Monday, August 30, 2010

owh! hidup ku dalam kekalutan..

sila baca title di atas.. yaa hidup saya sgt kalut! kenapa? sejak ketiadaan maid ini, hidup saya kucar kacir n sibuk nk mampos..

not so much on kerja rumah lah.. coz so far dear asben sgt ringan tulang (hope it'll be forevah bebeh).. lgpun rumah sendiri. malas ke rajin ke belasah la sapa sgt ler nk tgk kan..  tp anak bongsu saya, yakni anak no 2 saya tu tiap2 ari mengalahkn org histeria mengamok n meragam xnk pg nursery.. mak tensi nyah!!

alkisahnya maid saya sudah balik terus ke Indon. katanya nk balik kejap aje.. tp tipah tertipu bang.. dia balik terus.. alasan : anak dia xbg dia balik. kakak dia xbg dia balik. dh xnk uruskan anak2 dia.. saya sgt xkisah kalu dia xnk lg kerja dgn saya.. tp bgtaulah awal2.. senang nk buat perancangan.. ni tak.. dh smpi Indon baru nk bg tau.. tu pun selepas one week balik Indon... (pttnya dia bercuti 2weeks)..

saya bukan nk masuk bakul angkat sendiri.. tp saya mmg majikan yg agak baik.. sbb saya xpernah berkira dgn dia dr segi wang ringgit, brg2 pemberian dan juge makanan.. sedikit hampa sbb masa dia nk balik, punyalah besar luggage n excess 22kg hokeh!!! saya pikir masa tu kalau saya suruh dia tinggalkn beg tu, kesian pulak sbb byk brg yg dia beli utk kenduri kawin anak dia so saya byrkn excess bag dia sebanyak RM440 (1kg = RM20).. tu blm lg baju baru, telekung, duit raya anak2 dia, bunga telur n souvenir kenduri, even duit breakfast atas kapal terbang pun pemberian inche suami.. tp betul lah ckp org, org Indon ni xblh kita buat baik sgt.. skrg sudah terkena batang hidung saya..
saya redha ajelah segala pemberian n pembayaran yg saya dah buat.. tp saya sgt hampa dgn tindak tanduk dia.. tp saya percaya semua yg berlaku ada hikmahnya.. hanya Allah aje yg tau...

tp skrg saya n asben sgt stress memikirkn kondisi anak2.. esp si Safiya. ada perasaan nk cari maid baru tp mcm2 dlm pikiran saya skrg.. buat masa skrg, kitorg akan cuba lah dulu kt nursery.. kalu smpi pas raya pun still xblh juge, no choice, kenalah amik maid juge.. dr dia lahir smpi usianya 3taun duduk dgn maid.. bibik laks sgt@ manjakn dia (sbb bibik dh tua n xder anak perempuan) so safiya sgt spoilt n terlebih clingy wif everybody in da hse.. bibik aku tu mmg pandai n sayangkn budak2.. tp skrg menda tu backfires us.. :(

saya juge sgt busy kt opis.. idup mmg tergesa2.. time ke gym pun sgt limited.. tp saya masih cuba menhadirkn diri at least 3x seminggu..most of the time, saya sempat spend 40mins aje utk eksesais.. skrg saya punya aim bukanlah utk kurus lg.. cukuplah sekadar maintain n juga kesihatan.. tu aje.. pg gym ni, nk kurus tu lambat.. xmcm amik slimming pill or segala jenis minuman cam JDM dan yg sewaktu dgnnya.. tp eksesais ni memberikan satu kepuasan lain mcm.. rasa badan lebih ringan, lebih sihat n kulit lebih cantik (kerana toksin dibuang dgn jayanya??).. so nasihat saya kt org2 yg kaki minum segala obat obatan dipasaran, cuba2 lah brenti.. go for healthier way to lose weight - jaga makan n eksesais.. do not do any harm to your body.. byk sgt chemical masuk dlm badan kang kena sakit buah pinggang ke, penyakit hati ke.. lg parah! elok2 nk kurus, penyakit lain pulak yg dtg..

so far saya dh ramai org tegur nmpk kurus sikit.. tp rasa cam biasa aje. xder beza pun. cuma rasa bdn lebih ringan lah. kalu nk citer psl timbang, saya mmg blm timbang hoccay! sbb apa? sbb takut kuciwa hahahah.. nnt2lah saya timbang dan hapdet progress saya yer :P



akhir kata : selamat menjalani hidup sihat ye kawan2 :D