia suka.. bukan ikut apa yg dh disyariatkn oleh Islam..

perempuan kalu dh sayang suami, lupa tentang hak.. dan ada juga yg sanggup biar dipijak kepala.. byk kes kalu kita baca kt paper ke, suami pukul separuh mati pun still sayang laki... maid aku cthnya.. aku sgt kesian dgn dia ni.. dia ni pekak sikit.. kalu bercakap dgn dia, kena cakap kuat2 sbb dia xdgr.. dia cakap suaminya kaki pukul. bukan takat telinga pekak, gigi dia pun rosak (jaw dia senget sikit).. aku tanya kenapa tak pernah tgglkn suami? dia ckp dia sayang...

the best part is, laki dia jual rumah dorg.. dia xsign laki dia kejar dgn moto.. pastu dia takut kena pukul.. pas jual rumah 30juta (rumah 30juta.. kau mampu???? haha), bg dia 5juta aje, pastu trus tgglkn dia, tanpa kabar berita.. dia dh sakit ati n mati kutu rumah xder, keje xder, duit xder, masuk malaysia keje dgn aku.. dh keje dgn aku pulak, manjang pikiran xtenang. bila aku tanya kenapa, dia ckp sbb dia ingat suami.. masih xblh lupa suami, tp at the same time sakit ati dgn suami... bila dh xtenang, keje pun ke laut.. ujung2 aku gak yg susah. ko punya masalah peribadi, aku yg susah ati nk tgglkn anak aku dgn ko! dia ckp dia takut stress.. sbb asik pikir. aku ckp kt dia kalu dia pikir smpi gila sekalipun, menangis smpin kuar air mata darah sekalipun, situasi xberubah.. suami dia xbalik dh dgn dia.. aku suruh dia pikirkn mana yg lebih penting dlm idup dia.. paling penting sekarang masa depan dia n masa dpn anak2.. dok kenang laki yg pesen gitu apa pekdahnya..

senang ler aku ckp kan sbb bukan aku kt tmpt dia.. tp secara logik lah.. kenapa kita ni Allah bg akal pikiran kalu kita xpernah nk guna.. sumer perempuan kena pikir diri sendiri.. sayang diri sendiri sblm nk sayang org lain.. jgn biarkn org treat kita mcm sampah sdgkn kita worth more than that..
aku sendiri dh xreti nk ckp canner dgn bibik aku.. mmg dia selalu mcm ni. dia ngadu menda yg sama dgn mak aku, dgn maid kakak aku.. cuma aku mampu bertawakkal ajelah.. mudah2an apa pun masalah peribadi dia, jgn lah smpi effect kt anak2 aku.. aku pun kena go extra mile, kena jaga hati dia, jgn smpi dia ni kecik ati kang makin stress pulak.. sedih tul lah aku laks nk kena jaga ati org. ati aku ni sapa laks nk jaga? aduyaiiii...

kdg2 rasa nk lempang pun ada.. ko punya masalah xder kena mengena dgn aku.. masuk sini sbb sakit ati dgn laki punya pasal aje.. ujung2 aku yg susah.. tu psl le dia ni ada darah tggi.. terlalu pikirkn masalah smpi sendiri2 stress... xpasal2 aku kena jd "penghibur" duka lara dia pulak.. aduyaiii...

aku terasa nk pg Darussyifa, nk berubatkn si Safiya ni.. biar dia kuat semangat n lembut ati sikit nk dok nursery. agak2 nya blh tak? bulan 1 ni dia dh g tadika.. mau aku dgn asben kena gilir cuti ni temankn dia kt sekolah.. aku hrp by May, dia dh blh seswaikn diri n nak berkawan dgn lebih ramai budak.. mudah2an itu jam dia mau duduk nursery lah.. then maid aku ni blh balik trus.. kalu aku xleh nk tune kepala dia switch off dr ingat kat laki dia, pg lah ko balik kampung trus layan perasaan jiwang tu.. tp apa2 pun, aku hrp one day dibukakkn hati dan pikiran maid aku tu.. mudah2an dia tau pikir apa yg baik utk dia.. n mudah2an dia tak tunduk dgn suami dia yg xberhati perut tu..

