Wednesday, September 15, 2010

mom vs sista..

well well.
aku menulis entry ini di tgh keheningan mlm buta.. mata xleh lelap.. kepala agal berserabut mengenangkn masalah semasa..cewahh poyo gilos

masalah mendapatkn bibik aku ni hampir selesai. uang sudah di hantar ke Indon. dgn harapan passport siap cpt n bibik itu blh masuk sebelum October menjelma (sbb dh mls nk byr nursery).. pastu hrp fomema lepas dgn cemerlangnya..

td aku call mak aku. saja nk tanya kabar. cam biasa mak suka bercerita. antara topik perbualan mlm ni berkenaan kisah adik aku n keluarganya termasuk la isterinya.. adala sehal dua yg mak xberapa puas ati.. n ada lah juge mak ala2 marah aku sbb aku xreport kt dia on something yg aku tau. well, masa aku tau tu, aku tgh rushing nk balik terengganu so xterpikir pulak nk bgtau dia.. last2 arini aku bukak cerita, di marahnya aku.. aku sbnrnya kepala agak berserabut, so aku ala2 xberapa nk melayan mak aku punya cerita..

bukan apa, sbb yg dirisaukannya sbnrnya bukan masalah besar pun. masalah aku lg besar.. adik aku mmg terlampau sygkn bini nya n mmg di mata kasar kita mmg ler nmpk dia mcm ikutkn aje bininya tu.. tp bg aku, aku mls nk nasihat2 adik aku hal2 remeh temeh mcm ni (ye aku tau remeh bg aku tp blm tentu remeh bg seseorang bergelar ibu...) sbb aku rasa adik aku tu dh cukup besar n xyah kita nk atur idup dia n bgtau apa yg btl apa yg salah.. tp pd mak aku lain pulak..

td aku bgtau mak aku supaya buat tak tau aje... pastu aku ckp kt mak mintak maaf byk2 aku sbnrnya xlarat nk pikir hal2 tu semua.. sbnrnya aku rasa serabut n xleh nk dengar.. masalah aku dh cukup menyerabutkn otak.. aku dh xmampu nk absorb segala menda kecik2 lain dlm otak aku ni hah.. tp jauh disudut hati aku rasa bersalah dgn mak..

mak pikir lain. aku laks pikir lain.. bg aku, asalkn dia bahagia, terpulanglah pd adik aku tu canner dia nk manage rumahtangga dia. aku xberminat nk masuk campur hal rumahtangga dia.. dia bukan bermasalah pun. cuma dia terlebih sayang bini. agaknya kt sinilah beza antara seorang kakak dan emak. emak akan pikir hal remeh temeh psl anak2 dia.. bg seorang yg bergelar adik beradik, aku cuma akan pikir menda yg aku nmpk n terang terangan salah aje.. ntah ler.. silap ke aku? tp sesungguhnya aku ni seorang yg xpandai nk tegur hal org.. diri aku sendiri pun xbetul so aku rasa xlayak nk tegur org...

tu mak aku.. esok time aku dh tua, canner pulak pemikiran aku dgn anak2 aku eh??? huhuhu