Wednesday, April 28, 2010

TAG: How do i meet my beloved hubby...

Tag ni dr my fren Kayno.. ko mmg rajin eh! huhu


First time jumpa with your hubby bila dan kat mana?

1st time jumpa kt Dewan Selera Kolej Mara Banting (sama college masa buat IB n masa tu umur kitorg 18). masa tu aku n roomate (sueyatt) tgh study sambil buat laundry. my hubby pun sama buat laundry. dia tegur sueyatt n tegur aku (sueyatt adalah classmate dia merangkap best fren dia.owh dia ada lg 2 bestfren perempuan yg mmg kewl yakni Asti and Lindut). masa tu baru la aku tau sapa "Beyo". sebelum tu dengar aje org sebut tp xkenal mana satu.

Love at first sight?

Definitely NOT! coz masa tu aku tgh sangkut dgn org lain. senang citer - admire org lain secara senyap2.. dia pun masa tu ada gefren rasanya.. n bukan dr kalangan yg aku kenal lah. someone yg dia kenal dr secondary skool dia..

Who is he when the first time u met him?

Student yang agak selekeh, kurus kering dan kuat merokok (btw dia stop smoking after few years kitorg couple smpi ler skrg). tp dia agak fofular dikalangan student perempuan.. pas kawin baru la hensem sikit. hahaha bahaya bahaya..

How long it takes for him to ask you out for a date?

masa kt Kolej Mara Banting xpernah keluar berdua so xkira date kan. After 2 yrs kat Banting barula dia berani ajak date..

1st place dating di..

Mines Shopping Mall hehehe..

How he proposed?

"Awak.. jom tunang nak?"... sambil sengih mcm kambing. hampeh kan.. xromantik langsung.. (eh apsal la aku terima eh? haha)


Special date with your hubby?..

Sangat Banyak.. termasuk la date anak2 lahir ke dunia.. semuanya sepesel laa..



Changes that he asked you to do??..

Solat awal sikit blh tak? tu ayat yg selalu kena lah. pastu dia selalu perli aku suka bangun tido lambat.. pastu cara berpakaian pun selalu kena tegur lah.. lain2 xder la.. kalu ada tp tak terucap tu xtau la pulak kan..


What about him that you love so much?.

Nothing specific. I love him for the man he is..


What is about him that you wish he would change?

xder kots. xder yg pelik2 kt dia yg perlu ditukarkan.. cuma kalu dia blh buang habit suka sidai towel/baju atas katil anak bagus jugek..


You will lose your mind n crack your head when he?..

when he's too ego to admit his mistake.


You will smile thru your eyes for the whole day when he?..

Banyaklah. He knows how to make me happy. I guess i'm one easy to handle wife kot haha



Complete below sentences "my love towards my hubby is as big as.."...

cant complete the sentence. coz love cant be measured in any way ;)

akhir kata.. saya tag semua org yg baca blog ini termasuk lah suria, mis, tasha, min, awan, mazid dan lain2 lagi.. sila jawab

Sunday, April 25, 2010

Cerita mencari ikan di petang hari sabtu

aku dgn asben ni byk benda yg kitorg sekepala.. masing2 ada sedikit adventerous dlm hati. kdg2 tu kalu dh boring asik ke shopping mall aje, mulala kepala setat melilau pikir apa nk buat.

last saturday, since kakak ipar aku merangkap kakak asben sekeluarga dtg dr tganu, maka kitorg pun decide la nk g kuala selangor nk g cari seafood. so kitorg pun pg la pas breakfast. mula2 plan nk g pasar pasir penambang aje. kt situ ikan2 dijual kt pasar basah tp harga sama mcm harga retail tmpt lain CUMA lebih fresh aje.

aku pun main2 la dgn GPS kete n jumpa satu tmpt dlm GPS cuma ckp "FRESH FISH" n location dia dlm 11.3km dr pasir penambang. aku ckp kt asben jom pg tgk tmpt tu.. since awal lg ipar2 pun smpi lmbt lg. asben aku pun on aje n kitorg btl2 ikut direction yg dibg oleh GPS. so jeng jeng jeng.. nk tau kt mana kitorg sampai??? betul2 kt jeti nelayan naik kt tepi laut. nama tmpt ni Bagan Pasir, Tanjung Karang..

ni tmpt pertama yg kitorg pg..

sampai2 aje kt situ, adala beberapa org tgh memilih ikan. kt tmpt pertama ni ikan xbyk sbb bot byk blm naik. tp kitorg amik sotong dia, mmg fresh giler n harga cuma RM10 utk sekg.. heheh mmg best!

sambil2 aku meronda2 kt tmpt tu dgn anak2, asben pg duduk n borak dgn satu couple warga emas kt situ. makcik n pakcik ni mmg 2,3 ari sekali dtg ditu beli ikan. makcik tu kata la kt kitorg tggu la kejap smpi bot dtg. kitorg pun duduk2ler n borak2.. tp sambil borak sambil kejar anak2 ler sbb budak 2 beradik tu excited dok kt tepi laut.. wpun airnya kaler kuning mcm sg gombak aje aku tgk hehe..

lama gak la tggu bot xnaik2. byk bot2 yg lalu tp bot2 tu ketempat lain. last2 makcik tu ajak kitorg ke tmpt lg satu, tmpt yg bot2 sebelumnya td berhenti.. nilah untungnya beramah tamah dgn penduduk setempat kan.. koman2 dh dpt tau kt mana lg leh beli ikan..then kitorg pun pg la ketmpt lg satu tu lepas beli tong polisterin putih tu utk bubuh ikan. besar tongnya tp RM7 aje. murah giler..

