Sunday, December 12, 2010

My wish..

lepas aku tulis pasal disleksia, ada beberapa org ibu2 yg bertanya pada aku lebih lanjut psl disleksia sbb dorg ckp apa yg aku tulis mcm kena kt anak masing2.. apa yg blh aku nasihatkan, kalu dorg nmpk simptom2 tu kt anak masing2, cpt2 la bawak jupe child psychiatrist utk buat assessment. Xsemestinya disleksia aje, blh jd ADHD or worst, Autisme. ADHD ni lebih kurang aje dgn disleksia.. kita cuma blh perasan simptom, tp diagnosis yg tepatnya hanya child psychiatrist yg blh tolong..

sejujurnya aku sgt hepi bila apa yg aku tulis dpt tolong org lain, directly or indirectly. dpt bukak mata org lain ttg learning disability ni pun dh cukup bg aku. blog aku ni as what my fren say, adalah blog2 underground.. xramai yg tau.. yg tau pun dr kelompok rakan2 terdekat aje.. pastu sesapa yg google insyaallah terjumpa punya blog ni..

aku lg suka kalu blog ni maintain low profile or as what she say "underground".. hehehe.. sbb aku tulis pun for fun aje. bukannya nk smpi jd blogger tegar sbb aku ni bukan pandai menulis pun. aku buat blog sbb kdg2 aku ada menda nk tulis.. wpun most of the time niat nk menulis tu ada tp bila mengadap laptop aje, mood aku tetiba hilang hahahah..

kepada yg nk jd blogger tegar, dipersilakan. apa salahnya kan mewarnai dunia blogging.. sbb aku pun suka gak hop from blog tu blog. ada gak blog2 yg dlm diam aku follow.. apa2 pun kalu korg berniat nk jd blogger tegar or blogger gemeler, just make sure jauhkn diri masing2 dr kontroversi.. kang xpasal2 kena saman hohoho.. nk sensasi punya pasal, xpasal2 jd lain hohohoho.. terbaru uncle seekers (http://uncleseekers.blogspot.com/) dh kena saman pulak.. adoi apa sudah jadi pakcik. saya masuk blog pakcik nk baca psl hantu.. sekali lain pulak dah cerita pakcik yer.. huhuhu..

apa2pun aku harap blog aku ni dpt tolong org esp parents yg menghadapi masalah yg sama mcm kitorg.. besar harapan aku nk tgk sumer parents dlm dunia ni aware dgn menda2 mcm ni.. n aku harap aku akan ada kerajinan nk update blog ni from time to time psl farris sbb aku harap, bila farris dh boleh membaca, dia akan baca blog ni.. aku nk dia tau apa pun masalah dia, dia tetap anak yg mama n papa dia sayang..

aku gak nk anak aku yg becok itu, safiya maisarah, bila dia besar nnt, dia pun blh baca blog ni n aku harap dia paham kenapa mama n papa dia lebihkan abang dr segi perhatian.. aku yakin dia akan faham..

Yg pastinya, selepas dpt tau Farris ada masalah mild disleksia, aku rasa aku lebih menghargai org2 yg disekeliling aku.

aku lebih menghargai parents aku esp mak aku.. selain dr xputus2 bg sokongan, aku rasa lebih menghargai mak aku sbb aku tau masa dulu2, mak n bapak aku lg susah hidup dorg.. dr segi ekonomi dorg sgt susah.. ditambah pulak jaga adik aku yg masa tu sakit jantung berlubang dr lahir smpilah dia meninggal dunia masa umur dia 17taun. aku rasa sesusah2 aku, berganda2 lg susah dorg.. tp btl ckp mak aku.. 'kasih sayang mengatasi segala-gala'. skrg aku paham ckp mak aku sbb tu lah yg aku rasa dgn Farris skrg..
mcm tu jugak dgn adik beradik yg lain.. terima kasih la sbb bg sokongan n selalu call or sms tanya kabar kitorg.. begitu jugak dgn kwn2 yg tau psl kondisi farris.. terima kasih la atas sokongan korg. ada yg aku bgtau sendiri, ada yg tau dr blog ni.yelah kn xkn ler aku nk call sorg2 n cerita pulak. byk masa lapang aku nk buat menda tu sumer?? haha

