Monday, December 13, 2010

Mencari kelas..

Aku sedang tercari2 kelas utk Farris... rasanya susah jugak nk mengajar dia sendiri sbb xtau cara yg betul. melalui pembacaan aku, budak2 disleksia ni perlu diajar menggunakan cara Phonics. aku ada la cari tutorial guna kaedah Phonics kt Youtube and ajak Farris belajar sama tp cara ni kurang praktikal sbb aku sendiri xtau canner nk sama2 ajar dia. Menarik mmg menarik tp aku mcm suruh Farris tgk sendiri sbb aku sendiri xtau canner nk menyampuk hehe..

aku rasa bukan takat Farris aje, aku sendiri pun kena pg kelas utk tau kaedah yg betul nk ajar dia. Nilah menda yg aku kena survey skrg..

Smlm aku make conversation dgn dia. Topik aku smlm tentang game PS2 yg dia main mlm td - Rachet and Clank. byk lah yg aku tanya tp adiknya pulak yg byk menyampuk n bersoal jawab dgn aku.. huhuhu anak dara aku mmg becok! Tp dialah penyeri rumah kitorg.. Farris xberapa byk bercakap. byk yg aku xberapa nk paham. Keluar bahasa2 yg xdapat difahami.. tp aku dpt tangkap beberapa patah perkataan - english words. Farris ni mmg lebih byk ckp english dr ckp melayu sbb dr belajar bercakap dia dh belajar kt english based kindy. aku pun masa dia kecik2 dulu agak gediklah asik speaking aje dgn dia.. now dia dh besar, aku ckp malay sbb kt sekolah cikgu2 dh ckp full english. biar dia tau 2 bahasa la kunun.. aku harap dia xconfuse lah dgn dwi bahasa yg dia kena belajar.. kalu budak biasa aku tau xder masalah.. tp ni anak aku keupayaan bercakap dia limited sikit.. harapnya menda tu xmendatangkn masalah lah kt dia..

Next appoinment dgn doktor, aku nk tanya doktor 2 benda ;

i) perlu ke Farris ni di hantar tuisyen/kelas sekarang? kalu perlu, sila bg surat refer so that senang kitorg nk bg kt bakal cikgu dia..
ii) Farris agak2nya dh sesuai ke tidak dihantar ke kelas Iqra? Aku teringin nk anta dia taun dpn (6taun) tp risau gaks kalu2 dia konfius ke, pening ke mcm2 nk kena belajar..

so far ni lah dua soalan aku nk tanya doktor nnt.. aku tulis siap2 dlm hp dgn harapan nnt aku xlupa.. samalah dgn jugak dgn aku tulis kt blog ni so that aku blh la baca n ingatkn diri sendiri.

aku baca blog sendiri??? of course aku baca! kan ni blog syok sendiri? huahahahahaha.. aku tulis aje apa aku nk tulis n yg terlintas dipikiran.. yang penting aku xtulis menda2 sensitip kau!!!

P/S: saya bukan blogger tegar :P