smpi2 aje kt tmpt yg makcik tu bgtau.. ada 4 tmpt jual ikan ler.. yg paling ujung no 1 n no 4 , ikan blm naik byk. yg no 2 laks bela anjing 2 ekor dkt dgn tmpt ikan2 tu didisplay. aku xkenan sungguh. kalu nk bela anjing pun jauh la sikit dr tmpt org nk membeli2.. hampeh tull (BTW situ yg berniaga semua cina n harga adalah standard). Kitorg ke tmpt no 3. ikan dh byk turun. kalu rajin blh tggu smpi bot naik n pilih ikan2 yg blm kena air batu.. tp kitorg dh mls nk tggu so kitorg amik aje ikan2 yg dlm box kt situ. masih baru n fresh cuma dh letak atas air batu ler.. to xbyk beza pun sbb sumer ikan baru naik.. korg tgk ler sendiri ikan2 yg buatkan kitorg teruja hehe. mmg rasa nk berjoget tgk ikan2 yg fresh2 n keras2 lg tu.. naik antu la kitorg pendek katanya..


ikan kerapu yg besar...

udang kertas. fresh giler sampai susah nk buang kulit. aku beli sekilo (RM10), goreng kunyit. sedap giler manis isinya..
dh pilih, bubuh dalam bakul sbb nk timbang n pass kt 2 pekerja Myanmar utk siang..

the ambience hehe

nyonya angkat ikan..


pakcik2 ni sebok memancing..

here comes the boat! sbnrnya byk lg bot yg sampai tp yg ni aje yg aku amik..

ikan merah.. aku beli 2 ekor.. buat sup ikan. giler babas sedap manis isinya.. keras seh ikan nih... bayangkn baru berapa lama aje kuar dr laut. mmg marbeles laa..


last sekali, kitorg beli sotong, udang kertas, udang putih, ikan merah 2 ekor besar, ikan sebelah 3 ekor, ikan senangin yg keras2 lg fresh gitu (lupa amik gmbr daaa) n ikan kembung yg cantik2 bodynya.. err ada lg ke? xingat daa..  ketam xsempat amik dh ada org lain amik. dh mls nk tggu bot lain smpi. oh yer the damage of the day RM106.. hehe so korg leh bygkn la betapa byknya tlh kitorg beli ;)

hehe mmg adventure lg best... kitorg plan nk g sana every 2 weeks. baru best.. xmain la ikan kotak dr thailand ni.. ikan fresh2 lg best haha.. sapa nk ikut sila roger2.. we are more than happy to be your tour guide hehehe..

btw ari sabtu aritu kitorg kt sana smpi kul 1lebih. pastu lunch kt KFC Kuala Selangor aje hehe. budak2 dua beradik tu dh lapar.. hehehe rasanya ni lah xtvt diluar rutin yg sgt best.. akan pg lagi insyaallah..

Thursday, April 22, 2010

Untuk kaki shopping n kaki handbag..


Selamat bershopping folks! me xleh pg sbb masa tu still kt Jakarta.. Kalu ada kt KL pun nk jugak pg check it out. nk tgk murah sgt ker sales nya.. Kalu nak tau, aku xpernah beli designer handbag hehe. (handbag yg paling mahal aku beli pun < RM300).. sbb aku rasa harganya terlalu mahal utk menda yg aku akan pakai paling lama pun... maybe 3 taun...

senang cerita.. blm ada duit terlebih yg membuatkan aku rasa berbaloi utk membeli sesuatu yg mahal.. maybe one day, pas aku dh abis mekap rumah.. then maybe. for now.. aku aim nk mekap rumah dulu.. huhu..

Monday, April 19, 2010

takde tajuk boleh kah?

last few days me n my frens bukak satu blog ni.. http://ruangbicarafaisal.blogspot.com/.
ni sumer gara2 penulisan dia psl umie aida n masuk Mingguan Malaysia lah.

aku xnk komen apa2 psl sebarang entry dia (korg baca n pikir sendirilah), tp aku sentap bila tgk dia "christianize" kan bendera PAS n kiri kanannya gmbr nizar n khalid samad (ye ke nama org tu khalid samad. aku ni xsuka politik so xberapa kenal ler). itu sgt tidak kewl okeh.. aku bukan penyokong PAS. tp aku percaya kalau kita nak orang hormat agama kita, kita terlebih dahulu kena hormat agama kita.. Just my 2 cents..

owh korg tentu heran kan kenapa aku rajin update blog lately.. xder kena mengena dgn nk tiru redmommy hokeh.. well well.. actually since aku dh tender ni boss aku kurang bg kerja kt aku.. so aku terlampau byk masa senggang la pulak. aku laks smpi opis awal. blm kul 8 aku dh smpi. opis masih kosong lagi..kalu masa keje byk masa2 mcm ni aku dh sebok wat keje.. tp skrg aku dh naik bosan laaa pulak huhuhu..

now nk g beli breakfast pulak.. ;)

Sunday, April 18, 2010

Cerita pasal buah hati pengarang jantung..

Aku jarang cerita pasal anak. bukan xder menda nk ditulis.. tp kalu nk ditulis sure panjang berjela2.. dulu pernah ler berangan nk tulis satu blog khas utk anak2.. so dorg tau ler perkembangan dorg masa kecik.. bila dh pandai baca sendiri sure aku bg dorg baca.. kunun lah. ntah la blh ke tak aku nak maintain.. sbb aku ni akan menulis bila ada mood n ada menda nk tulis. kdg2 ada menda nk tulis tp xder mood pulak nk dok typing2..

