Tuesday, July 6, 2010

Sabah - Part I

akhirnya.. sampai jugak kitorg anak beranak ke Kota Kinabalu. Punyala lama booking tiket AirAsia.. dr Oct taun lepas heheheh.. kitorg g 4D 3N. 2 malam di KK dan lg 1 malam di Kundasang, Ranau Sabah.. tgk gunung Kinabalu gitu..

kt KK kitorg tggl kt hotel ini..


kenapa Le Meridien? sbb dh janji dgn anak2 nk bwk mandi swimming pool. maklum ler rumah xder swimming pool. so kt KK yg area town yg ada swimming pool cuma ada 3 hotel - Promenade, Hyatt and Le Meridien. Promenade hotelnya murah tp swimming pool utk budak2 xder.. Hyatt ada tp mahal. Le Meridien pulak lebih murah dr Hyatt, ada swimming pool utk dewasa n anak2.. so pilihla Le Meridien.
yang bestnya psl hotel ni, sbb betul2 dpn Pasar Filipin. giler best. Cross jalan aje dh smpi. kitorg ke sana berkali2 dr pg smpi le ke malam. hotel ni laks bg "Key Card" tu smpi 3.. so kalu kita kuar pun, org yg tggl masih boleh ada stay cam biasa.. tgk TV ke, pasang aircond ke etc.. anak dh tido mlm pun kitorg turun merendek kt Pasar Malam kt area Pasar Filipin tu jugak. lg satu Meridien ni selain dr betul2 dpn Pasar Filipin, nk ke Jesselton Jetty Point pun dekat. drive dlm 5mins aje.. nk jalan kaki pun blh kalu sanggup..
Bilik yg kitorg duduk, Superior 2 Queen Beds. Tp superior dia.. giler besar.. adala dalam 2 1/2 kali masterbedroom rumah kitorg.. tgk ler sendiri kt bawah ni.. mmg grande, selesa n best giler lepak dlm bilik..

facilities dlm bilik termasuk la flat screen TV with Astro channels, DVD player, iron n iron board, bathrobes, safebox.. etc.. bilik mandi best.. siap ada bath tub. pendek katanya mmg ler gempak. i loike!



sudut membaca 

lunch 1st day tu pas check in, kitorg ke Pasar Pilipin. kt area situ, since hari ahad, wpun baru kul 3, dorg dh siap2 nk berniaga. so kitrog lunch kt situ aje, acara membelasah ikan bakar dan yg sewaktu dgnnya.. hehe yummy!!!



udang yg sekor2 tu RM10 satu. huhu

mlm tu pulak, kitorg dinner kt Restoran Gayang, Jln Gayang.. kitorg kesana pas dpt keta sewa (nk tggu tuan empunya hantar sikit punya lama daa) dgn menggunakan GPS sahaja.. hehe. jauh gak ler dr town. kt sana kitorg bejumpa dgn kwn lama mr asben yakni incik ajis n wifenya ain n anaknya, Putri yg putih gebu lg comel, sesuai dgn namanya.. Food kt sini giler sedap.. tp rasanya harganya xmurah kot. Thanks vm ler utk incik Ajis n Ain sbb belanja kitorg makan..


lobster..


inginkan yg lebih segar? masuk ke laut dan tangkap sendiri :P




butterprawn, kerapu stim nyonya..


chilli crab..


the aftermath hehehe..


keletihan dan kekenyangan..

kat bawah gmbr2 dr balcony kt pool area meridien.. mmg layan lah lepak sini.. tgk pemandangan n org mundar mandir.. busy giler kawasan ni..

filipino market


yg berbumbung2 khemah tu sumer pasar malam.. ikan kt pasar mlm ni segar2.. fresh2.. ikan merah kecik sekilo RM3.50 je.. nganga aku tgk.. yg kt dpn tu dlm bangunan tu pasar buah2an.. n ada jugak jual makanan tradisi mcm kuih cincin, amplang n lain2 tu..


how i wish i have DSLR... real life, permandangannya lebih byk kali lg cantik dr yg ini..

P/S : part 2.. sambung kemudian..