Bg aku kalu dh namanya kita ni perempuan, sekuat mana pun cinta kita kt laki kita, jgn lupa satu hakikat, suami tu pinjaman aje.. kalu dh namanya lelaki, dh sah2 kelemahan dia yg paling utama adalah perempuan.. tup2 kang ada laks yg berpaling tadah ye dak.. pastu kang tggl ler kita anak beranak terkontang kanting..

yg hakikinya cintakan Allah ajelah.. pastu anak2 tu lah aset kita.. harta kita.. Aset nk masuk syurga.. letak diri anak2 lebih dr menda2 lain.. n paling penting sayang diri sendiri dulu, baru sayang org lain.. kalu jodoh kita panjang, Alhamdullilah.. kalu ditakdirkn jodoh xpanjang, kuatkn ler semangat n jati diri utk diri sendiri n anak2.. 

Monday, October 10, 2011

Penatnya berpantang...

musim beranak dh lepas.. kini tiba musim berpantang.. sesungguhnya aku xsuka berpatang sbb ;

i) kena pakai bengkung, stokin
ii) kena mandi air panas
iii) kena minum air suam aje
iv) itu xleh makan, ini xleh makan...
v) busuk bau susu bila leaking =P
vi) sleepless night - baby bangun 3-4 times utk breastfeed pastu berak byk.. huwarghhhhhh
vii) dh lama xbuat keje2 bangun tgh malam...
viii) bosan xder keje nk buat. xleh nk kuar jenjalan... asben laks keje.. balik dh mlm. mlm dh sibuk uruskn anak2.. siang bosan aje anak2 asik tgk tv citer kartun..
ix) jaga baby ok.. tp nk layan karenah yg besar adalah sgt tensen...
x) bibik xberapa pandai uruskn baby lg.. so aku uruskn sendiri.. letih!!!!
xi) anak2 yg besar mengada2 bila mama ada kt rumah mandi n makan pun xnk dgn bibik... :(
xii) sakit pinggang n belakang sbb breastfeed sambil duduk. nk bg sambil baring baby too small
xiii) sembelit... tensi tensi!!!

dan lagi dan lagi dan lagi...

mak dh balik.. abah xsihat sgt so mak dtg seminggu aje.. sedih btl..
sunyi lah sbb dgn anak2 aje.. xder org yg ajak berbual.. borak dgn bibik? humm lupakan.. sepatah ko tanya, dia akan bercerita non stop smpi telinga naik bingit. Si tua tu sgt suka menceceh... dh ler pekat jawa apa pun xpaham.. kalu asben ada, ada la gak tmpt nk berborak.. tp dia smpi umah dh maghrib.. pastu kang sibuk dinner itu ini dh time nk masuk tido sumer org...

Siang laks, budak2 ni suka kacau baru nk tido kang dtg kacau nk itu nak ini..
kdg2 tgh letih giler, anak2 yg besar ni dtg nk cium lah, nk peluk lah.. nk usik2 kita lah.. kadang2 rimas.. badan tgh penat, nk melayan kehendak yg bukan2 ni sgt ler xlarat..

byk lg lah menda yg aku xlarat... tensen n stres.. kdg2 aku rasa pttla ada org yg blh kena meroyan... sib baik xkena kt aku huhuhu.. aku rasa bill hp aku sure melambung tggi punya.. asal bosan aje aku call mak aku, call kakak aku.. i need some sisterhood and motherhood advice sometimes..

at the same time, aku sgt risau, blh ke bibik ni handle 3 musketeers ni bila aku dh setat keje esok. Farris dh darjah 1, Safiya laks tadika taun dpn.. sure kelam kabut dia ni. dh ler dia ni half-cook punya maid.. buat keje sgt ler cuai.. maybe sblm g keje aku kena bangun masak siap2 kot..

tiap2 kali pas bersalin, aku selalu dlm dilema.. musti rasa nk berenti keje.. tp apakan daya.. xdapek la nk berenti keje.. blm kategori mampu..