Farris:
Sekarang dh 5 taun 1 bulan. dh byk cakap. speech dh much better. wpun kadang2 dia xtau nk bercerita tp nk cerita, end up keluar jugak la bahasa2 jerman dia. kadang2 speaking dgn kitorg.. most of the time mmg speaking. kadang2 lancar kadang2 sangkut n dia guna bahasa melayu n cakap "macam ni mcacam ni" sambil buat sign language.. sbnrnya kitorg kt umah xder la speaking manjang dgn dia. tp dia byk belajar kt sekolah sbb kitorg anta ke english medium kindy. Actually kitorg anta kt situ pun sbb tu lah kindy yg paling dkt dgn rumah. selang beberapa buah rumah laa..

farris mmg kalu bab bercakap mmg sgt lmbt. dia pandai bercakap masa umur 4taun. tu pun pas kitorg anta dia ke playhouse (Krista kindy punya program).. since dh pandai bercakap sgt so toilet train pun lambat ler. pas 2/3 weeks setat sekolah la dia baru blh pampers-free.

wpun farris in terms of speech sgt lmbt development dia, tp in terms of memory n apa2 yg cikgu ajar dia sgt cpt dapat. even cikgu dia pun ckp farris punya memory sgt bagus. n taun lepas alhamdulillah dpt Playhouse best student. (alhamdulillah). taun lepas classmate dia xramai. yelah xramai org nk anta anak ke sekolah masa umur 4 taun kan. taun ni ramai sgt calssmate dia. tgk ajelah nnt mcmana feedback cikgu dia. aku xder la niat nk dia terer dr anak2 org lain. tu bukan niat aku. aku anta g sekolah awal2 sbb nk dia mix around so that dia lbh cpt bercakap n pandai bergaul. kalu kt umah pun duduk dgn maid aje boring jugak dia.

in terms of relationship dgn kitorg, aku rasa dia lebih rapat dgn bapak dia. dgn aku dia cuma cari masa nk makan aje. lain2 cari bapak dia la. mandi n tido sumer dgn bapak.
  
Farris yg bergigi jarang

buah hati bapak


Safiya:
Safiya lain sikit dgn abangnya.. dia mmg byk ckp n lebih petah dr abangnya. tp dia ni pun garang. abang dia cool aje. aku rasa farris byk ikut my husband n safiya byk ikut aku. even dr segi rupa paras pun safiya byk ikut aku (tp kulit cerah sikit ikut bapak). Farris laks mmg anak bapak.

Safiya dr segi bercakap or belajar so far xder masalah. mmg senang belaka. bab makan lg la senang apa pun sumbat aje. xmcm abg dia ada memilih sikit. safiya sgt suka buah2.. mmg ikut aku laa.. blm g sekolah lg. taun dpn (4 tahun) insyaallah akan hantar dia kesekolah sama dgn abangnya kots. Insyaallah. saja anta anak awal2 dok kt umah pun boring aje xder kawan..


farris kalu amik gmbr suka buat expression bukan2.. ni mmg anak bapak..

dia n abangnya kalu time baik, baik giler. tp kalu time bergaduh blh heart attack aku.. paling sadis dorg suka gaduh2 " ni mama saya"..  "ni papa saya" sambil peluk mak or bapak yg direbutnya.. kadang2 pikir kesian budak2 ni maklumla mak bapak keje balik umah dh malam. satu mlm ada 3 or 4 jam aje dgn dorg.. tu pun kitorg kalu dh kt umah sebolehnya2 tumpukan kt dorg aje. weekend insyaallah akan ada satu hari bwk dorg kuar jenjalan. lg satu hari pusing2 taman aje lah.

on the other hand, maid aku nk balik indon bulan 8 ni (bulan posa ooo). aku rasa maybe bulan 8 ni smpi pas raya maybe tgglkn anak2 kt nursery lah. aku ingat aku nk cari indon kemas rumah once a week selama maid aku xder ni. bulan puasalah malas aku nk berpenat2.. aku nk maintain cam skrg weekend masa utk anak2.. kalu nk kena wat keje rumah lg, alamatnya sumer dok rumah ajelah..

maid aku ckp nk balik smpi pas raya aje. tp xtaulah kalu dia balik trus. dh 3taun dia keje dgn aku. taun dpn dh 4. wpun xperfect tp dia mmg maid yg baik. sgt2 sayang anak2 aku. aku tgk org sana sini ada masalah dgn maid.. aku bersyukur sgt rezeki aku bab maid ni murah. kalu dia balik nnt aku xrasa nk cari maid dah. aku nk cari org kemas umah once a week aje.

this coming saturday sedara mara dr terengganu pulak nk dtg... smlm berpeluh2 aku n asben mengemas n mengarrange apa yg patut. termasukla meng"dispose" tilam lama yg xbuang2 lg tu. susah siot terpaksa masuk dlm citra tu n ikat pintu bonet dgn riben ikat kek. pastu kt tmpt penumpang 3 sekali duduk - aku n dua anak.
 
aku akan busy selama seminggu ni.. huii malu la aku kalu umah xsemenggah.. sedara mara belah asben tu ooo.. huhu. mlm ni projek basuh sarung bantal. byk sarung bantal yg aku jarang pakai dh berabuk.. berabuk sbb xpakai.. padahal simpan dlm almari tu.. huhu. kalu family belah asben aku nk dtg, kelam kabut idup aku. tp kalu sedara mara or family belah aku yg nk dtg, relax aje. asben aku lg la relax. xmalu langsung dia apa2.. cetttt

Friday, April 16, 2010

Cerita pasal kasut

Actually i wrote one entry bout a comment posted by anonymous at my previous entry (jadi mewah tulis blog). the comment was hitting me real hard.

After few hrs posted the entry, i decided to call it off i.e; delete it. why? coz i think it's a waste of time writing back and explaining things to someone that prejudice. I rather think "certain things are better left unsaid" works well than well said lengthy explanation. bak kata lagu KRU "diam adalah pintar" *LOL*

She (yes it's a she. how do i know? biarlah rahsia) can write wat ever she wants. but wether i am a saint or evil, or wether i hold any grudge, jealousy or hatred toward others, it is Allah works to decide. As i always said, this is a personal blog, i hope that those who would like to take a peek into other ppl's lives, do it without a prejudice. I wrote there clearly.. i didnt say it's right or wrong. it's just my personal view of the article only. And if she read the entry with a open heart and mind and without prejudice, i think she shld be able to get the message. Having said all of above, i dont care if she still thinks that i have so called PHD.. coz I know who i am. I can lie to others. but i cant lie to myself and most importantly, i can never lie to Allah coz Allah see what's inside you. Allah knows my intention and that is what matters.

Ok. Enuff said and now back to the topic i wanted to blog about.

