Friday, October 29, 2010

entry bergambar.

saja nk hapdet gmbr latest yg aku amik guna hp ku yg xberapa bijak (smart) ini.. maklumler aku xpakai smartphones.. yg nokia n cokia sahaja huahaha..

beli baru? ehem! bajet suda kena potong so bertahanlah dgn hp yg sedia ada ni selagi kondisinya masih elok adanya..

anak dara ku.. over kan aksinya.. gmbr ni diambik masa kt pangkor. xduduk dia dia. abgnya sibuk main air laut. si adiknya merayap sini sana..



blur la pulak. hp ni punya masalah ke aku punya masalah? kdg2 ok kadang2 blur gitu. masa ni digicam tetinggal dlm hotel room. so pakai jekla henpon cokia ku :D


perlepakan kami di tepi pantai pada hari itu diserikan dgn nyanyian karoks oleh beach boys! yaaa suara mereka mcm gegak gempita.. punyalah kuat! ada yg suara blh cari makan, ada gaks suara yg blh ke lautttt!!! layan jerklaa.. tp dr segi pemilihan lagu, mmg bagus.. gua enjoy beb! haha


ni pun amik guna my cokia (nokia) hp gaks. yg ni cantik la pulak.. huhu
my new running shoes. selepas hampir 4 bulan menjadi ahli fitness first (alhamdulillah masih mampu maintain pg gym at least 3-4 times a week), saya telah mengcongratulate diri sendiri kerana sungguh bersemangat waja menjaga kesihatan (giler poyo ayat!). ini juge saya anggap satu insentif utk diri sendiri supaya lbh bersemangat cewah...
sbnrnya kalu nk citer psl sport shoes ni, byk citer lawaks. 1st time beli sport shoes, masa nk sambung belajar pas SPM dulu.. mak bg duit, beli la kasut jenama Power kaler pink. tebal n berat. maklum ler murah. masa sekolah dulu aku aktif gak bersukan tp sbb mak bapak bukan org senang so kasut sekolah ajelah yg aku pulun... sambung belajar kt IPT, mak bg duit tp xbyk so mampu beli kasut power aje.. ok la kan.. tp bila tgk roomate aku masa tu pakai kasut reebok kaler purple, rasa kerdil aje aku ni.. hehe..
pastu aku mmg xder sport shoes dh. maklumler jarang2 bersukan dah.. pastu rasanya 2 taun lepas kot, asben belikan aku sport shoes sbb asben aku pun tau aku ni jenis pemalas nk mampos exercise ni kan.. tp dia belikan gaks ala2 nk hint2 supaya rajin la kots. ahaks! kasut tu la aku pakai jarang2 utk berjogging.. dh join gym, kasut tu kena lenjan cukup2 ler.. tambahan pulak dh lama so kasut tu dh ala2 cam merekah gitu (alasan!! haha. sbrnya blh pakai lg cuma xcukup kelasss la utk bawak ke ff hehe) so aku pun telah menggunakan alasan itu utk membeli running shoes yg ringan lg berangin gitu.. hahah best! best! mak suka nyah! makin rajin mak lari2 kt threadmill tu hehehe..

sbnrnya aku xder la byk sgt masa nk exercise. biasanya aku smpi opis before 8. aku akan turun ke gym spend 20-30mins utk buat cardio (biasanya threadmill or stepper), pastu aku akan turun kebawah utk buat resistance training. resistance training ni utk tone your muscle and burn fat.. aku xsuka exercise dgn free weight. aku xtau kenapa.. so aku xbyk type of exercise yg aku buat. basically pg2 aku spend arnd 40mins kt gym, pastu pg shower cpt2, blow rambut sesikit supaya kering sikit sblm pakai tudung, mekap pun ikut timing. kdg2 nk sapu moisturizer pun xsempat.. kalu xsempat, proceed kt opis aje hehe..

ada masa2nya malas sungguh nk exercise. rasa kaki cam berat nk melangkah.. kalu vitamin M melanda, aku pg sauna(steam room) aje. pastinya aku akan baring2 n lelapkn mata.. sedar2 bila peluh sumer dh turun ke muka..

kalu hari khamis asben g futsal, aku ada lah masa sejam full utk exercise. yg ni baru best sbb xtergesa2.. biasanya aku buat cardio half an hour, then aku rest smbil tgk org buat 'group exercise' or GX (les Mills pgm cam BodyAttack ke, BodyPump ke - lain kali aku citer psl GX ni.. ) pastu sambung balik buat apa yg ptt..

Jumaat, rutin aku masa lunchtime, pg kelas BodyBalance. Aku suka kelas ni. combination Pilates, TaiChi and Yoga (modern ways, xder chanting and not full Yoga, just the principle aje n breathing technique). kelas ni akan ajar utk kita work on our balance, breathing. Workout ni focus kt core muscle cam perut, punggung n bahu. aku suka sgt sbb workout ni blh strengthening kita punya muscle and lengthening muscle so that we'll have lean muscle and cantik gitu. kena tgk trainer dia oo... mau terbeliak mata korg tgk lengan every part of her body. nama dia Ezura, malay lady.. aku jeles dgn lengan dia!!!!

aku pernah gak join kelas RPM, kayuh basikal ikut muzik, dgn trainer.. yg ni best, peluh mmg xhingat punya. tudung pun basah. can easily burn 600-800kCal in one hour tau.. tp yg ni timing kelas off giler.. kul 7 - 8pm. kalu time period blh la pg.. kalu time lain mau langgar time solat. maklumler nk pg mandi lg.. nk naik opis lg...

nnt aku update more on my exercise regime ok. ramai org ckp aku dh nmpk kurus.. kalu timbang aku rasa jarum tu xder la gerak sgt. maybe sbb skrg muscle aku dh start firming kot.. so berat maintain, tp nmpk kecik sikit sbb lemak yg menggelebeh dh kurang kot. bila lemak dh kurang, means more room for muscle to grow.. hahaha korg jgn xtau salah satu hobi baru aku skrg baca buku or web pasal kesihatan.. aku skrg agak obses pasal kesihatan.. cuma bab makan aku slowly la jaga mana yg patut hehe.. as a start, aku kurangkn makan daging merah n bykkn sayur2an hehe.. aku juga dh pandai breakfast makan roti.. jarang2 aku breakfast makan yg oily2..

to be continued.. in part II :P