bulan 5 taun dpn laks, bibik mntk balik jenguk anak2.. padahal kalu ikut kontrak mana blh balik sebelum 2taun.. tp xkisahlah.. dia nk balik, pg lah balik.. aku rasa dia xkn balik sini dah pas tu.. xper la.. aku harap by that time Safiya dh ok utk ke nursery... am keeping my finger crossed aje.. tp kdg2 terbayang2 kt pikiran aku, blh ke aku handle 3 anak tanpa maid.. aku rasa aku blh tp aku rasa rumah cam tongkang pecah punyalah... pastu sure laki bini asik gaduh aje.. maklumla masing2 nk mengelat n berbagi2 buat keje rumah n jaga anak.. nasib laaaaaa.... =P

itu jam asben pun xdapek la nk pg ride moto n pg main bola ptg selasa.. sila balik awal la ye time tu.. kalu berkeras mau pg jugak, bakal menyebabkn berlakunya monsun timur laut yg hebat gamaknya... aku pun xder la nk berjimba pas opis hr OR pg gym cuci mata ptg2.. masa yg aku ada utk pg gym hanyalah pg2 or lunch time.. tmbh sorg anak, life pun tukar sama, jadual tukar sama.. mudah2an dipermudahkn segala urusan udah ler.. n diberi kesabaran oleh yg esa..

paling sadis nnt, weekend nk outing angkut 3 serangkai.. perghhh sure bertekak aje kt shopping mall nnt dgn anak2 yg xpaham bahasa.. well.. kids are kids lah kan...

panjangnya aku mengaruk.. well.. apa blh buat.. aku kan org tgh berpantang.. emosi xberapa nk stabil... =P

p/s : faheem ni nk breastfeed to sleep. kdg2 smpi muntah balik xtido2 gaks.. perlukah aku introduce puting aka pacifier? or tidokn dia dlm buai?? kpd mommies yg ada advice sila lah bg.. Farris n Safiya dulu pun cannih gaks.. akhirnya aku tidokn dorg dlm buai je.. abis cerita.. plannya dgn si Faheem ni xnk ler ajar tido buai sbb susah btl nk travel kemana2.. or nk balik kampung. anak 3, maid lg.. mana nk sumbat buai...

gua tensen beb.. sapa ada pendapat sila lah kemukakan...

Monday, October 3, 2011

The arrival of my new bundle of joy...

Akhirnya, disbbkn aku xrasa sakit2 smpi "tempoh tamat" yg doktor bg, maka pg 26hb aku telah pg menyerah diri ke hospital dgn ditemani husband..

Pttnya aku masuk kul 9, tp kul 9 baru smpi spital dgn blm breakfast.. so apa2 hal kita breakfast dulu.. maklum la nk energy kunun.. doktor ckp nk pecahkn air ketuban kul 11... jangkanya kul 3 or kul 3.30 bersalin lah aku.. n masa tu aku dh blh agak dh once dh sakit, apa pun xleh telan.. 

pas sarapan, trus admit. Smpi2 aje asben tanya ada bilik sorg? Nurse ckp ada tp tggu patient discaj. Asben trus book. Tp sementara nk tggu patient tu discaj, aku masuk 3 bedded room. Nurse dtg amik CTG. katanya aku ada contraction every 5mins.. tp aku xrasa pun.. aku rasa biasa aje... pastu nurse bg ubat flush najis etc.. n siap2 tukar baju wad.. dkt2 kul 11 Dr Ratna smpi, trus buat VE, katanya dh almost 5cm. dia pecahkn air ketuban...  xlama pastu nurse dtg dgn wheelchair, pindahkn aku ke single room... 

Then, the contraction getting stronger and stronger.. cam org lain gaklah, sakit nk bersalin ni punyalah hazaaabbbbb.. tuhan aje yg tau (sbb tulah sakit bersalin ni dikatakan sakit kedua selepas mati).. meleleh2 air mata, air idung sumer... asben ada kt sebelah sambil tlg urutkn belakang... tp anak ke 3 lah katakan.. cool aje la kunun... kita laks yg menanggung sakit ni, xkira la dh berapa anak pun ko ada, sakit tetap sakit.. cuma maybe bila dh beranak byk ni, sakit tu xder la lama sgt.. aku pun xingat kul brp doktor dtg buat VE lg sekali.. masa tu dia ckp dh nak 7cm.. dia ckp kalu nk amik pain killer, amik lah skrg.. mula2 aku eksyen, xnk amik.. last2 mengalah.. sakit dh xleh tahan aku soh asben mntk kt nurse... nurse pun masuk nk soal siasat aku mcm2.. btl ke nak amik, kalu amik nnt lg cpt dilate katanya etc etc.. pastu dia buat VE lg.. bengkek giler aku.. aku ckp kt nurse tu doktor dh ckp td blh amik... berkeras aku nk amik.. last2 nurse bg.. kunun bg aku lalok.. tp sikit pun aku xlalok. contraction dh kuat giler.. aku dh terasa nk meneran.. blm sempat nk soh asben pggl nurse, nurse dh masuk tanya ada rasa nk meneran ke tidak. aku ckp ye.. 