I love shoes. am sure not so many people know that i love shoes coz they hardly see me change shoes. the truth is, i love shoes. i dont fancy designer handbags. but i do buy wallet yg sedikit mahal. i dun mind to put my RM200 wallet in my RM50 handbag. yes babe that is me. Shoes and wallet. *but wallet dah rosak baru beli baru xder tukar2 ye*

eventhough i love shoes.. i dont have many pair of nice looking shoes. I dont buy things that i will seldom use/wear. as a mother of 2 growing toddler, my weekends gateway with them are my session of cladding in a pair of jeans and a pair of crocs. i travelled to workplace on big bike wif my dear handsome boyfren (read: husband). therefore i will be in my crocs. but i do have 2 pair of shoes that i left under my table. one is high heels from Lewre and another one is not so high sandal from Bonia. i will chg from crocs to one of the shoes if i have to see any bosses. haha. my latest kasut yang cantik adalah frm Sole Lovely and i bought purposely for my annual dinner and i will use the shoes for my raya as well. will post the photo soon. cantik sangat (di mataku okies)

I am so in love with ALDO range of shoes. they are beautiful and classy with extensive of nice colorful looking shoes. one of my collegue, Nattasha, she is one lady with good taste of shoes. She has extensive collections of shoes. i absolutely in love with her Nine West shoes that she bought purposely for her wedding. and she has one nice Steve Madden heels. She has nice looking Glads and Oxford shoes. ada jugak Guess paten kulit harimau and few Crocs. lain2 kasut i dont know n i dont check the brand and malu nak tanya so i pandang aje hahaha.. another person is our kerinting boss i.e our GCIO. oh dia pun kasut sgt2 cantik. (padanlah dgn gaji dia yg besarrr itu kann)

But above all, my fav is Nattasha's hantaran kasut, a shoes from Juicy Couture and it's red in color. the shoes made me droolllllll.. I will ask for a photo of the nice shoes from her and will post here. let us all drool together gether okies.

Here are few shuz/sandals that i would love to have them. but am sure i wont have them even in next 5 yrs to come. mahal donk! *hutang MARA blm langsai lagi mao beli kasut mahal2?? ahaks!!!*

wa wa wa cantik kan.. tp harganya berpeluh laa..


terbaekkk! kalu aku beli gamaknya kalau kejar anak aku lari lg laju ke ATAU aku bakal melihat dunia dr perspektif berbeza ( dr bwh ke atas sbb dh tergolek!) ???

Jimmy Choo. owh cun giler


lagi Jimmy Choo..


Platform ini juga akan menyebabkan aku melihat dunia dr perspektif berbeza... but it's too sexy to resist doncha think so?


Platform ini menyebabkan aku rasa mcm wonder girls.. (read: rasa nk bergojet "i want nobody nobody but u"...)


*** will update more on the photos.. stay tuned..

9 Marital Bad Habits—and How to Break Them

Worth to share..

Solid marriages aren’t born; they’re made. But often, during the course of a marriage, bad habits—from slacking off sexually to talking trash about your spouse—are created. Are you guilty of any of these nine negative habits—and wondering how to break them? Remember that the key is communication, says Karen Gail Lewis, EdD, marriage therapist and author of Why Don’t You Understand? A Gender Relationship Dictionary.




1. Taking each other for granted. “Couples get into ruts,” says Sherry Amatenstein, a marriage therapist and author of The Complete Marriage Counselor: Relationship-Saving Advice from America's Top 50+ Couples Therapists. “We tend to try to push our partner down like a jack-in-the-box,” she says, which doesn’t give him the credit he deserves for evolving and changing.



How to break it: Talk. A lot. Go out to dinner or open up a bottle of wine and talk about the things you’re interested in right now. You may find yourself surprised, and intrigued all over again, by your partner.



2. Not having enough sex. Though “not enough” will differ from couple to couple, you probably both know if you’ve been slacking off in the bedroom. “Problem is, when it comes to sex, many couples wait for the other to come up with some great, exciting plan, and when the other doesn’t, they become resentful,” says Amatenstein.



How to break it: Make the first move. It’s not a contest. Do what you have to to pump things up, whatever works for you. Amatenstein recommends getting away for regular couple weekends if you can afford it.



3. Lying about money. Whether it’s taking charge of the big-picture money stuff and not sharing the info or secretly spending and hiding the evidence, lack of financial upfrontness is a habit that can wreak havoc on your emotional bond, because money is about both power and trust, says Dr. Lewis.



How to break it: Sit down for monthly (or thereabouts) money chats, discussing both long-term goals and short-term spending habits. The aim is to feel so much a part of a team that you don’t want to conceal anything.



4. Not being supportive of career. Think about the last time either of you moaned that the other “was never home” or “is married to that job.” Now think: “Do you really ‘hate’ his job, or are you resentful of the hours he spends apart from you? Or, are you feeling as though he hasn’t been all that supportive of your career goals?” says Dr. Lewis. Misplaced anger or resentment can come off as lack of support.



How to break it: Tell your partner what’s really bothering you. Not, “I hate your job,” but, “I wish we spent more time together,” recommends Dr. Lewis.



5. Trash-talking your spouse to friends. There are times this takes the form of mild venting, which among women is a form of communication with friends. “But if you do it too much, or share too much deeply personal information, it’s disrespectful,” says Dr. Lewis.



How to break it: Decide between the two of you what’s in and out of bounds in terms of sharing with friends, says Dr. Lewis. His silly shower song? OK. His problems at work, or sexually? That’s private. Keeping it so helps cement your bond.



6. Forgetting about romance. Wait, you have to woo the person you sleep with night after night? Short answer: Yes. While it’s true that the spark fades, that doesn’t mean it has to die out altogether.



How to break it: All the little things do work, like love notes and special treats. But think about things like your appearance; it seems shallow, but showing you care about yourself tells your partner you care about your relationship, too. “Spend five minutes a day just kissing,” suggests Amatenstein. “And for heaven’s sake, keep the bathroom door closed!”



