Thursday, December 9, 2010

Cerita pasal poligami

Pagi2 masuk opis, aku disapa oleh sang jejaka (masih kategori jejaka kah kalau sudah beranak pinak? huhu) yg blh tahan menggeletisnya dgn anak dara.. oleh kerana aku ni mak dara, xder la dia nk menggeletis dgn aku kan..

tpnya pg2 lg dia dh bersyarah ttg kawin lebih drpd satu. pastu siap tanya aku kenapa perempuan takut sgt bab poligami.. maka, disebabkn aku ni dilahirkn oleh mak aku dgn sifat2 feminist yg tinggi (read: kepetahan berbicara yg agak petah), maka aku telah memberi sedas dua kt dia.. padan muka kau! terus diam.. hahah

personally lah, aku rasa aku ok aje kalu laki tu nk berpoligami asalkn mereka memenuhi syarat2 seperti berikut yg aku rasa betul menurut perkiraan aku lah...

i) lelaki itu mustilah beriman yg tebal.. bukan iman nipis cam kulit bawang.. yg so-so aje. maklumlah kalu kawin dua, nk kena tanggung dosa 2 isteri, tanggung dosa anak2 lagi. kalu ada doblas anak.. hambek kau!!! tanggung lah bosa 15 org yakni 2 isteri, doblas anak dan dosa diri sendiri? hah!!! ada brannnnnn??? sila jawab..sekarang cuba buat matematik sikit yer.. congak2 la sendiri kalu isteri nya bukan 2, tp 3 atau 4. pastu anak bertiti.. mampukah? hohoho
ii) mustilah mampu mendidik isteri2 dan anak2.. kalu satu isteri pun tak terdidik, lupakan lah hajat nk beristeri ramai..
iii) mustilah mampu dr segi financial.. kalu masa bini sorg pun bini kena keje tolong support laki, maka sekali lg silalah lupakan hajat anda kerana saya rasa anda masih blm layak lagi..

bukan sng nk buat masjid byk2 ni. tp kebanyakan org otak sempit. pikir yg dlm seluar aje. yg lain2 xnk pikir.. maka utk lelaki2 yg membaca blog ini termasuklah inche suami ku yg kacak bergaya itewww (kot2 la ada hajat jugak kannnnnn).. sila baca n lu pikirlah sendiri heheh.. hohohohoh

P/s: tu perkiraan aku sendiri.. maybe dr segi hukum hakam yg sebenarnya lain laks fakta nya mintak ampun lah yer.. mak bukan ustazah nyah.. maka xberapa tau hukum hakam dgn tepat.. tu pandangan sendiri yg dirasakan agak betul..