pas aku ckp ye aje, 3 nurse dgn Dr Ratna masuk, bawak segala2 peralatan masuk bilik. Aku terkesima.. Tetiba Dr Ratna bersuara "Puan kena bersalin kt sini ye.. Sbb labor room penuh".. trus aku mengucap panjang.. Doktor ckp dia ingat aku org last drpd 5 org yg dh nk bersalin, rupanya2 aku yg ke 2.. org lain dia dh masukkn ke labor room.. maka disbbkn itu, terpaksala aku beranak dlm wad single room! Baru la aku tau katil kat wad tu mmg blh convert jd katil mcm kt labor room.. yg kt bhgn kaki blh turunkn utk dia letak segala mcm benda.. apa la nasib aku giler ramai nk bersalin aritu smpi aku bersalin kt dlm wad.. perghhh...

masa tu dh le sakit, panik pun ye. Giler kau aku xpernah imagine nk beranak dlm wad. Mujur wad sorg.. Kalu wad ramai mati lahhhhh.. ni private hospital ni.. punnnn ramai nk mampus. 

Di pendekkn cerita lah, aku xmenanggung sakit yg lama (alhamdullilah), tp aku melalui episod bersalin yg sangat sukar! Jenuh aku meneran, baby xkeluar2.. smpi putus2 nafas, rasa nk menjerit pun ada.. aku rasa sgt helpless n berdaya langsung.. smpi pas aku putus nafas meneran aku mengucap panjang n jerit kecil "Ya Allah"... husband aku dgr dh 2x mengucap panjang n baca doa.. kalu aku blh dgr, doctor pun tentu dgrkan.. tp sambil tu dia terus dgn handycam rakam the whole process.. mmg aku suruh dia rakam.. aku nk tgk.. yelah aku sakit tp aku xtgk.. jd bila rakam blh la aku tgk canner rupa diri aku masa bersalin.. muahaha

masa aku dh xlarat sgt, tetiba dgr doktor ckp kt nurse "Ambik Vaccuum".. dlm ati aku ckp "ahhh sudah, kena vacuum pulak aku"... last2 aku kena vaccuum.. vacuum pun jenuh gak aku nk meneran kuarkn baby.. nurse n doktor dh mcm cheerleader bersorak kt aku suruh aku push sekuat ati.. aku rasa org kt luar wad pun blh dgr suara dorg.. last2 kuar.... Kuar2 aje baby, aku trus ckp "Alhamdulillah", asben pun mengucapkn syukut.. doktor laks ckp "Besarnya baby... tali pusat pun besar".. kaki tangan aku shaking kuat giler. masa tu aku trus aku ckp "Ya Allah saya shaking".. masa tu aku blh rasa lah darah mmg byk kuar.. Nurse bwk kuar baby, xkasik can aku tgk langsung.. Tetiba doktor toleh kt asben n ckp "Suaminya keluar dulu ye. Saya tgk dh pucat dah tu".. Trus aku pandang husband.. mak aiii laki aku dh pucat! 3x beranak, dia ada sama.. tp yg 3rd ni lah dia blh pucat smpi doktor soh kuar. Aku xtau apa perasaan dia masa tu. teruk sgt ke keadaan aku gamaknya.. Masa doktor soh asben kuar tu, doktor tutup seluruh bwh badan aku n suruh asben aku keluar tanpa menoleh or tgk kt aku.. masa tu aku pandang aje asben jalan dpn aku n trus kuar.. dlm ati aku ckp jgn lah aku mati xsempat nk bereterima kasih sbb temankan aku bersalin.. masa tu aku ingat aku dh nk mati dah.. serius cakap!

pastu doktor ckp kt aku dia nk tggu uri kuar.. pas uri kuar dia akan "tidokan" aku terus.. mmg ye pun aku trus ler tido smpi aku tersedar sendiri nurse dtg hantar tea break... pas beranak, aku xbreastfeed anak langsung. aku tido aje sbb blood pressure aku sgt low.. mlm tu bru aku berani jalan slow2 ke nursery, tgk baby.. masa tu asben n anak2 ada... pas aku selamat sumer asben balik amik Farris n Safiya.. tp mlm tu aku suruh asben balik tido kt rumah dgn budak2 tu.. aku tido sorg kt wad.. tp nurse xputus2 dtg cek aku.. bilik aku pun dpn counter nurse aje so xder la takut.. esoknya blm kul 6pg aku dh bangun.. trus mandi n pg tgk baby... 