7. Not trying new things. Remember dating? Even the least intrepid among us would try the most daring things our new paramour suggested. Why not now? It’s that rut problem again, not to mention mortgage, kids and jobs. But couples “need something outside themselves that they share” to keep their bond strong, says Amatenstein.



How to break it: Attempt something new, such as ice skating or French language lessons. Or volunteer together. Even trying a new restaurant or recipe—if you do it together—can help.



8. Parenting out of sync. Kids eventually figure out how to play parents off each other, and it’s easy for them if you’re not on the same page. Allow them to do this and “you undermine your spouse’s authority with the children, which is not respectful to him or good for your kids,” says Amatenstein.



How to break it: Save “what about the kids?” conversations for times when you’re alone. And show affection for each other in front of the kids, which cements your bond in their eyes.



9. Sniping at each other. Sharp talk (“There you go again, leaving the toilet seat up,” or “Oh, great, another call from your annoying sister”) usually masks some other problem, says Dr. Lewis. “You snap and snipe because you’re angry about something else, and you redirect that anger onto something minor.”



How to break it: Have regular check-ins with each other to air out problems. And try to remember that men and women use conversation differently, says Dr. Lewis. “Women talk to connect; men talk to share information.” Keeping that in mind will help you be kinder to each other.

Thursday, April 15, 2010

Tracking IP Address

Do you know that you can actually trace IP Address of the comment being posted to your blogspot OR email?

You dont have to be an IT graduate to know one. If you are an IT graduate like me, it's as simple as ABC lah..

Here's the quick quide.. There are a lot more posted in the internet.
http://www.bloggertipsandtricks.com/2006/08/how-to-get-ip-address-of-commentators.html
http://www.wikihow.com/Trace-an-IP-Address

You can only guess, including the location. But if your blog has low traffic, it can be a very good guess to the point of certainty. Tracing an IP address is actually pretty straightforward, and even though it's not always possible to track down a specific individual, you can get enough information to play the guessing games.

Happy tracing people ;)

Tuesday, April 13, 2010

Jadi Mewah Tulis Blog? Wow Wow!!!

petikan dr Harian Metro semalam, 13 April 2010..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
SIAPA sangka bermula dengan hanya memiliki blog peribadi serta menulis sekadar mengisi masa terluang, Mira Abu Bakar, 35, kini berpendapatan melebihi RM10,000 sebulan hasil daripada menulis blog.


Malah dengan pendapatan itu, dia mampu membeli barang berjenama mewah serta bercuti ke luar negara seperti Paris dan London. Mira juga tidak malu mengakui yang segala keperluannya daripada hujung rambut hingga kaki ditaja syarikat pengiklan. Malah kini pengunjung blognya sudah mencecah lebih empat juta orang dan di kalangan penulis blog, nama Redmummy.com menjadi blog peribadi paling popular dan menerima komen terbanyak daripada pembaca.


Namun menurut ibu kepada dua anak iaitu Shameel, 9, dan Melysha, 6, untuk berada pada tahap sekarang tidak semudah disangka. Ini kerana sebagai penulis blog dia terpaksa mengorbankan banyak tenaga dan masa untuk dikenali seperti sekarang.


Bercerita pembabitan awal dalam penulisan blog, menurut Mira dia menulis hanya sekadar suka-suka, seperti sebuah diari tetapi diadaptasikan secara online.


"Ketika itu saya menjadi peserta akhir untuk rancangan Fear Factor Malaysia pada 2005. Saya diminta makan testikel kambing dan badan digantung terbalik di Jambatan Putrajaya.


"Ketika itu setiap memori indah dalam Fear Factor saya coretkan dalam blog. Lama-kelamaan menjadi kemestian. Ketika itu blog peribadi masih belum popular dan saya antara pelopornya," katanya.


Menurut Mira, dia langsung tidak pernah terfikir menulis blog boleh menjana pendapatan sehinggalah suaminya Ami Shamril Kamaruddin, 35, mencadangkan agar Redmummy.com mendaftar di bawah Nuffnang.


"Saya memang tidak sukakan iklan, tetapi kerana terpengaruh dengan suami saya lakukan juga. Hasilnya selepas tiga tahun menulis dia menerima pendapatan pertama daripada Nuffnang berjumlah RM90. Diikuti RM150, RM300 sehinggalah sekarang mencecah RM10,000 sebulan.


"Memang saya sangat teruja ketika itu. Tidak sangka menulis boleh mendapat duit walaupun jumlahnya kecil," kata Mira.


Pendapatan pertama menyebabkan Mira semakin bersemangat menulis. Menariknya, blog Mira menceritakan mengenai apa sahaja. Bukan hanya menjurus kepada pengalaman peribadi tetapi termasuk panduan keibubapaan, solekan, fesyen, perhiasan seperti beg tangan, anting-anting juga ulasan filem, konsert, teater serta majlis anugerah seperti Anugerah Juara Lagu (AJL), Anugerah Skrin dan Anugerah Bintang Popular.


"Inilah antara rahsia mengapa blog saya mendapat ramai pengunjung. Tambah pula pembaca tidak terhad kepada kaum ibu saja tetapi terdiri daripada pelbagai usia dan latar belakang," katanya.


Jika dulu, Mira hanya mengharap kepada iklan Nuffnang tetapi kini kerana populariti, Mira juga dijemput untuk menghadiri pelbagai acara perasmian produk terbaru seperti susu, alat solek, pakaian, salun dan spa sehinggalah alat teknologi seperti kamera dan telefon bimbit.


"Selepas menghadiri acara ini, saya diminta membuat ulasan mengenai produk yang saya gunakan di dalam Redmummy.com. Setiap ulasan yang saya keluarkan di dalam blog adalah berbayar," terang Mira yang menerima RM100,000 untuk ulasan iklan sepanjang tiga tahun menulis blog.