sbb kasih sayang mengatasi segalanya lah aku dgt bersyukur sbb Farris ada bapak sehebat bapak dia sekarang.. aku terasa sgt bersyukur dlm keadaan mcm ni, aku ada husband yg aku blh rely on tak kira masa dan tempat. xpernah sekalipun dia lepas tgn bab2 penjagaan anak2 n skrg, tambah lg tugas dia, mengajar anak2.. dr dulu, sebelum pg keje, incik asben akan dukung farris bwk turun.. tidokn dpn TV. pastu naik semula utk amik baju sekolah, suar dlm farris, stokin farris n letak kt bawah. so that bibik dh xyah naik cari2 barang farris. setiap kali ada brg yg kena bawak ke sekolah, asben yg akan siapkn n bubuh dlm beg sekolah farris. setiap hari khamis, dia akan lipat kain pelekat farris n amik kopiah farris n letak dlm beg sbb farris ada kelas solat setiap hari khamis.. smpikn bila asben xder, aku kalu nk buat menda2 tu sumer n kdg2 aku lupa sbb aku xpernah buat... mcm tu jugak dgn mandikan anak, basuh berak anak, tukar pampers anak, dia xpernah berkira. Bila farris ada masalah skrg, aku rasa bersyukur sgt sbb aku tgk dlm sibuk2 dia, dia masih sempat luangkan masa ajar Farris. aku rasa aku lebih menghargai dia skrg sbb aku tahu Allah bg anak2 aku seorang ayah yg hebat dan Allah bg aku seorang suami yg sanggup susah senang dgn aku..

farris pulak, sejak makan ubat yg doktor bg n makan omega 3 fish oil ni, aku tgk dh ada perubahan in terms of communication. kalau dulu susah nk bersoal jawab dgn dia tp skrg dh senang. nk dptkn attention dia pun dh senang sikit. eye contact pun dh senang dpt skrg.. tp jd rutin asben n aku sendiri lah mlm2 kalau xmengajar dia pun, kitorg akn spend byk masa utk berbual dgn dia. aku biasanya akn try berbual perkara2 yg farris excited n bercerita balik.. kalau dulu byk masa spend bergumpal dgn anak2.. skrg ni tukar style lain sikit lah.. bonding dgn anak2 dgn cara berbual ttg sesuatu topik n make sure anak2 participate. tp biasanya kalau berborak dgn yg perempuan tu laju je mulut dia menjawab sbb dia sgt petah.. tp kalau dgn farris, sgt lah susah nk dptkn komunikasi dua hala dgn dia. yg ni agak mencabar jugak ler..

kalu bab teknologi tu dr dulu dia sgt advance. aku rasa dia ni esok akan jd computer geek. smlm aku dok baca paper dia mintakkan aku on laptop sbb nk main game zuma. aku ckp dgn dia nnt dulu sbb aku nk solat.. masa tu asben tido. xlama lepas tu, lepas aku siap wuduk, aku kuar dr bilik air, aku dgr dia dh menembak2.. aku jenguk dlm bilik TV, nmpk dia tgh main zuma. terkejut aku dia blh on pc sendiri, pg Drive D, masuk folder game n select game zuma.. not bad for 5 and 9mths old boy kan.. hehe..

aku kdg2 terpikir, dgn kebijaksanaan dia, kalau lah dia xmild disleksia, apa dia akan jd kan.. a genius maybe? wallahualam.. tp tulah.. Allah tu maha adil.. dia tarik satu, di bgnya satu. budak2 disleksia bermasalah nk belajar sbb fungsi otak dorg xsama dgn org lain.. tp at the same time, Allah bg mereka dgn IQ yg baik, n kelebihan2 kt bidang2 lain.. Sesungguhnya Allah tu maha kaya dan apa yg dia bg or dia uji tu dtg dgn hikamh yg sgt besar.. kita sbgi umatnya perlu redha n kuatkn ketaatan dan keimnan ajelah.. insyallah, Allah will guide us thru.. insyaallah amin..