Bila asben pasang balik yg dia rakam kt handycam, terus terang aku ckp, aku sgt fobia.. Susah btl aku nk bersalin.. tgk pulak baby divacuum, kena tarik, pastu doktor buat episiotomy dgn kejamnya (xkn nk buat penuh kasih sayang kot, dh kecemasan...), pas baby kuar aje, doktor cabut alat yg dia pasang kt kepala baby, nmpk benjol kepala dia.. doktor cekak kt kepala dia bawah jaw, n tarik sambil aku push.. Masyaallah.. aku xleh nk gmbrkn dgn kata2.. cukup utk buatkn aku serik utk beranak lg.. asben jokingly ckp dgn aku sorg lah lagi.. cukupkan 4.. kan susah sng dia dgn aku.. yes betul, mmg dia ada dgn aku.. tp yg menanggungnya adalah aku sorg... cuba kalu dia yg tanggung azab sakit, pastu kena toreh.. itu jam bru blh ckp la mau byk ke sikit... so diam2 sudahhh ye kaum2 lelaki semua! sesungguhnya aku sgt fobia! nk ckp lebih2 xbaik.. anak ni rezeki Allah bg.. tp kalu tanya aku, mmg aku serik.. 

aku offer mak aku tgk video tu, xnk dia.. dia takut.. hehe.. aku nk simpan smpi mati.. aku nk tunjuk kt anak2 aku, susahnya aku nk bersalin kan korg sumer.. jd besar harapan aku ni kalu anak2 aku balas jasa aku ckp lah kalu dorg blh jd anak yg baik, umat Islam yg baik.. tu aje..

So presenting... Muhammad Faheem bin Mohd Yusri. Lahir pada 26 September 2011 di Putra Medical Center, Bukit Rahman Putra, 2.52pm dgn berat 3.6kg and panjangnya 56cm.. Tall n big gitu.. Kuar2 putih melepak gitu.. comel, mulut kecik bibir pink.. tp too soon to tell.. budak2 ni muka dia berubah2.. mcm Safiya gaks dulu, kuar2 aje putih melepak.. last2 kelabu asap jugak akhirnya hehehe.. 


one look at you.. it's all worth it.. ;)

bersalin masa 37weeks 6days preggy. Dia dah 3.6kg.. Imagine kalu dia 40weeks.. berapa berat dia gamaknya? mau 4kg kot.. huhu

Sgt ler overjoy lg happy dgn new addition ni. Farris n Safiya sgt sayang adik.. cuma Safiya agak berlebihan sikit sbb wpun sayang adik dia sgt ler mengada2 dgn aku.. iri hati agaknya.. kalu aku lebihkn adik, merajuk la dia n lari menyorok bawah meja.. pastu menangis.. *sigh*

penat aku nk melayan.. nk layan badan lg.. anak2 lagi.. kadang2 terasa tensennya.. 

Byk lg gmbr2 baby tp blm ada masa nk upload.. Busy sungguh ada anak kecik ni.. and now Faheem pulak jaundice, maka aku kena make sure every 2 hrs aku kena kejutkn dia utk dibreastfeed. tu yg penat tu.. badan pun blm fully recover.. this is part and parcel of being a mother kan.. mudah2an Allah bg aku kesabaran yg lebih.. Amin... 

Pas aku discaj, sorg kawan baik aku dr zmn belajar call.. Nangis2 dia ucap tahniah.. Aku tau dia sedih sbb dia dah 8 taun kawin tp blm dikurniakan anak.. Sedih aku dgr suara dia.. Yelah sapa yg xnk anak.. Naluri perempuan musti nak anak.. tp belum rezeki dia.. Aku xpernah lupa doakan semua kwn2 yg blm ada anak semoga diorang dapat rasa sendiri pengalaman jadi emak.. Semoga Allah makbulkan doa2 mereka.. Amin..