Dengarnya memang menyeronokkan, tetapi ujar Mira sejak menjadi penulis iklan masa tidurnya sudah tidak menentu. Ini kerana pada masa sama, dia juga bertugas sebagai Eksekutif Setiausaha di sebuah syarikat swasta di Kuala Lumpur City Center (KLCC). Sebagai setiausaha, sudah tentu dia terpaksa mendahulukan tugas di pejabat kemudian barulah mengemaskini blog peribadi.


"Selepas waktu pejabat biasanya saya menghadiri majlis pelancaran produk sekiranya ada, waktu malam baru saya mengemaskini blog. Ada kalanya sehingga jam 3 pagi," akuinya.


Menurut Mira, dulu dia hanya membuat satu catatan saja sebulan. Tetapi sejak tiga tahun lalu dia semakin aktif menulis dan mengeluarkan lapan penulisan sehari secara penerbitan auto. Malah ada mencecah 10 catatan sekiranya ada ulasan untuk iklan.


"Saya perlu banyak idea untuk menghasilkan penulisan pelbagai. Saya juga tidak menggunakan bahasa Melayu baku dan menggunakan bahasa sendiri untuk mendekatkan diri dengan pembaca," katanya.


Oleh kerana kemeriahan serta kepelbagaian corak penulisan menyebabkan redmummy.com menerima anugerah Top Parenting Blogger untuk blog berbahasa Melayu anjuran Nuffnang serta memenangi Blog Idol pada 2006 disebabkan keceriaan blog bertemakan merah.


Mira juga mempunyai orang kuat iaitu Geng Blog Merah seramai lima orang dan mereka inilah yang akan menyelaras program anjuran Redmummy.com. Antaranya Hari Keluarga Redmummy.com yang diadakan di Putrajaya tahun lalu.


"Antara aktiviti yang dijalankan termasuk sesi perkenalan, permainan untuk kanak-kanak, sukaneka dan sesi menikmati makanan yang dibawa oleh semua pembaca blog Redmummy. Ini juga sebagai penghargaan kepada pembaca setia yang tidak putus-putus memberi sokongan kepada Redmummy.com," kata Mira.


Tambahnya, aktiviti ini mampu mengeratkan hubungan pembaca blog Redmummy.com dan secara tidak langsung menunjukkan penulis blog juga mempunyai pengaruh tersendiri terhadap khalayaknya.


Kebanyakan pengunjung setia blognya juga mempunyai blog peribadi. Ada yang bertanya bagaimana menjana pendapatan dengan menulis blog. Mereka harus mempunyai semangat yang kuat serta tidak kenal erti putus asa.


"Paling penting menjadi penulis blog tegar perlu mendapat restu suami, ini kerana banyak masa dihabiskan di hadapan komputer. Jadi jika suami memahami, segalanya akan menjadi mudah.


"Bagi suri rumah mungkin mereka boleh melakukannya pada waktu siang selepas membuat kerja rumah. Jangan sehingga asyik berblog menyebabkan rumah tangga menjadi kucar-kacir," katanya.


Sekiranya dalam masa setahun atau dua tahun masih tidak menerima sebarang pendapatan, baginya itu perkara biasa kerana menulis blog memerlukan kesabaran tinggi.



Panduan menjana pendapatan menerusi blog:


1. Individu mestilah mempunyai Internet serta komputer riba yang mudah dibawa ke mana-mana.


2. Mulakan membaca blog popular kemudian tinggalkan komen pada lima blog popular ini.


3. Kemudian untuk setiap blog yang sudah diberi komen, cari pula blog lain kemudian tinggalkan tiga komen di situ begitulah seterusnya sehingga iaa berkembang.


4. Buat template yang menceriakan dan bukan hanya mengambil template sedia ada.


5. Setiap hari pastikan anda membuat 10 catatan, setiap catatan disiarkan tiga atau empat jam. Ini bagi memastikan blog sentiasa menerima kunjungan.


6. Mendaftar dengan laman web Nuffnang untuk memastikan blog menerima iklan daripada Nuffnang.


7. Rajin serta tidak kenal erti putus asa.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My comment?? ni aku punya personal opinion ye. Aku xcakap betul atau salah. I dont judge people. It just that i'm relating her story to me and respond accordingly to my personal view. Kalu ada yg rasa xsuka, blh la cari blog lain utk dibaca.

My comments;

Memang giler bagus dpt duit byk tiap bulan esp duit yg dtg bergolek. Dalam xsedar dpt duit free ye dak. tp iklan yg nuffnang letak tu pulak iklan apa eh? buatnya iklan yg menjurus kepada menda2 yg haram bg umat Islam, pastu ada laks org click.. xpasal2 dpt dosa subahah. Pastu duit tu dh gerenti xberkat. Aku xtuduh iklan nuffnang haram ye. aku pun xtau iklan apa yg dorg taruk sbb aku xpernah masuk n perati betul2 pun. harap2 nya utk org Islam xder la pulak iklan2 menda2 yg haram or bersifat subahah.

Tp aku mmg respek le kt minah ni leh spend byk masa update blog. aku ni ha.. jgnkn nk update blog, nk bukak FB pun anak2 dh jerit2 mintak itu ini. Wpun aku ada maid, anak2 tersgt la attach dgn kitorg. Nk main PS2 dgn kitorg, kalu berak ke kencing ke panggil mak bapak jugak. masa ni xpanggil dah bibik dorg.. sumer nk mak. Safiya lagi la satu hal.. kalu mama dh ada kt rumah, susu pun nk mama buat. xnk minum bibik buat. aduyaiii.. pastu dok atas riba. aku kt dpn TV, dia join sama.. dok dpn laptop join sama. pastu kang pantang aku on PC. mula la dia mintak pasang Dora la, Barney la. padahal bukan xder dvd player. even portable dvd player pun kitorg ada.. tp nk kacau mama jugak..

kadang2 aku rasa buat kek pun aku dh rimas kena kacau dgn anak lg, nk concentrate wat kek sama.. mmg serabut la. sbb tu la aku limitkan xtvt buat kek aku. maybe smpi budak2 ni dh besar n ada life sendirik, baru la aku blh all out. for now buat suka n sbb minat. kalu nk wat sungguh2 mmg xdapek laa.. Lagi mau update blog eh. kalu dia ckp satu ari wat 10 entry, aku 5 hari 10 entry blm tentu bules.. wahahahaha.. mmg xkaya la aku hahaha..

aku cuma ada masa nk blog or baca blog org waktu pagi.. sbb aku sampai awal ke opis. masuk blm setat opis hr. dh setat opis hr aku mcm lipas kudung siapkan segala programming job. nk balik on time la katakan. masa2 dgn anak sgt precious. aku sebolehnya nk balik awal. ada org no hal lepak lama2 kt opis. aku xleh.. i guess it's the way i was brought up. aku kan anak peneroka yg maknya sentiasa ada kt umah.. so aku ada terbawak2 dgn situasi aku masa kecik n apply kt anak2.. bila dh kat umah laks, well kdg2 sibuk masak, sibuk dgn anak2 lg.. pastu wpun aku ada maid, byk lg keje2 umah aku wat sendiri. cthnya kemas almari baju, kemas bilik n masak. pastu dapur pun aku selalu gak kemas sendiri.. aku ni cerewet n mementingkan kebersihan sikit. so mmg ada force dlm diri nk buat menda2 tu sendiri. maid tu pembantu aje. bantu aku yg mana patut2 aje. byk menda aku buat sendirilah. termasukla bab2 layanan anak.. so mana la masanya aku nk cari utk update 10entry yer hehehe..

rezeki masing2 kan.. rezeki org kt menulis.. rezeki kita kt tmpt lain.. tp bg aku dlm idup ni rezeki yg paling berharga adalah bukan rezeki duit.. bukan handbag mahal, bukan kasut designer, bukan jam ribu riban, bukan handphone or segala gadget yg semakin ari semakin canggih tuu... tp rezeki yg aku cari adalah rezeki mendapat kesihatan yg baik (utk aku, asben, anak2, keluarga), dpt anak2 yg baik2 (baik dr segi umat Islam n sebagai seorang anak), n rezeki dpt suami yg baik (yg membimbing ke jalan yg betul, yg pengasih , penyayang n bertanggungjawab).

Rezeki2 inilah yg aku rasa lebih penting dr segala2 yg ada kt muka bumi ni.. mudah2an kita sumer diberikan Allah rezeki2 ini sepanjang hidup kita. insyaallah..  Aminnn...

Tuesday, April 6, 2010

Cerita psl holiday

as u all know, i'll be going to Jakarta/Bandung this mth end. Me happy? yeap.. but it will be my budget trip therefore i need to plan properly for my expenses and the things I'll buy.

But I actually more excited bout our family holiday in KK. i had to revamp my initial plan coz this will be budget trip as well. But am so lucky for having so many kind-hearted frens who are there to help me re plan hehe. Thanks to Marsal and Suhaimi, they made my life easier hehe

Few of my collegues just came back from KK. it's all guys gateway to KK and gunung kinabalu. So they came back with lots of advices and tips for my holiday. I already finalise on which hotel we'll stay and roughly what are the activities that we'll do while we are in KK. i have yet to put them in my itenary. Will need to check with hubby and my fren's availability. We'll stay in a hotel in KK. but we plan to find some time to visit kawan lama.. am so excited to see them coz i havent met them for 3 yrs if my memory doesnt fail me. the last time i met them, their girl was still very small.

this if the fun part. Am gonna share wif u what we are looking forward to "indulge" in KK. hehe. Pictures courtesy of Marsal. This fun place is just walking distance from the hotel we'll be staying.. hehe best best..

tempting? i bet they are huhu


lobster y'all !


ikan bakar!! wah rasa nk berjoget hehe

and below are the must haves for every woman..



hehehe..

ok before boarding to KL, musy buy these and bring back home.. yeeeehaaaa...



balik umah n masak!!!!!!

Will blog more on my planning. Stay tune.. hehe

Monday, April 5, 2010

Cerita tukar plan!

Since arini boss no 1 n boss no 2 dua2 cuti so ada bertukar jd kaduk naik junjung dah aku. Kul 11.30 naik tido smpi ler kul 1. then borak2 kt tgkt 9 smpi ler kul 2.10 hehe.

topik borak arini adalah psl trip g Jakarta/Bandung. kt opis ni ada yg kaki bandung so dia lah yg tukang jd itenary planner utk kitorg.. Well aku punya trip kali ni adalah trip berjalan dan melelehkan air liur. kena ikat selera lah aku di Jakarta n Bandung nnt. Xleh spend byk2 sbb aku dh kena setel sundy loan dgn bank ni since aku dh resign. now aku tggu aje HR panggil n soh byr. xperla aku anggap ajelah trip kali ni trip tgk tempat. insyaallah aku target before puasa ni nk kesana cari baju raya dgn asben or dgn mak. most probably aku nk bwk mak trip tu nnt. so for this round, xdpt shopping sakan pun xper la.. janji dpt belikn telekung utk mak n barang2 anak n asben sudah ler. n hopefully dpt snatch few Zara office suit sudah ler heheh..

lg satu punya plan n pengharapan taun ni yg xdpt direalisasikan adalah DSLR. huhu plan beli DSLR pun kena pospon. pospon smpi biler xtau ler.. so cuti2 Jakarta/bandung tu nnt aku bakal heret ler Sony Digicam aku yg masih setia berkhidmat wpun dh 6taun.. huhu sadis..

atas sebab2 cut bajet ni jugak ler (sbb tender, aku xdpt bonus, pastu staff sundry loan nk kena setel. n coincidently asben pun xdpt bonus), maka plan g KK nnt duduk kat Tanjung Aru pun kansel huhu. skrg aku tgh survey hotel2 xberapa mahal tp ok n kt town center utk holiday kitorg nnt. ada la few yg kwn suggest tp aku masih nk survey lagik. plan 2 mlm nk stay kt KK n lg satu mlm nk stay kt Pulau Manukan.. yeeahaaaa i love beaches!!!

Lg satu plan yg aku pospon adalah plan belajar berenang n amik Diving Licence.. yg 2 ni xtau la pospon smpi bila huhuhu.. lama kot sbb aku berhajat sgt ler pas dh setel down dgn keje baru as well as dh dpt cover balik saving yg dh kena korek tu, aku nk mekap rumah dulu lah.. aku nk pasang built-in wardrobe n tukar pagar..

plan kelas kek, well well.. aku mmg minat menda2 ni. tp aku pun xtau patut or tak aku meneruskn journey aku utk mengestablish diri aku yakni amik segala course yg berkaitan. kelas sumer mahal2, kos mula nk wat kek or produk baru ni byk.. nk wat besaran2 n all out tu kena ada masa n promosi yg bagus. tu sumer aku xder. mmg ler aku berhajat nk keje sendiri. pernah bercita2 nk concentrate buat menda ni as a fulltime business.. tp cake bisnes ni selain dr cabaran byk, saingan pun byk. kena selalu up to date dr segi skill n alll. bila pikir2 keje mcm skrg ni senang. sibuk2 pun ujung bln dpt gak gaji. kalu buat bisnes ntah2 silap aribulan bungkus daa.. so kesimpulannya.. blm ready. so keje ajerla dulu.. in future, harap dpt keje non IT or in gomen.. so relax ler sikit. anak dh masuk sekolah sok kena la maknya keje yg masuk akal sikit. kalu skrg keje byk kurang masuk akal.. timing giler..

sudah smpi masa nk balik.. nnt aku nk mengaruk lg bila aku ada masa senggang (or masa2 busy tp pretend mcm masa senggang cam skrg hehe)

Saturday, April 3, 2010

Cerita membuang masa di petang sabtu

arini sabtu. ari yg tensen sbb jiran sebelah umah wat celebration adik nk kawin. dr jumaat smpi ahad. dr mlm td smpi arini non stop pasang lagu sekuat2 alam. kalu lg 12hrs dia main lg non stop, sah2 aku dh blh hafal lagu tamil. i'm not a racist.. but this is too much. anak2 nk tido pun xdapat. sib baik la xder baby kt umah nih..

my condition rite now - feels more relax. rupanya2 pas buat keputusan, rasa lega banyak. now tawakkal ajelah. most of my frens tanya apsal nk resign. dh bosan nk menjawab sbnrnya.. tp cut short, current company bg gaji sekian amount. pastu midnite support banyak. kerja banyak. tp benefit bagus giler, cuti pun byk. company baru, byr gaji lebih tinggi, midnite support kurang(kalu nasib lbh baik masuk team xyah support.blm confirm team mana), keje rasanya byk, benefit xbagus sgt, cuti xbyk sgt. dua2 ada pro n cons. tp memikirkn kondisi aku skrg yg memerlukan fund yg lebih every mth dan dh xlarat nk wat keje support2 ni, maka i choose to accept the offer.

even my asben pun setuju. kalu nk ikutkn suka, dia pun lebih suka aku di Alliance Bank sbb benefit yg bagus, cuti yg byk. tp memikirkn current financial situation dan juge keje2 support after midnite ni (letih, susah.. pastu kena tggl anak memalam dgn maid (asben tukang anta ke opis), etc etc.. maka ini lah the best choice. aku pun xtau berapa lama aku akan keje di company baru. my target is after 2 yrs (2 taun ni pulun abis2 ler keje), sgt2 aim join Bank Rakyat hehehe.. let us see how it goes eh. sumernya berbalik kepada takdir dan waktu..

sedih mmg sedih ler tgglkn alliance bank. sbb boss ok, team member pun ok, environment ok, benefit ok, kwn2 pun ok, cuti byk.. lgpun dh lama. dh berada dlm comfort zone. but i guess i had to do what i have to do kan..

my team lead ckp "i know u very well. i know u r a capable person. i'm sure u will be fine over there". hehe thanks to my team lead ler. i take it as compliment n challenge. skrg tawakkal aje lah. tp tipulah kalu aku ckp aku xnervous. pg tmpt baru sure nervous beb..

salah satu yg jd push factor aku kesana adalah ini.. heheh


one of the branches adalah kt building company baru ku hehe. aku kt tgkt 3, n fitness first ni kt tgkt 1 hehe. kalu malas gak exercise pasni xtau la nk ckp apa hehe. aku selalu ckp nk sgt pg gym tp xder masa, jauh etc. now bawah opis gak so aku xder excuse xnk pg. lgpun aku akan smpi opis awl sbb asben masuk keje kul 8 n aku setat keje kul 9. before 8am aku dh smpi punya. so roughly aku ada arnd 1hr utk exercise. lunch time pun blh pg sauna. ptg kalu asben g futsal, aku leh g gym lg hehe.

tp aku xkn join so soon ler. july join sana, august dh bulan posa. maybe after raya aku target nk join. insyaallah. aim aku nk dpt balik my slim figure mcm masa single dulu hehehe.. wah blm apa2 dh berangan.. heheh



Back to our annual dinner... cant remember this guy's name. Dennis something2.. violinist yg perform masa annual dinner kitorg. dh ada album mamat ni. ni one of the album must haves skrg. dia punya performance was awesome n jaw dropping.. balik opis ni kena found out sapa nama mamat ni. asik lupa ajerk.

and this is my latest hantaran. bulan ni rest sbb bulan lps sibuk giler. lgpun bulan ni keje byk. n since dh resign ni mcm2 keje laks dpt. pastu documentation on previous projects yg aku dh buat kena setat prepare.. for more of my creations, sila masuk sini.. http://safiya-cakes.blogspot.com/

dh tukar keje baru nnt sure kena limitkn keje2 hobi mcm ni. 1st 6 mths kena la buat rajin n spend more time in office, so kena la reducekan xtvt2 begini huhu.